Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Eλλάδα να προσευχηθεί μη χάσει τη Μέρκελ

Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που πολλοί στην Ελλάδα σιχτίριζαν τη Γερμανίδα καγκελάριο για την επιμονή της στη λιτότητα. Ομως σήμερα είναι δύσκολο να φαντασΤεί η χώρα την Ευρώπη χωρίς την ηγεσία της Μέρκελ.

Οι εξελίξεις έρχονται μερικές φορές πιο γρήγορα απ' ό,τι τις περιμένει κανείς.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Αρκετοί από εμάς προέβλεπαν μήνες πριν ότι θα καταλήγαμε στο σημερινό σημείο, δηλαδή στον πιθανό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, με την πολιτική των ανοικτών συνόρων, αν η Τουρκία δεν έβαζε φρένο στις ροές.

Κι αυτό γιατί υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που μπορεί να δεχθεί μια χώρα σε ορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να προκληθούν πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Πολύ περισσότερο, αν έχει εκλογές όπως η Αυστρία και προηγείται στις δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό κόμμα.

Όλα αυτά είναι γνωστά και επομένως το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή, ο πιο στενός σύμμαχος της Ελλάδας στο προσφυγικό είναι το ίδιο πρόσωπο που μισείτο περισσότερο από κάθε άλλο στη χώρα μας πριν ενάμιση-δύο χρόνια ,μαζί με τον κ. Σόιμπλε.

Η καγκελάριος κ. Μέρκελ, που τάχθηκε πέρυσι υπέρ μιας Ευρώπης που ανοίγει την αγκαλιά της σ' όλους εκείνους που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Η άρνησή της να κλείσει τα σύνορα ίσως έχει επίσης μια οικονομική πτυχή.

Η καγκελάριος γνωρίζει, προφανώς, πόσο μεγάλη θα ήταν η οικονομική ζημία στην ΕΕ από την κατάρρευση της Συνθήκης του Σένγκεν.

Όμως, οι σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες στην Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και σε άλλες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου άλλαξαν άρδην την κατάσταση από τότε.

Η θέση της κ. Μέρκελ έχει υποστεί πλήγμα εξαιτίας αυτού του γεγονότος, λόγω των χειρισμών της στο προσφυγικό, τόσο στη Γερμανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τής στέρησαν επίσης έναν δυνητικό σύμμαχο στο πρόσωπο της Γαλλίας, που εμφανίζεται να μην έχει διάθεση να δείξει αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό.

Αυτό ακουμπά την Ελλάδα επίσης.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη εμφανίζεται διαιρεμένη και η κ. Μέρκελ αδύναμη.

Με τις εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια να πλησιάζουν στις αρχές Μαρτίου, η πολιτική αντοχή της κ. Μέρκελ θα δοκιμασθεί.

Είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την τωρινή πολιτική καταιγίδα στο εσωτερικό της Γερμανίας;

Αν τα καταφέρει, η καγκελάριος θα μπορέσει να ισχυροποιήσει τη θέση της στο εσωτερικό, ενδυναμώνοντας την επιρροή της στην ΕΕ σε μια δύσκολη φάση.

Αυτό είναι επίσης το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα, που βρίσκεται στη πρώτη γραμμή των προσφυγικών ροών.

Γι' αυτό η χώρα θα πρέπει να προσευχηθεί να μη χάσει η καγκελάριος.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v