Δύο εμπόδια για το τέλος της διόρθωσης

Ο ”γκουρού” της Morgan Stanley ξαναχτύπησε χθες, προβλέποντας το τέλος της χρηματιστηριακής διόρθωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου. Η κατεύθυνση είναι σωστή, όμως δύο εμπόδια απειλούν να καταστήσουν το τάιμινγκ της πρόβλεψης προβληματικό.

Δύο εμπόδια για  το τέλος της διόρθωσης
Ο κ. Teun Draaisma και οι συνάδελφοί του στην ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού της Morgan Stanley δεν θα ήθελαν να επαναλάβουν το ίδιο λάθος που έκαναν φέτος τον Ιανουάριο όταν αναθεώρησαν τη σύστασή τους για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε ”ουδέτερη” από ”υπέρβαρη” (”overweight”).

Mε εξαίρεση το 20ήμερο από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου κατά τη διάρκεια του οποίου η ευρωπαϊκή αγορά υποχώρησε 7% περίπου, η ομάδα της Morgan Stanley βρέθηκε στη δυσάρεστη όσο και πρωτόγνωρη γι’ αυτήν κατάσταση να βγάζει ραπόρτα που υπενθύμιζαν τη θέση της, αλλά να βλέπει την αγορά να κάνει ράλι.

Η πρόσφατη διόρθωση της έδωσε την ευκαιρία που περίμενε κι όπως αποδείχτηκε χθες δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση αυτή να πάει χαμένη.

Αυτή τη φορά η ομάδα στρατηγικής ανάλυσης της Morgan Stanley δεν περίμενε να πάρει πιο πειστικό μήνυμα αγορών από τα οικονομετρικά μοντέλα που χρησιμοποιεί, όπως τον περασμένο Μάρτιο, ούτε άφησε την ευκαιρία που της έδωσε η μεγάλη πτώση της Παρασκευής να πάει χαμένη.

Όπως τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, έτσι και τώρα, οι αναλυτές γνώριζαν οτι τα μακροοικονομικά δεδομένα παραμένουν ισχυρά.

Η πτώση των χρηματιστηρίων έκανε τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πιο ελκυστικές, ενώ η απόδοση των ελεύθερων χρηματικών ροών, δηλαδή των ροών που μπορεί να εκμεταλλευτεί η επιχείρηση μετά την αφαίρεση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων από τα λειτουργικά κέρδη, είναι υψηλή, ξεπερνώντας το 5%.

Επιπλέον, οι ίδιοι γνωρίζουν ότι το άνοιγμα των επιτοκιακών spreads με τα οποία δανείζονται οι επιχειρήσεις αφενός δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην επαναχρηματοδότηση, αφετέρου προεξοφλεί πολύ περισσότερα κανόνια από αυτά που υπάρχουν σε μια οικονομία που συνεχίζει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Η κρίση ρευστότητας που έχει πηγή την αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου θα μπορούσε όντως να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

Όμως, οι στρατηγικοί αναλυτές όλων των μεγάλων οίκων γνωρίζουν ότι η Fed δεν θα διστάσει να μειώσει το βασικό της επιτόκιο σε αυτή την περίπτωση. Το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή εκείνος που προκύπτει αν δεν ληφθούν υπόψη οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, έχει υποχωρήσει στο 1,9% σε ετήσια βάση διευκολύνει μια τέτοια κίνηση.

Με άλλα λόγια, οι της Morgan Stanley και οι συνάδελφοί τους σε άλλους ξένους οίκους γνωρίζουν ότι παίζουν σε μεγάλο βαθμό εκ του ασφαλούς όταν ισχυρίζονται ότι η διόρθωση έχει ημερομηνία λήξης.

Εκείνο για το οποίο δεν μπορούν να είναι σίγουροι είναι το τάιμινγκ, αφού υπάρχει αβεβαιότητα και επιπλέον υπάρχουν δύο παράγοντες που προβληματίζουν.

Πρώτον, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η όρεξη των επενδυτών να αναλάβουν μετοχικό ρίσκο δεν έχει υποχωρήσει πολύ. Σύμφωνα μάλιστα με τον δείκτη μέτρησης του συγκεκριμένου ρίσκου της Credit Suisse, βρίσκεται πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Για να υποχωρήσει όμως κι άλλο αυτός ο δείκτης, σηματοδοτώντας το τέλος της διόρθωσης, θα πρέπει να υποχωρήσουν κι άλλο οι μετοχές.

Το δεύτερο εμπόδιο είναι η αβεβαιότητα που υπάρχει για το μέγεθος των ζημιών, που έχει προκαλέσει σε τράπεζες και σε hedge funds ανά τον κόσμο η κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου.

Φυσικά, οι ενέσεις ρευστότητας σε funds που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως έπραξε χθες η Goldman Sachs και δύο δισεκατομμυριούχοι επενδυτές, τονώνουν το φρόνημα, αλλά δεν απαντούν στο ερώτημα πόσα ακόμη funds και τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Για να εκτιμηθεί καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος θα υπάρξουν κι άλλες ανακοινώσεις κι αυτό πιθανόν προϋποθέτει περισσότερο χρόνο.

Μπορεί λοιπόν οι Ντράισμα και Company να έσπευσαν να προβλέψουν το τέλος της χρηματιστηριακής διόρθωσης για να αποφύγουν το λάθος του παρελθόντος, όμως τα δύο προαναφερθέντα εμπόδια θέτουν υπό αμφισβήτηση το τάιμινγκ της αρχής μιας νέα ανοδικής κίνησης.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v