Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

T.T.: H αγορά δεν συγχωρεί

Στις σημερινές συνθήκες αγοράς είναι εύκολο μια αγαπημένη μετοχή να γίνει ”καυτή πατάτα” για τους ξένους θεσμικούς. Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Υπάρχουν θεραπείες, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα.

T.T.: H αγορά δεν συγχωρεί
Ενός κακού μύρια έπονται.

Κάτω από το επίπεδο των 13 ευρώ έκλεισε χθες η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.), υποχωρώντας 1,67%.

Η μετοχή, η οποία είχε σκαρφαλώσει πάνω από τα 21 ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου, συνέχισε τη διολίσθησή της που τη φέρνει κοντά στα 12,5 ευρώ, στην τιμή εισαγωγής του Τ.Τ. στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιούνιο του 2006.

Η μετοχή υποχωρεί 16,6% τις τελευταίες 30 ημέρες, 5,12% το τελευταίο 3μηνο και 28,6% το τελευταίο 6μηνο.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Υπάρχουν 3 σοβαροί λόγοι.

Στην αγορά κυκλοφορούν φήμες εδώ και μερικές εβδομάδες ότι το Τ.Τ. θα εμφανίσει ζημίες το 3ο τρίμηνο από τις επενδύσεις που έχει κάνει σε σύνθετα προϊόντα. Διάφορα νούμερα έχουν ακουστεί, π.χ. 30 με 40 εκατ. ευρώ ή και περισσότερα.

Με βάση την τελευταία επίσημη πληροφόρηση το Τ.Τ. είχε ένα προϊόν της Citigroup ονομαστικής αξίας 40 εκατ. ευρώ το οποίο συνδέεται με τα αμερικανικά στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου (subprime).

Η σημερινή αποτίμηση του συγκεκριμένου προϊόντος δεν είναι εύκολη αφού δεν διαπραγματεύεται σε αγορά. Τιμές όμως μπορεί να δώσει τόσο η Citigroup που το εξέδωσε όσο και τρίτες τράπεζες με βάση τα εσωτερικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η κάθε μία.

Αν το Τ.Τ. πάει σε τρίτη τράπεζα, το πιθανότερο είναι ότι θα το ”γδάρουν”, δίνοντας πολύ χαμηλή τιμή αυτή την εποχή. Αν πάει στη Citigroup, που είναι ο εκδότης, θα πετύχει καλύτερη τιμή, αλλά κι εδώ η τιμή μπορεί να ”παίξει”.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το προϊόν θα αποτιμηθεί κοντά στο 70% της ονομαστικής αξίας των 40 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε απομείωση 12 εκατ. ευρώ. Αν αποτιμηθεί στο 60%, η απομείωση θα είναι 16 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές είναι λογιστικές ζημίες, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή του προϊόντος λογικά θα ανέβει όταν ομαλοποιηθεί η αγορά με αποτέλεσμα το Τ.Τ. να εγγράψει κέρδη.

Αν όμως το Τ.Τ. πουλήσει σήμερα το προϊόν θα καταγράψει πραγματική ζημία.

Σύμφωνα πάντοτε με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση του Τ.Τ. επί Τσουπίδη, το Ταμιευτήριο είχε επίσης ένα χαρτοφυλάκιο με εναλλακτικές επενδύσεις (alternative investments), π.χ. CDOs κι άλλα σύνθετα προϊόντα, hedge funds κ.λπ. αξίας 360 εκατ. ευρώ.

Στα 360 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανόταν το προϊόν των 40 εκατ. ευρώ της Citigroup και το 82% ήταν προϊόντα προστατευμένου κεφαλαίου (capital guarantee).

Σημειωτέον ότι το ίδιο χαρτοφυλάκιο των εναλλακτικών επενδύσεων ήταν πολύ μεγαλύτερο και ίσο με 690 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2006, προσφέροντας καθαρή απόδοση 6,2% την προηγούμενη χρονιά.

Το χαρτοφυλάκιο συρρικνώθηκε λόγω ρευστοποιήσεων το 9μηνο χωρίς να προκύψει ζημία σύμφωνα με την προηγούμενη διοίκηση του Τ.Τ.

Δυστυχώς, η αγορά δεν γνωρίζει σήμερα τι ακριβώς συμβαίνει με την αποτίμηση των ανωτέρω επενδύσεων του Τ.Τ., πέραν των φημών, και είναι εύλογο να υπάρχει αβεβαιότητα που αντανακλάται αρνητικά στην τιμή της μετοχής του.

Θα έπρεπε λοιπόν το Τ.Τ. να έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση προειδοποίησης (warning) σχετικά μ’ αυτό το θέμα για να μειωθεί η αβεβαιότητα που επηρεάζει τη μετοχή του.

Άλλωστε, η αγορά γνωρίζει ότι η αποτίμηση ακόμη και τέτοιων προϊόντων σε τιμές της 30ής Σεπτεμβρίου και σε σημερινές δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

Ο δεύτερος λόγος που φαίνεται να έχει συμβάλει στην πίεση την οποία δέχεται η μετοχή είναι η μη αποσαφήνιση της στρατηγικής του Τ.Τ. από το νέο μάνατζμεντ.

Ο πρόεδρος του Τ.Τ. κ. Άγγελος Φιλιππίδης είναι νέος στο πόστο αυτό. Είναι επομένως κατανοητό ότι χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να ενημερωθεί και να διαμορφώσει άποψη σε μια σειρά από θέματα.

Από την άλλη πλευρά, σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως η τωρινή, θα πρέπει κι αυτός να προσαρμόζεται ταχύτερα στις απαιτήσεις της αγοράς.

Ιδίως όταν κυκλοφορούν φήμες που θέλουν το Τ.Τ. να αλλάζει στρατηγική, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη λιανική τραπεζική με ρευστοποίηση του trading χαρτοφυλακίου του.

Υπενθυμίζεται ότι το 40% περίπου από τα καθαρά κέρδη του Τ.Τ. ύψους 100 εκατ. ευρώ στο 1ο εξάμηνο προήλθε από trading gains.

Ο τρίτος λόγος που η μετοχή καταγράφει μεγάλες απώλειες είναι το placement του 20% του Τ.Τ. που έκανε η κυβέρνηση τον Ιούλιο.

Οι ξένοι θεσμικοί που αγόρασαν τις μετοχές πάνω από τα 18 ευρώ τη μία ασφαλώς δεν είναι χαρούμενοι σήμερα, τόσο με την τιμή στην οποία έγινε το placement όσο και με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Το Τ.Τ. θεωρούνταν ένα από τα καλύτερα ελληνικά επενδυτικά στόρι από πολλούς μέχρι και τις αρχές του έτους για διαφορετικούς λόγους.

Στο χέρι του είναι να ξανακερδίσει τους επενδυτές και να αυξήσει την αξία των μετόχων του.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v