Από τις δηλώσεις που έγιναν στο Νταβός για την Ελλάδα ξεχώρισαν δύο.Πρώτον, η αναφορά του κ. Ντάισελμπλουμ στην ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, που τη χαρακτήρισε σοβαρή με την επισήμανση πως αφήνει δημοσιονομικό κενό σε βραχυχρόνια βάση που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.
Δεύτερον, οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι στις οποίες θα εμμείνουμε περισσότερο.
«Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί συμφωνία έτσι ώστε η πρώτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί επιτυχώς», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στο Νταβός, σύμφωνα με το Reuters.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση είχε κάνει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη δημοσιονομική προσαρμογή».
Είναι προφανές ότι ο προσεκτικός κ. Ντράγκι δεν θα δήλωνε βεβαιότητα πως θα υπάρξει συμφωνία, χωρίς να έχει σχηματίσει ιδίαν άποψη από τις επαφές που είχε με τον κ. Τσίπρα αλλά και με άλλους, όπως ο κ. Γιούνκερ, η κ. Λαγκάρντ κ.τ.λ.
Όμως, από τη συνέχεια της δήλωσης συμπεραίνεται ότι η συμφωνία δεν συνεπάγεται απαραίτητα επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Θα μπορούσε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί. Όμως, η διατύπωση αφήνει ένα παράθυρο ανοικτό για το αντίθετο.
Ισως επειδή ο κ. Ντράγκι έχει κάποιες αμφιβολίες κατά πόσο η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή, αν και η κυβέρνηση θα πρέπει να του έχει διαμηνύσει πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Η στήλη έχει εκφράσει επανειλημμένα την άποψη ότι η συμφωνία θα ψηφισθεί από τη Βουλή, έστω κι αν περάσει από σαράντα κύματα, γιατί πιστεύει στην αρχή ότι η εξουσία είναι γλυκιά για όλους.
Αλλωστε αυτό έχει δείξει η πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού μέχρι σήμερα.
Ακόμη κι η διατύπωση του κ. Μητσοτάκη στον Economist υπαινίσσεται το ίδιο πράγμα, όταν μιλά για κατάρρευση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μεσοπρόθεσμα.
Φυσικά, υπάρχουν άλλοι πολιτικοί που εκτιμούν πως η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα αντέξει τα νέα μέτρα.
Η αυτοψία θα δείξει ασφαλώς.
Όμως, η δήλωση του κ. Ντράγκι στο Νταβός έχει τη σημασία της και θεωρούμε πως έτσι εκτιμήθηκε από τις αγορές την Παρασκευή.
Ο ίδιος, για όσους το έχουν ξεχάσει, είχε δηλώσει πριν 10 μέρες περίπου ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει πως τηρεί πιστά το πρόγραμμα διάσωσης, για να αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι ακόμη κι αν η ΕΚΤ άρχιζε να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για πράξεις αναχρηματοδότησης, η στιγμή που θα ξεκινούσαν οι αγορές ομολόγων εξαρτάται κι από άλλους παράγοντες όπως οι αξιολογήσεις του προγράμματος και θα υπάγεται σε περιορισμούς αγορών.
Όμως, για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ενέχυρου από την ΕΚΤ θα έχει περισσότερο ψυχολογική επίπτωση παρά πραγματική σ' αυτή τη φάση.
Κι αυτό γιατί είναι πιθανόν οι ελληνικές τράπεζες να μην επιδιώξουν να καρπωθούν πλήρως τα οφέλη αλλά να επιδιώξουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ευρωσύστημα.
Σ' αυτή την περίπτωση, ένα μέρος των ομολόγων θα κατευθυνθεί στην ΕΚΤ, όπου το κόστος χρηματοδότησης είναι 5 μονάδες βάσης, ενώ τα υπόλοιπα για ρέπος κ.τ.λ. περιορίζοντας τα οφέλη των τραπεζών.
Όμως, για να επανέλθουμε, η δήλωση του κ. Ντράγκι στο Νταβός δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί, γιατί δείχνει πως η συμφωνία είναι στα σκαριά.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.