Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ματς πάει στην παράταση!

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να κλοτσάει για τις μεταρρυθμίσεις που οι πιστωτές θεωρούν απαραίτητες για να ανοίξουν λίγο τη στρόφιγγα. Οι δανειστές δεν βιάζονται και όλα δείχνουν αυξημένες πιθανότητες για παράταση.

Είμαστε μια όμορφη κατάσταση.

Η χώρα βρίσκεται εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αλλά ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα έπρεπε να ηγείται της προσπάθειας, επισκέπτεται πότε το Παρίσι και πότε την Ουάσιγκτον για συναντήσεις και διαλέξεις.

Την ίδια στιγμή πρώτα θέματα στην επικαιρότητα αναδεικνύονται οι μεταναστευτικές ροές και οι καταλήψεις από κουκουλοφόρους και μη.

Προφανώς, κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να συνέλθουμε, με πρώτη απ' όλους την κυβέρνηση, πριν βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα.

Έχουμε ξαναγράψει ότι δεν είναι σοφή τακτική να παρατείνεις τις διαπραγματεύσεις τόσο πολύ όταν ξεμένεις από λεφτά.

Κι αυτό γιατί θα φτάσει ένα σημείο όπου δεν θα έχεις καθόλου χρήματα και είτε θα γίνεις έρμαιο στις διαθέσεις των δανειστών, είτε θα «αυτοκτονήσεις».

Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τους πιστωτές αφού ο χρόνος δουλεύει γι' αυτούς.

Δεν έχουν λοιπόν λόγο να βιάζονται για να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ιδίως όταν διαπιστώνουν ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις της και εκτιμούν ότι ίσως εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Δεν θα πρέπει λοιπόν να εκπλαγούμε αν η πολυδιαφημισθείσα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 24 Απριλίου δεν οδηγήσει σε εκταμίευση μέρους της εναπομείνασας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις υπαινίχθηκε κάτι τέτοιο χθες, δηλώνοντας στην έγκυρη Handelsblatt ότι δύσκολα το Εurogroup θα προχωρήσει σε απόφαση για εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα.

Ο κ. Ντομπρόφσκις τόνισε πως το Εurogroup είναι πιθανότερο να προχωρήσει σε "έναν απολογισμό της προόδου" στις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα.

Πιθανόν ήθελε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Αθήνα για συμφωνία μέχρι τότε, γνωρίζοντας τις ενστάσεις της ελληνικής πλευράς σε θέματα όπως το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.

Η γερμανική εφημερίδα πήγε ένα βήμα παρακάτω, επικαλούμενη κοινοτικούς διπλωμάτες, για να αναφέρει ότι η απόφαση για εκταμίευση των κεφαλαίων ενδέχεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup στις 11 Μαΐου.

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει μία δόση ύψους 760 εκατ. ευρώ και πλέον στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.

Είναι σαφές ότι η απόσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχει καλυφθεί και μάλλον οι κοινοτικοί εκτιμούν ότι δύσκολα θα καλυφθεί μέχρι τις 24 Απριλίου.

Από την άλλη πλευρά είναι επίσης προφανές ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να τραβήξει το σχοινί στα άκρα και να κατηγορηθεί ότι προκάλεσε τη ρήξη.

Υπό αυτήν την έννοια, η παράταση στις διαπραγματεύσεις μοιάζει πιο πιθανή αυτήν τη στιγμή.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v