Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oποιος πληρώνει, μιλάει!

Οι ελεγκτές εκφράζουν δυσαρέσκεια για την εφαρμογή της συμφωνίας. Όμως, οι προϊστάμενοί τους δηλώνουν ότι όλα πάνε καλά, προαναγγέλλοντας την εκταμίευση των 3 δισ. προς την Ελλάδα. Προφανώς, έχουν σοβαρό λόγο.

Μετά τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Ντομπβρόσκις ήλθε χθες η σειρά του επίτροπου επί των οικονομικών κ. Μοσκοβισί να δηλώσει ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση πάει καλά, προαναγγέλλοντας την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ.

Και οι δύο αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.

Ο κ. Ντομπβρόσκις θα βρίσκεται στην Αθήνα προς τα τέλη του μήνα, ενώ εκκρεμεί η αναβληθείσα επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ αναμένεται στην Αθήνα, όπου βρίσκεται από χθες ο Γάλλος πρόεδρος κ. Ολάντ.

Ολοι οι ανωτέρω ανήκουν στην ευρωπαϊκή ομάδα των δανειστών που έχουν θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα, έχοντας πεισθεί ότι ο κ. Τσίπρας θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύθηκε.

Θέλουν λοιπόν να τον ενθαρρύνουν να προχωρήσει σ' αυτό τον δρόμο, κάνοντας ίσως τα στραβά μάτια σε κάποιες περιπτώσεις.

Υποβαθμίζοντας, π.χ., τις αναφορές των υφισταμένων τους που διενεργούν τους ελέγχους στην Αθήνα για τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Αναφορές που επιβεβαίωσε η απόφαση για αναβολή της συνεδρίασης του EuroWorking Group που επρόκειτο να αξιολογήσει την πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της πρώτης δέσμης για την υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Ή ίσως μεταθέτοντας την εφαρμογή λίγων προαπαιτούμενων της πρώτης δέσμης στη δεύτερη, ώστε να αποδεσμευθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Φυσικά, όλα αυτά χρειάζονται την έγκριση του Eurogroup, όπου καραδοκεί ο κ. Σόιμπλε και οι άλλοι «σκληροί».

Όμως, οι τελευταίοι μπορεί να γκρινιάξουν μεν αλλά δεν θα σταθούν εμπόδιο, αν το 90% των προαπαιτούμενων έχει υλοποιηθεί.

Εκείνοι που πραγματικά θα μπορούσαν να βάλουν εμπόδια εμμένοντας στην πιστή εφαρμογή της συμφωνίας του Αυγούστου είναι οι του ΔΝΤ.

Όμως, το ΔΝΤ συμμετέχει μεν στην αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά δεν βάζει λεφτά.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί το ΔΝΤ έχει μεν άποψη και μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει την άποψή του.

Αυτή η κατάσταση βολεύει πολλούς και ιδιαίτερα τις «περιστέρες» της ΕΕ στην Κομισιόν κι αλλού, αφού μπορούν να τελειώνουν γρήγορα μ' ένα μέρος του ελληνικού προγράμματος χωρίς να μπαίνουν προσκόμματα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να αναμένουμε τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

Προηγείται η εφαρμογή των προαπαιτούμενων της πρώτης δόσης και η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM.

Επεται η οριστικοποίηση της δεύτερης δέσμης με τα προαπαιτούμενα για το 1 δισ. ευρώ και η αποκόλληση του ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την αξιολόγηση.

Ως αυτό το σημείο, η μη χρηματοδοτική συμβολή του ΔΝΤ στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα και επομένως η αποδυνάμωση της άποψής του σε ελεγκτικό επίπεδο είναι καλοδεχούμενη απ' όλους.

Όμως, τα πράγματα δεν θα παραμείνουν έτσι, από τη στιγμή που η Γερμανία και άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ να συμμετέχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Σ' εκείνο το σημείο, οι συσχετισμοί στο γκρουπ των δανειστών θα αλλάξουν.

Είναι επόμενο λοιπόν να θέλουν οι «περιστέρες» της ΕΕ να τελειώσουν με την εφαρμογή των δύο δεσμών και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πριν ο ρόλος του ΔΝΤ αναβαθμισθεί.

Προς το παρόν, οι δανειστές που βάζουν τα λεφτά είναι επίσης εκείνοι που έχουν τον πρώτο λόγο.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v