Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Ελλάδα στα θύματα της επίθεσης των Βρυξελλών

Εκτός από τις δεκάδες ανθρώπους που πέθαναν ή τραυματίσθηκαν σοβαρά από τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, θύματα της επίθεσης είναι κι άλλοι. Δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοπτη θέση ανάμεσά τους.

Είναι ειρωνικό.

Η Ευρώπη, η οποία δεν συμμετείχε έμμεσα ή άμεσα στον εμφύλιο πόλεμο που οδήγησε στην κατάρρευση της Συρίας, εισπράττει σήμερα μεγάλο μερίδιο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εκεί και στην ευρύτερη περιοχή.

Κάποιοι Ευρωπαίοι θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας θεωρούν ότι αυτό είναι μέρος ενός σχεδίου που εκπονήθηκε στις ΗΠΑ και έχει στόχο την αποδυνάμωση της ΕΕ με τον ερχομό εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την εκτροφή φανατικών ισλαμιστών.

Αναφέρουμε τη θεωρία παρότι εκτιμούμε πως πάει πολύ μακριά τη βαλίτσα και δεν έχει βάση.

Παρ' όλα αυτά, η ΕΕ εισπράττει τα αποτελέσματα των πολέμων στη Συρία κι αλλού, είτε ευρισκόμενη αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, είτε θρηνώντας δεκάδες θύματα από τις τυφλές, τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών χθες στις Βρυξέλλες και τον περασμένο Νοέμβριο στο Παρίσι.

Φυσικά, έχουν μεσολαβήσει άλλες επιθέσεις-καμικάζι στην Τουρκία, όμως η τελευταία βρίσκεται σε ακήρυκτο πόλεμο με ένα μέρος των ιδίων των πολιτών της, των Κούρδων στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Επομένως, η Τουρκία δεν είναι ίδια ακριβώς περίπτωση, αν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι πάντοτε καταδικαστέες.

Η χθεσινή, διπλή τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα έχει κι άλλα θύματα πέραν των 34 νεκρών και των εκατοντάδων τραυματιών.

Είναι πολύ πιθανό έως βέβαιο, κατά την ταπεινή μας άποψη, ότι τα χθεσινά τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες θα ενισχύσουν την εσωστρέφεια σε πολλές χώρες της ΕΕ των 28.

Αρκετές κυβερνήσεις θα προχωρήσουν σε αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων στα εθνικά τους σύνορα, καταργώντας de jure τη Συνθήκη του Σένγκεν, και σε άλλες αλλαγές στην εθνική νομοθεσία που ίσως θίξουν ατομικά δικαιώματα.

Θα το κάνουν γιατί οι κυβερνήσεις τους θα βρεθούν υπό πίεση από την κοινή γνώμη των χωρών τους και τη δημοσκοπική άνοδο ακραίων ομάδων, π.χ. ευρωσκεπτικιστών και άλλων, που θα σπεύσουν να επωφεληθούν.

Μεγάλη σημασία θα έχει η αντίδραση της καγκελαρίου κ. Μέρκελ, που είδε τη δύναμη του κόμματός της να συρρικνώνεται και εκείνη του ευρωσκεπτικιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος AdF να αυξάνεται στις εκλογές που έγιναν πρόσφατα σε τρία κρατίδια.

Θα κρατήσει η καγκελάριος την ίδια στάση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό μετά τα γεγονότα των Βρυξελλών;

Αμφιβάλλουμε.

Πιθανόν θα βάλει νερό στο κρασί της, γιατί είναι πολιτικός και δεν μπορεί να αγνοήσει την κοινή γνώμη στη χώρα της.

Ολα αυτά είναι αναπόφευκτο πως θα έχουν αρνητικές συνέπειες στο θέμα της τήρησης μιας ενιαίας, ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα του μεταναστευτικού.

Η σύνδεση του μεταναστευτικού με την ισλαμική τρομοκρατία λόγω του θρησκεύματος των προσφύγων και μεταναστών θα είναι πιο εύκολα αποδεκτή μετά τα γεγονότα στις Βρυξέλλες.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι απίθανο να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της ΕΕ να καταργήσουν τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες μέχρι τα τέλη Ιουνίου όπως επιθυμεί η Αγκυρα.

Επομένως, η ήδη προβληματική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία θα γίνει ακόμη πιο δύσκολα εφαρμόσιμη και η γείτονα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να αφήνει τους μετανάστες από τα ασιατικά παράλια να συρρέουν προς την Ελλάδα, οδηγώντας στον μεγάλο εγκλωβισμό.

Για τους ανωτέρω λόγους θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν να χάσουν τα περισσότερα μετά τις χθεσινές επιθέσεις.

Αυτό θα γίνει πιθανόν ορατό πιο σύντομα απ' ό,τι πολλοί περιμένουν.

Οι μεν ροές εξ Ανατολών μπορεί να συνεχισθούν, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ των μεταναστών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και αντιλαμβάνονται πως το ταξίδι τους στη Δυτική Ευρώπη διακόπτεται.

Τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στην Ειδομένη, με την έξοδο των ΜΚΟ και την ακραία συμπεριφορά πολλών μεταναστών, που πέρασαν σε δεύτερη μοίρα λόγω των Βρυξελλών, είναι ενδεικτικά.

Πολύ φοβόμαστε ότι η Ελλάδα είναι από τα θύματα των χθεσινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες και ίσως από τους μεγάλους χαμένους.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v