Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Βαρουφάκης και τα σχέδια επί χάρτου

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τάραξε τα νερά ακόμα μία φορά, παραδεχόμενος ότι είχε Plan B το οποίο περιελάμβανε χακάρισμα των ΑΦΜ. Όμως, άλλο πράγμα είναι το σχέδιο κι άλλο οι ιδέες.

Οι πιστοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται ότι είχαμε κρατήσει κριτική στάση απέναντι στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη από την εποχή που βρισκόταν στον κολοφώνα της δόξας του.

Στο επίκεντρο της κριτικής μας ήταν οι αντιφάσεις του που ηθελημένα ή αθέλητα περνούσαν απαρατήρητες.

Από την άλλη πλευρά, θεωρούσαμε ενδιαφέρουσες, από θεωρητική πλευρά, κάποιες από τις απόψεις του.

Από συνομιλίες και επαφές που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα καταλήξαμε στο εξής συμπέρασμα:

Ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας εύστροφος άνθρωπος με συχνά μη συμβατικές αλλά όχι πρωτότυπες απόψεις, στον οποίο αρέσει η προσωπική προβολή.

Είναι επίσης ένας άνθρωπος που δεν τα πάει καλά με τους αριθμούς και με τη σκληρή δουλειά που απαιτεί ατελείωτες ώρες στο υπουργείο, 7 μέρες την εβδομάδα, όπως έκαναν προκάτοχοί του.

Επιπλέον, οι λίγοι επιστημονικοί συνεργάτες του δεν περιγράφονται ως κάτι το ιδιαίτερο.

Οι επαΐοντες θυμούνται ακόμη για τους λανθασμένους υπολογισμούς που έκαναν για τα έσοδα από τις προτεινόμενες μεταβολές των συντελεστών του ΦΠΑ λόγω ελαστικοτήτων.

Κοντολογίς, ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να είναι πολύ καλός στη διατύπωση και στη σύνταξη εκθέσεων ιδεών, όμως δεν είναι ικανός να σχεδιάσει και να υλοποιήσει κανένα μεγαλόπνοο σχέδιο.

Είτε σχέδιο Α είτε σχέδιο Β.

Η πορεία του στο υπουργείο Οικονομικών και ως επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές τους προηγούμενους μήνες το απέδειξε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παίρνουμε σοβαρά υπόψη, όσα ο ίδιος δήλωσε ότι επεξεργαζόταν, κατόπιν εντολής του κ. Τσίπρα, σε διεθνές συνέδριο, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ιδίως, το χακάρισμα εκατομμυρίων ΑΦΜ.

Ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να ανέφερε: «...Αποφασίσαμε λοιπόν να χακάρουμε το λογισμικό πρόγραμμα του υπουργείου ώστε να μπορέσουμε να αντιγράψουμε τους κωδικούς της ιστοσελίδας σε ένα μεγάλο υπολογιστή στο γραφείο του (φίλου μου), ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει το παράλληλο σύστημα πληρωμών».

Συνέχισε δε «...ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό, όταν θα κλείναν οι τράπεζες, ώστε να μεταβούμε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που δεν ελέγχεται από εμάς, αλλά από τις Βρυξέλλες, και να συνδέσουμε αυτόν τον φορητό υπολογιστή προκειμένου να ενεργοποιήσουμε το σύστημα".

Δεν είμαστε νομικοί. Όμως, όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα για να περνάνε στο ντούκου και θα πρέπει οι αρμόδιοι να επιληφθούν και να καταλογίσουν ευθύνες.

Το γεγονός, δυστυχώς, ότι ζούμε σε μια χώρα που φαίνεται πως τα πάντα παρακολουθούνται από τις τηλεφωνικές κλήσεις, τους τραπεζικούς λογαριασμούς κ.τ.λ. δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάμε ένα σκαλί ακόμη πιο κάτω.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν ότι δεν θεωρούμε τον ακαδημαϊκό οικονομολόγο Γ. Βαρουφάκη ικανό να σχεδιάσει και να υλοποιήσει κανένα σχέδιο πέρα από τη διατύπωση και τη σύνταξη εκθέσεων ιδεών.

Ως τέτοιες εκλαμβάνουμε τις βαρύγδουπες δηλώσεις του περί Plan B.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι όσα είπε περί χακαρίσματος των ΑΦΜ δεν θα πρέπει να ελεγχθούν από τους αρμόδιους.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v