Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα δεν είναι Ομοσπονδία

Στη αρχαία Ελλάδα υπήρχαν οι πόλεις-κράτη. Όμως, στη σύγχρονη Ελλάδα αυτό δεν υφίσταται. Αντί λοιπόν να κατηγορούμε τους δανειστές για κάποια ενιαία μέτρα που προτείνουν, ας κάνουμε κάτι πιο χρήσιμο.

Σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη κ. Πανούσης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι Ομοσπονδίας περιοχών για να έχει η κάθε μία τους δικούς της συντελεστές ΦΠΑ.

Ο κ. Πανούσης απαντούσε σε ερώτηση για την κατάργηση της έκπτωσης του 30% στο ΦΠΑ σε μερικά νησιά της χώρας που προβλέπει η πρόταση της Αθήνας με την οποία συμφωνούν οι δανειστές.

Οι πιστοί αναγνώστες γνωρίζουν ότι συμφωνούμε απόλυτα μ' αυτή την θέση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Δεν είναι δυνατόν τα κυκλαδίτικα νησιά να απολαμβάνουν αυτά τα προνόμια και τα Επτάνησα, η Κρήτη, η Εύβοια, οι Σποράδες κ.τ.λ. να υπόκειται σε κανονικό ΦΠΑ.

Μάλιστα, κάποιος φίλος μας ενημέρωσε ότι ανάμεσα στα νησιά που απολαμβάνουν την σχετική έκπτωση είναι και το νησί της Τζιά που είναι σχετικά κοντά στην Αθήνα.

Το επιχείρημα περί νησιωτικότητας έχει νόημα αν έχει ολική εφαρμογή και όχι α λα κάρτ για να θυμηθούμε μια έκφραση που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα.

Διαβάζοντας την χθεσινή έκθεση των δανειστών με τα προαπαιτούμενα, μπορούμε να συμφωνήσουμε και με άλλες επισημάνσεις τους.

Μια απ' αυτές είναι εκείνη που ζητά την κατάργηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών και την αυστηριοποίηση του ορισμού των αγροτών για να περιορισθεί το φαινόμενο των αγροτών του Κολωνακίου όπως αποκαλούνται.

Η λογική υπαγορεύει την ενιαία αντιμετώπιση των ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων ανά κατηγορία, π.χ. μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες.

Να θυμίσουμε ότι τον προηγούμενο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών πέρασε επείγουσα ρύθμιση με την οποία δεν φορολογούνται ούτε μ' ένα ευρώ οι αποζημιώσεις των αγροτών ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων τους.

Επίσης, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν θα φορολογηθούν ούτε μ ένα ευρώ οι επιδοτήσεις μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ ετησίως, διευκρινίζοντας ότι αφορά 950.000 αγρότες.

Κάπου 50.000 αγρότες, οι οποίοι λαμβάνουν επιδοτήσεις ενισχύσεις άνω των 12.000 ευρώ ετησίως, θα πληρώσουν συνολικό φόρο 64 εκ. ευρώ.

Αν πλήρωναν όλοι οι ανωτέρω αγρότες, δηλαδή το 1 εκατ., φόρο με συντελεστή 13%, το κράτος θα μάζευε 300 εκ. ευρώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ευάγγελο Αποστόλου.

Αν πλήρωναν με συντελεστή 26%, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, το κράτος θα συνέλεγε τα διπλάσια.

Δηλαδή κάπου 236 εκ. ευρώ παραπάνω.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάσθηκε στα τέλη του 2013 σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ και του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, το 99% των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.

Μάλιστα, από τους 100 αγρότες μόνο ο ένας δηλώνει εισοδήματα πάνω από 400 ευρώ το μήνα.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που πριν λίγα χρόνια είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα σ' ένα χωριό 3000 κατοίκων του δήμου Κιλελέρ στο νομό Λάρισας με μέσο ετήσιο εισόδημα 1,578 ευρώ και καμιά τριανταριά πισίνες.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατη έρευνα των καθηγητών κ.κ. Γιαννίτση και Ζωγραφάκη έδειξε ότι το 1/3 του δείγματος των φορολογικών δηλώσεων 260.000 νοικοκυριών περίπου που εξέτασαν από το 2008 μέχρι το 2013 είδε το εισόδημά του να αυξάνεται σε απόλυτα νούμερα.

Οι αγρότες ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία. Φυσικά, σε κάθε επαγγελματική ομάδα υπάρχουν διαφορές. Όμως, το αποτέλεσμα έχει ενδιαφέρον.

Φυσικά, οι πρώτοι διδάξαντες είναι οι βουλευτές με το ειδικό, προνομιακό φορολογικό καθεστώς που εποφθαλμιούν οι δικαστές, επικαλούμενοι λόγους ισότητας με βάση το Σύνταγμα.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με περισσότερα παραδείγματα, όμως το μήνυμα είναι σαφές.

Η ίδια φορολογική μεταχείριση περιοχών και επαγγελματικών ομάδων θα μπορούσε να αποφέρει από 500 εκ. ευρώ μέχρι 1 δισ. και πλέον στο προϋπολογισμό αν υπήρχε πολιτική βούληση και πραγματικό αίσθημα δικαιοσύνης.

Όμως, περιμένουμε τους θεσμούς να μας υποδείξουν τι πρέπει να κάνουμε.

Γι' αυτό φθάσαμε σ' αυτό το σημείο.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v