Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δάνειο-γέφυρα και των φρονίμων τα παιδιά της ΕΕ

Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την οποία επιφέρονται τροποποιήσεις στον κανονισμό του EFSM ίσως κρύβει μια δυσάρεστη έκπληξη. Ίσως και όχι.

Την πρώτη φορά που είχε τεθεί θέμα με τη βραχυχρόνια χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας κ. Στουμπ είχε δηλώσει ότι έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα των νομικών και οικονομολόγων της Ε.Ε. να βρουν λύση.

Η ιστορία τον δικαίωσε.

Η Ελλάδα έλαβε δάνειο-γέφυρα ύψους 7,2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό EFSM και αποπλήρωσε το ΔΝΤ και τα ομόλογα που κατείχε το ευρωσύστημα στις 20 Ιουλίου.

Για να συμβεί αυτό, χώρες της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, όπως η Βρετανία, δέχτηκαν να δοθεί το δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα με αντάλλαγμα εγγυήσεις.

Δεσμεύτηκαν λοιπόν για ενέχυρα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που επρόκειτο να επιστρέψουν οι χώρες της ευρωζώνης στην Αθήνα.

Όμως, τα διαθέσιμα ενέχυρα εξαντλήθηκαν και νέα δεν υπάρχουν, όπως επισημάναμε πριν λίγο καιρό.

Αυτό ήταν το μεγαλύτερο τεχνικό εμπόδιο για ένα νέο δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα.

Κι αυτό γιατί η Βουλή θα μπορούσε να περάσει ένα πακέτο με νέα, προεξοφλημένα προαπαιτούμενα, όπως η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων κατά την άποψή μας.

Όμως, η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνει ότι ο κ. Στουμπ είχε δίκιο.

Οι ευρωκράτες είναι ικανοί να βρίσκουν λύσεις θολώνοντας τα νερά τόσο πολύ, ώστε να επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να τροποποιήσει τον κανονισμό του μηχανισμού EFSM, ώστε να αποζημιώνονται άμεσα και αμέσως οι χώρες της Ε.Ε. εκτός ευρώ, αν μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης την οποία χρηματοδότησαν αδυνατεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Πιο φωτογραφική διάταξη για την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βγει.

Από την άλλη πλευρά όμως, η απόφαση ξεπερνά τον σκόπελο των ενεχύρων, σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί νέο δάνειο-γέφυρα από τον ESM.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι τα στελέχη της Ε.Ε. παίρνουν τα μέτρα τους για κάθε ενδεχόμενο, από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σίγουρα έχει δίκιο αφού απαιτείται πολύ τεχνική δουλειά ακόμη και δεν είναι σίγουρο ότι ο χρόνος επαρκεί.

Όμως, η συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ίσως δείχνει επίσης ότι η σχετική απόφαση έχει ήδη ληφθεί.

Κι όλα αυτά παρά τη σφοδρή επιθυμία της ελληνικής πλευράς και δευτερευόντως της Κομισιόν να υπάρξει συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου, που η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ίσως δεν είναι τόσο αθώα όσο μοιάζει με μια πρώτη ματιά.

Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v