Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tο καμπανάκι της τρόικας!

Οι επικεφαλής ελεγκτές των δανειστών αναμένεται να βρεθούν σήμερα στην Αθήνα για να εξετάσουν την πρόοδο στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Όμως, τα μηνύματα για τη δόση των 2 δισ. ευρώ δεν είναι ευχάριστα.

Δεν ξεκινήσαμε καλά.

Η Αννίκα Μπράιντχαρτ, η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου για οικονομικά θέματα Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες πως οι επικεφαλής ελεγκτές των θεσμών θα έλθουν σήμερα στην Αθήνα και θα έχουν συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές μέχρι και την Παρασκευή, οπότε θα αναχωρήσουν.

Η κ. Μπράιντχαρτ φέρεται να τόνισε ότι οι επικεφαλής ελεγκτές θα εξετάσουν αν όσα ψηφίστηκαν είναι συμβατά με αυτά που συμφωνήθηκαν.

Καμία έκπληξη.

Να θυμίσουμε εδώ ότι αρχικά κυκλοφορούσε πως οι ίδιοι ελεγκτές επρόκειτο να έλθουν στην Ελλάδα μετά το Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου, αλλά δεν ήλθαν.

Ισως γιατί διαπίστωσαν ότι δεν θα είχαν αντικείμενο αφού η ελληνική πλευρά δεν ήταν έτοιμη.

Δεν είχαν άδικο, αν κρίνουμε από αυτά που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα με το πολυνομοσχέδιο.

Τι εννοούμε;

Το κείμενο του πολυνομοσχεδίου με την πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων δόθηκε στους εκπροσώπους των δανειστών την προηγούμενη Παρασκευή, δηλαδή δύο μέρες πριν από την ψήφισή του στη Βουλή.

Το κείμενο έπρεπε να μεταφραστεί και να δοθεί σ' όλους τους εμπλεκόμενους για σχόλια και παρατηρήσεις.

Χρειαζόταν λοιπόν κάποιος χρόνος.

Διαβάζοντας τα κείμενα, οι δανειστές διαπίστωσαν ότι πολλά σημεία δεν ήταν συμβατά με εκείνα που είχαν συμφωνηθεί και ζήτησαν αλλαγές.

Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές πρόλαβαν να τις ενσωματώσουν στο πολυνομοσχέδιο, όταν συζητείτο στις διάφορες επιτροπές, αναφέρουν οι πληροφορίες μας.

Όμως, δεν πρόλαβαν τις περισσότερες αλλαγές, με αποτέλεσμα οι δανειστές να θεωρούν το πολυνομοσχέδιο συμβατό με τα συμφωνηθέντα μόνο κατά το ένα τρίτο περίπου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα ακόμη, π.χ. εγκύκλιοι, δευτερογενείς αποφάσεις, για να θεωρήσουν ότι όλα είναι εντάξει.

Η επίσκεψη των επικεφαλής ελεγκτών στην Αθήνα θα τους δώσει την ευκαιρία να επισημάνουν όλα αυτά στην κυβέρνηση, εκτιμούν οι γνωρίζοντες.

Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη που είναι πιο σοβαρό.

Υπό τα σημερινά δεδομένα, οι δανειστές δεν θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα με βάση το 3ο μνημόνιο για την αποδέσμευση της πρώτης δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση, εκτιμούν οι γνωρίζοντες.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει σε μία εβδομάδα περίπου, αν όλοι εργάζονταν σκληρά για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές που θα ήταν συμβατές με το πρόγραμμα.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Dr. Money

 

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v