Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αχτίδα φωτός στο τέλος του τούνελ της διόρθωσης

Οι διορθώσεις των αγορών όπως και τα ράλι έρχονται συνήθως απροσδόκητα και το ίδιο απροσδόκητα τελειώνουν. Αν και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια το τέλος της τωρινής διόρθωσης, η ιστορία μπορεί να έχει την απάντηση.

Αχτίδα φωτός στο τέλος του τούνελ της διόρθωσης
Αν οι επαΐοντες έχουν δίκιο, τότε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών πιθανόν να αποδειχτεί καλύτερη από τις προηγούμενες.

Η σταθεροποίηση και ίσως μια ανοδική αντίδραση δεν θα πρέπει να αποκλείεται μετά το χθεσινό κλείσιμο της Γουόλ Στριτ σε θετικό έδαφος και τα καλύτερα των αναμενομένων κέρδη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, που δημιουργούν θετικές προσδοκίες για τη Eurobank και την Alpha Bank που ακολουθούν.

Όμως, το ζητούμενο δεν είναι η συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε μία συνεδρίαση, αλλά το βάθος και η διάρκεια της τωρινής διόρθωσης σε διεθνές επίπεδο.

Ως συνήθως οι απόψεις διίστανται μεταξύ των πιο απαισιόδοξων, όπως ο κ. Τον Ντράισμα της Μόργκαν Στάνλεϊ, που είδαν επιτέλους τις προβλέψεις τους να δικαιώνονται, και των υπολοίπων που είναι πιο αισιόδοξοι.

Αν κάποιος αναζητούσε έναν πιο αντικειμενικό παρατηρητή, τότε η ιστορία των χρηματιστηριακών πισωγυρισμάτων θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο.

Πριν όμως αναφερθεί κανείς σ’ αυτήν, θα πρέπει να γνωρίζει πού ακριβώς βρισκόμαστε.

Σύμφωνα λοιπόν με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται 5,5% χαμηλότερα με βάση το χθεσινό κλείσιμο των 4.846,46 μονάδων από το υψηλό των 5.130 μονάδων όπου βρέθηκε στις 20 Ιουλίου.

Αν μάλιστα ως μέτρο σύγκρισης χρησιμοποιηθεί το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 4.830 μονάδων τότε η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού ανέρχεται σε 5,8%.

Μια αντίστοιχη άσκηση για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δείχνει πτώση 5,5%.

Τι γίνεται όμως στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές; Ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX υποχωρεί πάνω από 9% από το υψηλό των 8.150 μονάδων και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 κάπου 6%.

Με άλλα λόγια, παρά την απότομη πτώση των τελευταίων ημερών η Αθήνα τα έχει πάει συγκριτικά καλύτερα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Πιθανόν αυτό να οφείλεται στις προσδοκίες για ντιλ, πιθανόν στις εκτιμήσεις για υψηλότερη κερδοφορία των ελληνικών εταιριών που βρίσκονται στο στόχαστρο των ξένων οίκων. Πιθανόν σε κάποιον άλλον λόγο.

Πώς όμως συγκρίνεται η τωρινή πτώση με τις αντίστοιχες άλλων διορθώσεων που σημειώθηκαν στη Γηραιά Ήπειρο από τον Μάρτιο του 2003 που ξεκίνησε το ράλι μέχρι σήμερα; Η σύγκριση μ’ αυτή την περίοδο θεωρείται πιο σχετική.

Η απάντηση είναι απλή. Η μέση υποχώρηση της ευρωπαϊκής αγοράς χρησιμοποιώντας ως μπούσουλα τον δείκτη DJ Stoxx 600 ήταν της τάξης του 6,7% και διήρκεσε 26,3 μέρες κατά μέσο όρο.

Αν μάλιστα εξαιρεθεί η διόρθωση του περσινού Μαΐου - Ιουνίου που κράτησε 35 μέρες και κατέγραψε πτώση 12,3%, καμία άλλη διόρθωση δεν ήταν μεγαλύτερη της τάξης του 8,3%.

Αν συγκρίνουμε την πτώση του 5,5% περίπου της Αθήνας μέχρι στιγμής με τον μέσο όρο του 6,7% και το 8,3% τότε τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης της Σοφοκλέους δεν είναι μεγάλα.

Μια σύγκριση όμως της ολιγοήμερης διάρκειας της τωρινής διόρθωσης με τον μέσο όρο των 26,3 ημερών δείχνει ότι έχουμε ίσως αρκετό ακόμη δρόμο μπροστά μας.

Το συμπέρασμα είναι σχετικά απλό με βάση τους μέσους όρους του τωρινού ανοδικού κύκλου. Η ελληνική αγορά έχει μικρά περιθώρια πτώσης αλλά αρκετές πιθανότητες ταλαιπωρίας αν η ιστορία δείχνει τον δρόμο.

Dr. Money

[email protected]






Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v