Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η D-Day του Κυριάκου Μητσοτάκη πλησιάζει

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα κριθεί από το έργο του. Όμως, η D-Day γι' αυτόν θα έλθει πιθανόν νωρίτερα απ' ό,τι περίμενε και δεν σχετίζεται με την κυβερνητική πολιτική.

Η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον της χώρας.

Κι αυτό γιατί ο ίδιος ανήκει στη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος της ΝΔ, θεωρείται εκσυγχρονιστής και είναι αποδεκτός από τους Ευρωπαίους εταίρους, τους διεθνείς δανειστές και γενικότερα τον διεθνή παράγοντα.

Το τελευταίο θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό, αν μεταφέραμε τα σχόλια διεθνών παραγόντων γύρω στις 7 και μισή χθες το απόγευμα, όταν τους επικοινωνήσαμε την πληροφορία που είχαμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ.

«Αυτά είναι ευχάριστα νέα (this is exciting news)», ήταν ένα μόνο από τα μηνύματα που λάβαμε.

Ασφαλώς, δεν είμαστε πολιτικοί αναλυτές.

Όμως, μιλώντας με ειδικούς και μη, συμπεράναμε ότι το αίτημα για ανανέωση, η προφανής στήριξη Τζιτζικώστα στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Μακεδονία, η αίσθηση ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο ευνοούσε την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη έπαιξαν ρόλο στην ανατροπή.

Στους ηττημένους, λόγω της στάσης που κράτησαν, κατέτασσαν τον Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη, εκτός φυσικά του κ. Μεϊμαράκη.

Φυσικά, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα κριθεί από το έργο του και κυρίως από τον τρόπο που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πολιτευθεί.

Αν θα φωνασκεί ή θα ασκεί εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση, τι πρόγραμμα θα εμφανίσει και από ποιους ανθρώπους θα περιστοιχισθεί εκτός των άλλων.

Πολύ περισσότερο όταν, εδώ και αρκετούς μήνες, η ΝΔ είναι ουσιαστικά ακέφαλη και δεν ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Όμως, το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης είναι η οικτρή οικονομική κατάσταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εχουμε αναφερθεί ξανά στο ζήτημα, αλλά θα πρέπει να το ξανακάνουμε γιατί είναι υπαρξιακό.

Στα άλλα πολιτικά ζητήματα μπορεί να βρεθούν λύσεις, συμβιβασμοί κ.τ.λ.

Όμως, στο οικονομικό χρειάζονται λεφτά, πολλά λεφτά, ή διαγραφές χρεών που θα έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος.

Θα το θέσουμε ωμά.

Η ΝΔ χρωστά συνολικά 190 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 140 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και τα υπόλοιπα στους εργαζόμενούς της, σε ενοίκια και κάθε λογής προμηθευτές.

Για να πληρώσει ένα μισθό και το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενούς της, η ΝΔ χρησιμοποίησε μέρος της κρατικής επιχορήγησης.

Η τελευταία θα ανέλθει σε μόλις 1,3 εκατ. ευρώ περίπου το 2016, αν θυμόμαστε καλά.

Κοινώς, τα λεφτά της κρατικής επιχορήγησης δεν φτάνουν ούτε για ζήτω.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαταγές πληρωμής και έχουν γίνει ανακοπές, αγωγές από τρίτους ιδιώτες ενώ οι τράπεζες «κρατάνε» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού έχει πολλούς μήνες να εξυπηρετήσει τα δάνεια που χρωστά.

Θα μπορέσει ο κ. Μητσοτάκης να διαχειρισθεί αυτή την κατάσταση και πώς;

Θα μπορούσε να ζητήσει τον οβολό των μελών, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα βρει μεγάλη ανταπόκριση με δεδομένη την κρίση.

Θα μπορούσε να απευθυνθεί σε επιχειρηματίες. Όμως, η ανταπόκριση δεν θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μεγάλη ενώ εξ αντικειμένου θα τεθεί θέμα συμφερόντων.

Η διαγραφή των χρεών από τις τράπεζες θα δημιουργούσε επίσης πολιτικό ζήτημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να το επικαλείται, όπως είναι λογικό.

Όμως, ακόμη κι αν τα δάνεια διαγράφονταν, η ΝΔ θα έπρεπε να τα βρει με τους ιδιώτες προμηθευτές που περιμένουν να πληρωθούν επί μακρόν και έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους.

Φυσικά, υπάρχει επίσης η εναλλακτική της δημιουργίας νέου κόμματος με νέο ΑΦΜ, όμως οι αντιδράσεις των στελεχών και εκατοντάδων χιλιάδων μελών της ΝΔ δεν μπορούν να προσδιορισθούν.

Με άλλα λόγια, η πρώτη και μεγαλύτερη πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ θα είναι η διαχείριση της τραγικής οικονομικής κατάστασής της.

Η ικανότητά του ή μη να δώσει λύση σ' αυτό το ζήτημα ίσως κρίνει την προεδρία του, έστω κι αν ο ίδιος δεν ευθύνεται για τα χρέη που παραλαμβάνει.

Ωραίες λοιπόν οι πολιτικές συζητήσεις και αναζητήσεις, όμως τα τραγικά οικονομικά της ΝΔ δεν μπορούν να περιμένουν κι εκεί ίσως κριθούν όλα.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v