Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To πάθημα να γίνει μάθημα!

Είναι εύλογο να θέλει η κυβέρνηση καλά νέα που θα στηρίξουν το αφήγημά της για επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από ένα πακέτο σκληρών μέτρων. Όμως, υπάρχει κίνδυνος να περάσει από κάτω, όταν ο πήχης μπει ψηλά.

Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι η χθεσινή μέρα θα σημαδευόταν από την απόφαση της ΕΚΤ να επαναφέρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, συμβάλλοντας στη δημιουργία καλύτερου κλίματος.

Είχε φροντίσει μάλιστα να μεταδώσει την αισιοδοξία της μέσω διάφορων δηλώσεων αξιωματούχων.

Κατανοούμε ότι είχε επενδύσει σ' αυτή την προοπτική, κάνοντας το σχετικό λόμπι, που λένε οι Αγγλοσάξονες, και ίσως είχε λάβει κάποιες διαβεβαιώσεις.

Παρ' όλα αυτά και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η αισιοδοξία της δεν δικαιώθηκε.

Το ΔΣ της ΕΚΤ δεν επανέφερε χθες την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των εγχώριων τραπεζών απευθείας από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι έθεσε θέμα ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων της 1ης αξιολόγησης και έγκρισης από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι το θέμα θα εξετασθεί στο επόμενο ΔΣ της ΕΚΤ, που πρόκειται να συνέλθει τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Δηλαδή, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Φυσικά, τα πρακτικά οφέλη από την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα είναι σχετικά μικρά.

Από την άλλη πλευρά, είναι από τις ειδήσεις που βοηθούν το κλίμα σε μια δύσκολη στιγμή.

Όμως, απ' όλα αυτά μπορούν να εξαχθούν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

Κατ' αρχάς, η Αθήνα χειρίσθηκε με λανθασμένο τρόπο το θέμα των προσδοκιών αφού έβαλε τον πήχη αρκετά ψηλά, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να περάσει από πάνω.

Αντίθετα, αν είχε κρατήσει μια πιο χαμηλών τόνων προσέγγιση στο θέμα, γειώνοντας τις προσδοκίες, θα είχε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

Δεν θα απογοητεύονταν πολλοί από τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ, αν ο πήχης είχε τεθεί πιο χαμηλά.

Αν μάλιστα η απόφαση της ΕΚΤ ήταν θετική για το waiver, ο αντίκτυπος θα ήταν πιο ισχυρός, αφού το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο σε σύγκριση με τις προσδοκίες της αγοράς.

Επομένως, ο χειρισμός των προσδοκιών των αγορών έχει μεγάλη σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Είναι επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση εμφανίζει αρρυθμίες σε τέτοιες περιπτώσεις, ίσως επειδή δεν κατανοεί τις ισορροπίες και τον τρόπο σκέψης των πιστωτών.

Αντίθετα, τα πηγαίνει αρκετά καλά όσον αφορά στους επικοινωνιακούς χειρισμούς στο εσωτερικό της χώρας, αφού γνωρίζει το ελληνικό κοινό πολύ καλά.

Σε κάθε περίπτωση, το πάθημα από τους λανθασμένους χειρισμούς στο θέμα των προσδοκιών με το waiver θα πρέπει να γίνει μάθημα στο γκουβέρνο και να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

Διαφορετικά, το κυβερνητικό αφήγημα περί ανάπτυξης θα έχει λίγες πιθανότητες επιτυχίας.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v