Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mονά ζυγά δικά του!

Η ελληνική πλευρά και οι δανειστές βρίσκονται αρκετά κοντά στην υπογραφή του 3ου Μνημονίου. Όμως, όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, υπάρχει κάποιος που δεν θα χάσει.

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες για να κατανοήσει ότι η σπουδή της κυβέρνησης να φτάσει σε συμφωνία και να περάσει τη δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο από τη Βουλή τις επόμενες μέρες σχετίζεται με τις πολιτικές της επιδιώξεις.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία τα σενάρια που διακινούνται για εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου ή μέσα στον Οκτώβριο το αργότερα.

Είναι εύλογο από πολιτικής και κομματικής σκοπιάς.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ο κ. Τσίπρας παραμένει δημοφιλής, ενώ η αντιπολίτευση δεν δείχνει να τραβάει.

Ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση σε μια χώρα που οι χαρισματικές προσωπικότητες έπαιζαν πάντοτε μεγαλύτερο ρόλο από τις ιδεολογίες και τα προγράμματα.

Επίσης, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να βασίζεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης για να περνάει κρίσιμα νομοσχέδια εσαεί.

Φυσικά, σε μια άλλη χώρα, αυτή η κατάσταση πιθανόν θα οδηγούσε στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.

Όμως, δεν συμβαίνει εδώ.

Με δεδομένα όλα αυτά που έχουν συμβεί, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο κ. Τσίπρας, που έχει περάσει από το αντι-μνημονιακό στο μνημονιακό στρατόπεδο αβρόχοις ποσίν.

Όμως, ίσως είναι νωρίς ακόμη να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο. Αλλωστε, είναι ακόμη νέος και έχει δρόμο μπροστά του.

Γι' αυτό τον λόγο επιλέξαμε κάποιον άλλο ως τον μεγάλο κερδισμένο από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε ,και εξηγούμαστε.

Αν η κυβέρνηση τα «σπάσει» με τους δανειστές και δεν καταλήξει σε συμφωνία, ή συμφωνήσει σε όλα και αργότερα προκύψουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην εφαρμογή του μνημονίου, το προσωρινό Grexit ίσως γίνει πραγματικότητα.

Από την άλλη πλευρά, αν όλα πάνε καλά, δηλαδή υπάρξει συμφωνία και εφαρμοστεί, το αποτέλεσμα θα είναι η ευθυγράμμιση όλων των κύριων πολιτικών δυνάμεων της χώρας προς τη μνημονιακή κατεύθυνση και τις μεταρρυθμίσεις.

Αυτό δηλαδή που επιδίωκε ο κ. Σόιμπλε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαιτέρως το δεύτερο εξάμηνο του 2014, όταν έπαιξε καταλυτικό ρόλο μαζί με το ΔΝΤ στο μπλοκάρισμα των σχεδίων της προηγούμενης κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια.

Γι' αυτούς τους λόγους πιστεύουμε πως ο μεγάλος κερδισμένος ή δικαιωμένος, αν προτιμάτε, από τις ελληνικές εξελίξεις θα είναι ο πιο μισητός ίσως ξένος πολιτικός στην Ελλάδα.

Ο κ. Σόιμπλε.

Η συλλογιστική εξηγεί τον τίτλο του άρθρου: Μονά ζυγά δικά του.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v