Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παιχνίδι δεν έχει ακόμη τελειώσει!

Τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο δείχνουν πόσο καλύτερα θα είχε πάει η οικονομία χωρίς όλα αυτά που συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες. Όμως ποτέ δεν είναι αργά, όσο δύσκολα κι αν είναι.

H είδηση ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 1,4% σε ετήσια βάση, προκάλεσε έκπληξη.

Δικαιολογημένα, από τη στιγμή που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν αξιόλογη συρρίκνωση.
Μέχρι και ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν της Allianz σχολίασε την είδηση. Ενδεικτική της εντύπωσης που προκάλεσε διεθνώς.

Η εξήγηση που έδιναν οι περισσότεροι για να δικαιολογήσουν την ανέλπιστη αύξηση του ΑΕΠ ήταν οι αγορές καταναλωτικών αγαθών από τους Ελληνες το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, για να «προστατεύσουν» τα ευρώ τους.

Η εξήγηση ίσως έχει βάση. Γνωρίζουμε π.χ. ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις οχημάτων.

Όμως, δεν είναι μόνο το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου. Οι άνθρωποι της τουριστικής βιομηχανίας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μπορεί τελικά να επιτευχθεί ο στόχος για περισσότερα έσοδα από τον τουρισμό φέτος.

Παρά τα capital controls κι όλα τα άλλα που μεσολάβησαν τους προηγούμενους μήνες και τα οποία θα βρούμε μάλλον μπροστά μας, αν κρίνουμε από τη βουτιά του δείκτη PMI τον Ιούλιο.

Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί με ρυθμό 2%-3% φέτος. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είχαν μεσολαβήσει οι εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου, ή η νέα κυβέρνηση έφτανε σε συμφωνία με τους θεσμούς από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Αναμφίβολα, ποτέ δεν θα μάθουμε στα σίγουρα τι θα γινόταν.

Όμως, οι πιθανότητες να βιώναμε ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από 2% και ίσως 3% ενισχύονται από τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου.

Περασμένα μεγαλεία, διηγώντας τα να κλαις, ίσως ισχυριστούν μερικοί. Ακόμη κι αν είναι έτσι, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Οσο δύσκολος και άνισος κι αν είναι. "It ain't over, til it's over" είχε δηλώσει ένας μεγάλος του αμερικανικού μπέιζμπολ. Ο Yogi Berra της ομάδας μπέιζμπολ των NY Yankees.

Ας τον ακούσουμε, φέροντας στο νου μας δύο ακόμη πράγματα.

Πρώτον, χάθηκε μια ακόμη μάχη αλλά όχι ο πόλεμος. Δεύτερον, η χώρα διαθέτει υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, που αν αφεθούν να δημιουργήσουν, μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω και να δημιουργήσουν πλούτο.

Όμως, η κινητοποίηση των τελευταίων είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, με βάση την εικόνα που έχουν για το πολιτικό προσωπικό, τη γραφειοκρατία κ.λπ.

Ισως να είναι μια χαμένη υπόθεση.

Αξίζει πάντως να προσπαθήσουμε, γιατί οι εναλλακτικές δεν είναι καλύτερες.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v