Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Βαρουφάκης, οι θεσμοί και το τέλος ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ

Oι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη τάραξαν τα νερά ακόμη μία φορά χθες, προκαλώντας ευρύτερες αντιδράσεις. Η διάψευση για το τέλος ανάληψης μετρητών ήταν το επιστέγασμα ενός τραγέλαφου. Όμως, υπάρχει συνέχεια.

Χθες το μεσημέρι κατά τις 13:30, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής ενός μικρού, όπως το χαρακτήρισε, τέλους αναλήψεων στο πλαίσιο της δημιουργίας αντικινήτρων για τη χρήση χρήματος σε φυσική μορφή.

Όμως, λίγες ώρες αργότερα, γύρω στις 4 μ.μ., το υπουργείο Οικονομικών έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση, διαψεύδοντας τον υπουργό:

«Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.

Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του υπουργείου, αποσύρθηκε από τη διαπραγμάτευση».

Ξεπερνώντας το τραγελαφικό της υπόθεσης και την άποψη που έχουμε διαμορφώσει πλέον για τον υπουργό, θα θέλαμε να σταθούμε σε κάτι άλλο.

Ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να απέδωσε την πρόταση για το τέλος ανάληψης μετρητών από τα ΑΤΜ και τα γκισέ των τραπεζών στους δανειστές.

Είχαμε λοιπόν την ιδέα να ρωτήσουμε την αντίπερα όχθη αν ισχύει κάτι τέτοιο.

Η απάντηση που πήραμε αργά χθες το βράδυ δεν δικαιώνει τον υπουργό.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μας διευκρίνισαν, οι δανειστές δεν έθεσαν θέμα τέλους αναλήψεων μετρητών από τα ΑΤΜ και τα γκισέ.

Σύμφωνα με τους κύκλους των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση (along these lines), αλλά «δεν έχουμε όλες τις λεπτομέρειες», ανέφεραν σχετικά.

Αν έχουν δίκιο, η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον κ. Χουλιαράκη ίσως το έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προ συζήτηση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και ο υπουργός έσπευσε να το δημοσιοποιήσει.

Θεωρητικά, ο κ. Βαρουφάκης προΐσταται της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ως υπουργός Οικονομικών, όμως η δική του ομάδα δεν έχει πλέον τον πρώτο λόγο στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

Αυτή ανήκει στον πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Χουλιαράκη και στην ομάδα του που ουσιαστικά υπάγονται στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.

Όμως, η σπουδή του υπουργού να δημοσιοποιήσει αυτό το θέμα χωρίς να έχει αναλογισθεί τις συνέπειες ενισχύει την εντύπωση ότι ο ίδιος είναι απρόβλεπτος.

Εκτός κι αν είχε συνεννοηθεί γι΄ αυτά που είπε με υψηλότερα κλιμάκια και τα πήρε πίσω όταν έγιναν γνωστές οι αντιδράσεις, οπότε η ευθύνη επιμερίζεται.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v