Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mετά την παράταση, έχει πέναλτι!

Οι δηλώσεις των πιστωτών δείχνουν ξεκάθαρα ότι η όποια εκταμίευση πάει για μετά τον Απρίλιο, ενώ οι κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι δύσκολα θα βρεθεί κοινός τόπος. Όμως, σ' έναν αγώνα δεν υπάρχει μόνο παράταση. Υπάρχουν ενίοτε και πέναλτι.

Το μπαράζ των χθεσινών δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους για την πορεία των διαπραγματεύσεων έχει τρεις ερμηνείες:

Πρώτον, οι πιστωτές διαπιστώνουν ότι το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι πολύ μεγάλο για να γεφυρωθεί μέχρι το άτυπο Eurogroup της 24ης Απριλίου και το εξωτερικεύουν με δηλώσεις τους.

Δεύτερον, η πλευρά των δανειστών προσπαθεί να βάλει πίεση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τρίτον, ισχύουν και οι δύο ανωτέρω λόγοι.

Όσον αφορά τις δηλώσεις υπενθυμίζουμε εκείνη αξιωματούχου της Ε.Ε. στο Reuters που μετέφερε τον εκνευρισμό του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις.

Την ξεχωρίζουμε περισσότερο από εκείνες του προέδρου του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε γιατί ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει θετική προδιάθεση έναντι της Ελλάδας.

Για να φθάσει στο σημείο ο κ. Γιούνκερ να διαμηνύσει μέσω άλλου αξιωματούχου πόσο απογοητευμένος είναι από την πορεία των διαπραγματεύσεων, αυτό σημαίνει πολλά.

Πάνω απ' όλα σημαίνει ότι η απόσταση παραμένει μεγάλη γιατί οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητάνε οι δανειστές είναι ασύμβατες με εκείνες που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση σε τομείς όπως τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Αν η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πιο δυσχερή θέση λόγω ρευστότητας, παραμείνει ανυποχώρητη, δεν θα υπάρξει ντιλ κατά πάσα πιθανότητα.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα αυξηθούν οι πιθανότητες για αθέτηση κάποιας πληρωμής από το ελληνικό δημόσιο προς τους πιστωτές.

Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να πληρώσει 194 εκατ. ευρώ σε τόκους σε κατόχους ομολόγων της στις 17 Απριλίου και 80 εκατ. ευρώ επιπλέον για τόκους στην ΕΚΤ στις 20 Απριλίου.

Από εκεί και πέρα, 200 εκατ. ευρώ σε τόκους στο ΔΝΤ την 1η Μαΐου και 767 εκατ. ευρώ τη 12η Μαΐου.

Από τη στιγμή της αθέτησης, η χώρα θα έχει μια περίοδο χάριτος 30 περίπου ημερών για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ.

Σε περίπτωση που πληρώσει, θα αποφύγει την ενεργοποίηση ρητρών (cross default clauses) στα δάνεια από το EFSF και στα νέα ελληνικά ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Δεν είναι μυστικό ότι στην κυβέρνηση έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες ή δημοψηφίσματος.

Αν πιστέψουμε τον υπουργό Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είναι ανοικτό αν κριθεί αναγκαίο, ενώ μια νέα προσφυγή στις κάλπες δεν είναι.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να πάει η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα, παρότι το διέψευδε παλαιότερα, αν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους συνεχισθεί..

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει ακόμη και μέσα στο Μάιο, ισχυρίζονται οι ειδικοί.

Εξυπακούεται ότι το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι ευρώ ή δραχμή όπως κι αν παρουσιασθεί.

Αν, όπως αναμένεται, κερδίσει το ευρώ, ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να επικαλεσθεί τη λαϊκή ετυμηγορία για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητάνε οι δανειστές και να φέρει σε δύσκολη θέση τους ακραίους εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με μια άποψη.

Αν οι τελευταίοι αντιδράσουν θα μπορούσε ακόμη και να τους εξοστρακίσει από το κόμμα.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Με ποιες συνθήκες θα πάμε σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα;

Θα έχει αθετήσει πληρωμή η χώρα ή όχι; Θα υπάρξει καθόλου πανικός και έξοδος καταθέσεων με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ή όχι; Θα υπάρχουν κεφαλαιακοί περιορισμοί;

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που φαίνεται πιο ξεκάθαρα αυτήν τη στιγμή είναι αφενός ότι πάμε σε παράταση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αφετέρου ότι είναι δύσκολο να προκύψει συμφωνία εφ' όλης της ύλης.

Σε ένα τελικό κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας πάει στα πέναλτι.

Εκεί θα έχει μεγάλη σημασία ποιοι θα τα χτυπήσουν.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v