Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα hedge funds, η Νέα Δημοκρατία και η επόμενη μέρα

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε με επιτυχία χθες ένα σημαντικό τεστ, με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία. Όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση ίσως δεν είναι πολιτική.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε χθες ένα στοίχημα με τη συμμετοχή 400.000 μελών και φίλων της στην εκλογική διαδικασία.

Φυσικά, το γεγονός ότι η μέση ηλικία των ψηφοφόρων ήταν άνω των 55 ετών θα πρέπει να προβληματίσει τα στελέχη της ενώ εξηγεί εν μέρει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ενα άλλο κέρδος της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας είναι το χρηματικό, αφού στα ταμεία αναμένεται να εισρεύσουν κάπου 1,2 εκατ. ευρώ από το 3ευρω που πλήρωσαν όσοι ψήφισαν.

Σημειωτέον ότι τα έσοδα των κομμάτων είναι αφορολόγητα και επομένως θα μείνουν στο κόμμα.

Όμως, υπάρχουν κάποια ερωτηματικά ως προς το τελευταίο.

Αρκετές νομαρχιακές επιτροπές χρωστάνε ενοίκια κ.τ.λ. Δεν αποκλείεται λοιπόν κάποιοι να τα διακρατήσουν για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως κάποιοι υποψιάζονται.

Ηδη, για μία εξ αυτών των ΝΟΔΕ, όπως αποκαλούνται, έχει βγει διαταγή πληρωμής.

Όμως, το θέμα είναι ακόμη πιο σοβαρό.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 193 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 145 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες.

Αρκετές από τις υποχρεώσεις αφορούν στους εργαζομένους, στους προμηθευτές και σε άλλους και ενέχουν ποινικά αδικήματα.

Είναι άγνωστο στους πολλούς αλλά υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν που οι κατασχέσεις κομπιούτερ κ.τ.λ. στο κτίριο της Λεωφ. Συγγρού σταμάτησαν την τελευταία στιγμή.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι πολλοί από εκείνους στους οποίους χρωστά η ΝΔ θα σπεύσουν να βάλουν χέρι στα λεφτά που πλήρωσαν όσοι ψήφισαν στις εκλογές.

Με άλλα λόγια, το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΝΔ είναι οξύ και ουσιαστικά απειλεί την ύπαρξη του κόμματος.

Φυσικά, αντίστοιχο και μάλιστα χειρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, που έχει δει την κρατική επιχορήγηση να μειώνεται ακόμη πιο δραστικά, λόγω των εκλογικών επιδόσεών του.

Δεν θα μας εξέπληττε η μετεξέλιξη σε κόμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τα προβληματικά δάνεια του ΠΑΣΟΚ να τα επωμίζονταν οι τράπεζες.

Ούτε όμως η ΝΔ μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια και να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, από τη στιγμή που η κρατική επιχορήγηση δεν φτάνει.

Εκστρατείες οικονομικής ενίσχυσης στα απλά μέλη δεν αναμένεται να αποδώσουν καρπούς.

Ακόμη είναι αμφίβολο αν θα βρεθούν επιχειρηματίες για να συνεισφέρουν με χοντρά λεφτά, χωρίς να ζητούν σοβαρά ανταλλάγματα σε νόμους κ.τ.λ., όταν το κόμμα έλθει στην εξουσία.

Ισως η πιο ρεαλιστική λύση θα ήταν είτε η ολική διαγραφή, είτε το «κούρεμα» των δανείων από τις τράπεζες και το συμμάζεμα των λειτουργικών δαπανών της ΝΔ.

Όμως, σ' αυτή την περίπτωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μεταφέρει το κόστος της οικονομικής εξυγίανσής του στους μετόχους των τραπεζών, μεταξύ των οποίων είναι οι φορολογούμενοι.

Το ίδιο θα συνέβαινε αν η ΝΔ κατέβαζε ρολά και άλλαζε όνομα.

Όμως, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αποφύγουν να πιουν το πικρό ποτήρι και να βγάλουν κάποια λεφτά, αφού έχουν πάρει προβλέψεις για τα συγκεκριμένα δάνεια.

Θα μπορούσαν λοιπόν κάλλιστα οι τράπεζες να πουλήσουν τα δάνεια σε ξένα hedge funds.

Εξυπακούεται ότι σ' αυτή την περίπτωση τα ξένα hedge funds θα έλεγχαν πρακτικά τη ΝΔ και ίσως κι άλλα κόμματα, θέτοντας θέμα Δημοκρατίας.

Ακόμη κι εδώ θα μπορούσε να υπάρξει συναλλαγή. Το hedge fund θα αδιαφορούσε για τα συγκεκριμένα δάνεια, με αντάλλαγμα π.χ. να περάσουν κάποιοι νόμοι από τη Βουλή.

Για να μη μακρηγορούμε, η ΝΔ αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που απειλεί την επιβίωσή της.

Μπορεί λοιπόν χθες να κέρδισε το στοίχημα της μαζικής συμμετοχής των πολιτών, όμως κινδυνεύει να τα χάσει όλα από αλλού.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v