Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xωρίς ΦΠΑ, συμφωνία δεν γίνεται!

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε χθες ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στο ΦΠΑ ως το τέλος καλοκαιριού. Αν έχει δίκιο ή δεν αλλάξει αυτό θα ήταν ουτοπικό να περιμένουμε συμφωνία με τους δανειστές προσεχώς.

Πριν από λίγες μέρες αναφερθήκαμε στο περίγραμμα που θα μπορούσε να έχει μια συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές με βάση την πληροφόρηση που είχαμε.

Σε εκείνο το κείμενο με τίτλο «Ετσι θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία» παραθέσαμε τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης, υποστηρίζοντας ότι οι πιθανότητες σύγκλισης στο δημοσιονομικό μέτωπο ήταν περισσότερες σε σχέση με το συνταξιοδοτικό ή το εργασιακό.

Όμως, το σχέδιο για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2015 βασιζόταν στα επιπλέον έσοδα από την αναδιάρθρωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Αν οι εξαιρέσεις προϊόντων από τον νέο υψηλό συντελεστή ΦΠΑ δεν απέφεραν τα επιθυμητά, επιπλέον έσοδα στο προϋπολογισμό, θα συμπληρώνονταν από άλλα.

Όμως, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε στη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο του Economist τα κάτωθι:

"Στο ΦΠΑ, απαιτείται ένας εξορθολογισμός του συστήματος. Μπορούμε να συζητήσουμε μετά τι σημαίνει αυτό. Παρακαλώ τους δημοσιογράφους να μη δημοσιεύσουν άρθρα περί εξαγγελίας του υπουργού Οικονομικών ότι αλλάζει ο ΦΠΑ αύριο, καμία αλλαγή δε θα γίνει ως το τέλος του καλοκαιριού, έχουμε δεσμευτεί γι' αυτό και οι αλλαγές οι οποίες θα γίνουν θα είναι αντιυφεσιακές. Και μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό.

Αλλά ένας εξορθολογισμός, ν' αυξήσεις την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και να μειώσεις τις υφεσιακές επιπτώσεις που έχει ο σημερινός ΦΠΑ στην αγορά, είναι και θέμα διοίκησης φορολογικής ξέρετε".

Αν λοιπόν ο κ. Βαρουφάκης έχει δίκιο, θα στοιχηματίζαμε ότι συμφωνία με τους δανειστές δεν μπορεί να υπάρξει για τον απλούστατο λόγο πως δεν θα έκλεινε το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό.

Μερικοί μπορεί να ισχυρισθούν ότι μια συμφωνία σήμερα μπορεί να περιλαμβάνει την υποχρέωση της Ελλάδας να προχωρήσει σε αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Νομίζουμε ότι κάνουν λάθος για έναν απλό λόγο.

Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν αρκεί η υπογραφή της συμφωνίας, αλλά χρειάζεται και η εφαρμογή της για να υπάρξει εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Καμία συμφωνία δεν θα μιλούσε για αλλαγές στο ΦΠΑ με εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο.

Αν λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός έχει δίκιο με το σκεπτικό ότι αφενός θα πρέπει να περάσει η τουριστική περίοδος και αφετέρου θα πρέπει να μην αναλάβει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος λόγω πιθανώς εξελίξεων, συμφωνία δεν θα πρέπει να αναμένουμε.

Ακόμη, καμία πολιτική λύση σε επίπεδο κορυφής δεν θα πρέπει να αναμένεται αν τουλάχιστον το δημοσιονομικό κενό δεν έχει κλείσει.

Επομένως, είτε ο κ. Βαρουφάκης έκανε λάθος, είτε έχει δίκιο, οπότε συμφωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τον Αύγουστο.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v