Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Κυριάκος δεν είναι ο αντίπαλος της κυβέρνησης

Είναι φυσιολογικό ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να προβληματίζει την κυβέρνηση. Όμως, ο μεγαλύτερος αντίπαλός της είναι άλλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι, όπως λέει ο λαός, ένα καλό παιδί με καθαρό ιδεολογικό στίγμα, που διαφέρει ως προς τον χαρακτήρα από άλλα πολιτευόμενα μέλη της οικογένειάς του.

Δεν έχει το επικοινωνιακό χάρισμα του κ. Τσίπρα.

Όμως, κατέχει καλύτερα τα οικονομικά θέματα και μπορεί να διεμβολίσει το πολιτικό κέντρο, αυξάνοντας τη δύναμη του κόμματός του.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό να προβληματίζει το κυβερνών κόμμα.

Αυτό εξηγεί τις πρώτες ρουκέτες που εκτόξευσαν εναντίον του οι κυβερνητικοί, με αφορμή την εκλογή του, κάνοντας αναφορά στο θέμα της οικογενειοκρατίας στη ΝΔ, της Siemens κ.λπ.

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης -ο οποίος θα έχει άλλες σκοτούρες για να ασχοληθεί, όπως τα οικτρά οικονομικά της ΝΔ, τη στελέχωση του κόμματος και την προετοιμασία του συνεδρίου για την εκλογή νέων οργάνων- δεν αποτελεί απειλή για την κυβέρνηση.

Τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση και μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αντίθετα, οι κίνδυνοι για την κυβέρνηση προέρχονται από δύο άλλες πηγές, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Ο πρώτος κίνδυνος είναι η κατάσταση των διεθνών αγορών, με επίκεντρο την Κίνα.

Αν το κλίμα στραβώσει περισσότερο, οι ελπίδες για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές θα πάει περίπατο, όση βοήθεια κι αν πάρει από την ΕΚΤ, με αποδοχή των ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα κ.λπ.

Μαζί τους θα εξανεμισθούν επίσης οι ελπίδες για τη δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου μέσω μιας επενδυτικής άνοιξης.

Ο δεύτερος και μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυβέρνηση είναι να μην παράσχουν νέα δάνεια οι δανειστές και να στραγγαλιστεί η οικονομία.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να βαλτώσει η υλοποίηση του 3ου μνημονίου.

Η κυβέρνηση γνωρίζει τις συνέπειες και θα συνεχίσει να νομοθετεί, γιατί η εναλλακτική επιλογή είναι χειρότερη και συνοδεύεται από την απώλεια της εξουσίας.

Αρκετοί θεωρούν ότι δεν θα τα καταφέρει, λόγω του μεγάλου βαθμού δυσκολίας κάποιων μεταρρυθμίσεων, όπως του ασφαλιστικού, του δημοσιονομικού κ.λπ.

Αναμφισβήτητα, η πίεση θα είναι μεγάλη, ιδίως σε κάποιους βουλευτές που επί χρόνια έλεγαν στους ψηφοφόρους τους τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που νομοθετούν σήμερα.

Όμως, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η εξουσία είναι γλυκιά και στο τέλος θα ψηφίσουν ό,τι τους ζητηθεί, όπως έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

Εξάλλου, υπάρχει η διέξοδος των παραιτήσεων από τη βουλευτική έδρα για τους βουλευτές που έχουν ηθικούς ενδοιασμούς.

Επομένως, η δεύτερη και μεγαλύτερη απειλή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι οι δανειστές, γιατί ελέγχουν τις στρόφιγγες του ρευστού.

Υπό αυτή την έννοια, ο νεοεκλεγείς αρχηγός της ΝΔ δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την κυβέρνηση σ' αυτή τη φάση.

Οι διεθνείς αγορές και οι πιστωτές αποτελούν τις εν δυνάμει μεγαλύτερες απειλές για την κυβέρνηση.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v