Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aν δεν σκοράρεις, αγώνα δεν κερδίζεις

Το κατενάτσιο έχει δώσει τη νίκη και το έπαθλο σε πολλές ομάδες στο παρελθόν. Όμως, όλες έπρεπε να σκοράρουν. Το ίδιο ισχύει για τη χώρα. Με υπαναχωρήσεις, επαρκή χρηματοδότηση δεν έχει.

Η απόσυρση των διατάξεων για το φορολογικό των αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθιστά βέβαιη την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή την Τετάρτη.

Επιπλέον, ενισχύει τις πιθανότητες να μην υπάρξουν νέες απώλειες στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενώ δεν αποκλείεται να ψηφίσουν θετικά κάποιοι από εκείνους που ψήφισαν παρών στην πρώτη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα του δανείου-γέφυρα.

Oμως, η απόσυρση των ανωτέρω διατάξεων δεν σημαίνει ότι δεν θα έλθουν ξανά προς ψήφιση. Κοινοτικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες διευκρίνιζε χθες σε ελληνικά ΜΜΕ ότι θα πρέπει να ψηφισθούν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Επομένως, η απόσυρση δεν λύνει το πρόβλημα. Απλώς το μεταθέτει στο μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ίσως κι άλλοι θα έλθουν ξανά αντιμέτωποι με τις απαιτήσεις του 3ου μνημονίου και τις πιέσεις μεγάλων ομάδων όπως οι αγρότες.

Ομάδα που τυγχάνει πολύ πιο ευνοϊκής φορολογικής και ασφαλιστικής μεταχείρισης σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζομένους.

Ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα που μαστίζονται από την κρίση και την ανεργία.

Κι όμως, κόμματα και βουλευτές, πολλοί, βάζουν σε δεύτερη μοίρα αυτή την πραγματικότητα.

Ζητούν λοιπόν από εμβρόντητους κοινοτικούς αξιωματούχους να επιμερισθεί, εκ νέου, το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στους υπολοίπους με τη μέθοδο των ισοδύναμων μέτρων.

Και νομίζουν ότι θα κερδίσουν εκλογικά από αυτή την προσέγγιση ενώ την ίδια στιγμή δεν ζητούν να καταγραφούν τουλάχιστον με νομοθετική παρέμβαση τα 20 δισ. ευρώ και πλέον σε χαρτονομίσματα που βρίσκονται σε τραπεζικές θυρίδες.

Ένα μέρος των οποίων εικάζεται ότι είναι προϊόν λαθρεμπορίου και διακίνησης ναρκωτικών που ποτέ δεν πέρασε μέσα από το τραπεζικό σύστημα, αν οι ειδήμονες έχουν δίκιο.

Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση εκτιμά ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της για να προλειάνει το έδαφος πριν από την ψήφιση των διατάξεων για τους αγρότες και τις πρόωρες συντάξεις στις αρχές Αυγούστου.

Ελπίζοντας σε απαλοιφή κάποιων εξ αυτών.

Όμως, η ανωτέρω παρελκυστική, ψηφοθηρική τακτική δεν θα πάει μακριά τη χώρα.

Αυτή τη φορά η τρόικα ή το κουαρτέτο, αν συμπληρωθεί από εκπρόσωπο του ESM, εκτιμάται ότι θα κρατήσει πιο απαιτητική στάση, ζητώντας την αυστηρή υλοποίηση των υπεσχημένων πριν από την όποια εκταμίευση.

Το περιρρέον κλίμα στα ξένα κέντρα αποφάσεων και η επιβάρυνσή του από τις διαρροές για την τακτική που ακολούθησε η κυβερνώσα παράταξη τους προηγούμενους μήνες μέχρι να φθάσουμε στο τρίτο μνημόνιο παραπέμπουν σε πιο σκληρούς ελέγχους από την τρόικα.

Επομένως, οι παρελκυστικές τακτικές της αναβολής αποφάσεων ή μη ψήφισης νόμων που έχουν πολιτικό κόστος δεν θα οδηγήσουν σε εκταμιεύσεις ποσών, επιτείνοντας το πρόβλημα ασφυξίας στην ελληνική οικονομία και βαθαίνοντας την κρίση.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v