Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To στοίχημα της πραγματικής οικονομίας

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας και τα ομόλογα αντέδρασαν με θετικό τρόπο στη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση των δανείων που θα φέρει. Όμως, ο πόλεμος θα κριθεί αλλού.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας υποδέχτηκε θερμά τα νέα από τη σύναξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και μπορεί να πάει αρκετά ψηλότερα, αν οι ειδήμονες έχουν δίκιο και οι προσδοκίες για συμφωνία στις 24 Μαΐου επιβεβαιωθούν.

Ο ρόλος των τραπεζικών μετοχών θα είναι καταλυτικός σε αυτή την πορεία, λαμβάνοντας σημαντική βοήθεια από την ΕΚΤ, κυρίως στο μέτωπο της ρευστότητας.

Ακόμη καλύτερα τα πήγαν χθες τα ομόλογα, που συνέχισαν το ράλι της προηγούμενης μέρας, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει κάτω από το 8% στο 7,7% και του 2ετούς στο 8% από 9,3% προχθές και 10,5% μια μέρα νωρίτερα.

Αν οι ειδικοί έχουν δίκιο, θα πρέπει να περιμένουμε συνέχεια του ράλι, με δεδομένο το χαμηλό επίπεδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα υλοποιείται ομαλά και δεν υπάρχουν εξωτερικά σοκ.

Όμως, το ράλι σε μετοχές και ομολόγα, παρότι καλοδεχούμενο, δεν αναμένεται να κάνει τη διαφορά στην πραγματική οικονομία.

Αναμφισβήτητα, ένα ράλι διαρκείας θα βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία και το κλίμα.

Όμως, οι Ελληνες έχουν μικρό ποσοστό της περιουσίας τους σε μετοχές και ομόλογα και επομένως δεν επηρεάζεται σημαντικά η οικονομική συμπεριφορά τους.

Ακόμη κι εκείνοι, οι λίγοι, που έχουν σημαντική έκθεση δεν αναμένεται να αντιδράσουν, από την στιγμή που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες από τη βουτιά των τιμών τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο.

Παρ' όλα αυτά, η βελτίωση του κλίματος σε συνδυασμό με μια μεγάλη βουτιά των αποδόσεων των ομολόγων θα σηματοδοτήσει τη μείωση του ρίσκου για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία κάθε φύσεως, π.χ. real estate.

Κάτι τέτοιο θα έχει θετικό αντίκτυπο στις αποτιμήσεις τους. Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να επωφεληθεί λόγω ενίσχυσης του ενδιαφέροντος και δυνητικά των εσόδων του.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν, δανειζόμενες στις διεθνείς αγορές με λογικά επιτόκια σε κάποιο σημείο στο μέλλον.

Όμως, προς το παρόν, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια νέα καταιγίδα φόρων και άλλων επιβαρύνσεων.

Θα πρέπει λοιπόν να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια τόσο στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων όσο και των ιδιωτικών επενδύσεων γενικότερα, για να αντισταθμισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία των επενδύσεων χθες.

Όμως, ένα γεγονός ήρθε να υπενθυμίσει πόσο δύσκολο είναι να προγραμματίζει κάποιος σοβαρός επενδυτής στην Ελλάδα.

Μια ομάδα οικολόγων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας λίγη ώρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία, ζητώντας πρακτικά να μη γίνει μια τουριστική επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου στην Κρήτη από τη Minoan Group για περιβαλλοντικούς λόγους.

Η συγκεκριμένη τουριστική επένδυση σε έκταση στο Κάβο Σίδερο πάει να στοιχειώσει, αφού οι πρώτες ενέργειες υλοποίησής της χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990.

Λίγες ώρες νωρίτερα υπογράφετο η πρώτη συμφωνία για τη χρηματοδότηση μιας επένδυσης της Creta Farms από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στα πλαίσια του Σχεδίου Γιούνκερ.

Είναι κάτι που άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει προ πολλού, εντάσσοντας πολλά επενδυτικά πρότζεκτ στο Σχέδιο, αλλά η Ελλάδα υστερεί.

Ακούμε επίσης ότι κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις που είχαν παγώσει κάποιες επενδύσεις ετοιμάζονται να τις προχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όμως, η Ελλάδα χρειάζεται πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια για να αντισταθμίσουν μαζί με τον τουρισμό τις υφεσιακές συνέπειες των μέτρων λιτότητας.

Οι τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσουν σ' αυτό, αν και δεν δείχνουν ακόμη έτοιμες.

Αν όμως χαθεί κι αυτή η μάχη για την προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα χειροτερεύσει περισσότερο.

Στην τελευταία περίπτωση, τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v