Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H πολιτική λύση έχει τα όριά της!

Διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο πριν η πιστωτική ασφυξία πλήξει περισσότερους τομείς της οικονομίας αναζητά ο πρωθυπουργός με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει. Όμως, η πολιτική λύση που επιδιώκει έχει περιορισμούς.

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ζήτησε, και όπως όλα δείχνουν πέτυχε, να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με την κ. Μέρκελ, τον κ. Ολάντ, τον κ. Ντράγκι, τον κ. Γιούνκερ και τον κ. Τουσκ στο περιθώριο της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Στη συνάντηση, η οποία έρχεται μία μέρα πριν από την αποπληρωμή εντόκων ύψους 1,6 δισ. ευρώ την Παρασκευή, εκ των οποίων άνω των 500 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε ξένα χέρια, και δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 336 εκατ. ευρώ περίπου, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει πιθανώς ρευστό.

Μερικοί δεν αποκλείουν να υπαινιχθεί τη μη πλήρη αποπληρωμή των κατόχων εντόκων γραμματίων την επομένη για να δείξει πόσο επείγει το θέμα της ρευστότητας.

Το σίγουρο είναι ότι θα επιδιώξει μια πολιτική λύση, όπως τουλάχιστον την αποκαλούν στην κυβέρνηση, για να ξεπερασθούν τα όποια εμπόδια.

Όμως, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του όπως εκτιμούν κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Κι αυτό γιατί στην Ε.Ε. πολιτικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται αν δεν είναι γνωστό το κόστος τους και οι αιτούντες δεν έχουν συμπεριφερθεί με ευρωπαϊκό τρόπο.

Όμως, το κόστος δεν μπορεί να υπολογισθεί χωρίς πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία.

Ελα όμως που τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα γι' αυτό τον σκοπό διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Επόμενο από τη στιγμή που η κυβέρνηση αφενός προσπαθεί να τους κρύψει από τις τηλεοπτικές κάμερες και αφετέρου δεν τους αφήνει να συναντηθούν ούτε με υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους καμιά φορά.

Μπορεί λοιπόν να πάει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής για μαλλί και να βγει κουρεμένος καθώς θα τον περιμένουν στη γωνία.

Κι αυτό γιατί μπορεί να θέσουν το θέμα των τεχνικών κλιμακίων για να δικαιολογήσουν την έλλειψη αριθμών που είναι απαραίτητοι για τη διερεύνηση πολιτικής λύσης.

Όμως, η περίφημη πολιτική λύση είναι, στη περίπτωση της Ελλάδος, πιο σοβαρό θέμα και ξεπερνά την επάρκεια των στοιχείων.

Ένα από τα στελέχη της ΕΚΤ (στη Φρανκφούρτη) απέδωσε εύγλωττα την κατάσταση λέγοντας το εξής πριν από λίγες μέρες:

"Nομίζουμε ότι οι Έλληνες θέλουν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική λύση για να παρακάμψουν τους κανόνες (της ευρωζώνης). Όμως, αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό".

Αν αυτό πιστεύουν κι άλλοι, τότε η εξεύρεση πολιτικής λύσης σε επίπεδο θεσμών είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν έκπληξη η υιοθέτηση μιας πολιτικής λύσης για την Ελλάδα από τους "5".

Οι πολιτικές λύσεις έχουν τα όριά τους.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v