Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτό που μετράει είναι η ουσία!

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες με την επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα να ακολουθεί. Η ελληνική πλευρά μπορεί να δείξει ότι οι πιστωτές έχουν άδικο σε αυτό που πιστεύουν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πρόσφατα πως χάθηκαν δύο εβδομάδες με τους «θεσμούς» να συζητάνε με την ελληνική κυβέρνηση για διαδικαστικά θέματα και ποιος θα κάνει τι.

Φυσικά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει άλλη άποψη, καθώς θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος χρόνος αξιοποιήθηκε στο έπακρον.

Οι διαφωνίες δεν σταματάνε εδώ.

Τελευταίο επεισόδιο η επανεμφανισθείσα διαφωνία σχετικά με τον τρόπο παρουσίας των οικονομικών εμπειρογνωμόνων των «θεσμών» στα υπουργεία και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες στην Αθήνα.

Όλα αυτά δεν βοηθάνε γιατί συμβάλλουν στη παραμονή της χώρας στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου που τροφοδοτούνται από τις συχνές και μερικές φορές αντιφατικές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη.

Τόσο πολλά πρωτοσέλιδα έχουμε να δούμε από την εποχή που πρωθυπουργός ήταν ο κ. Γ. Παπανδρέου και υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου, τους μήνες πριν η χώρα πάει στο μνημόνιο.

Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Είναι λοιπόν θετικό που οι συζητήσεις ξεκινάνε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας με ξένους παρατηρητές και άλλους αποκομίσαμε την εντύπωση πως οι δανειστές δεν εμπιστεύονται την ελληνική πλευρά και δεν πιστεύουν ότι προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη.

Αντίθετα, θεωρούν ότι αυτό κυρίως που έχει δείξει μέχρι σήμερα να την ενδιαφέρει είναι να καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις και να αντλήσει ρευστότητα μέσω είτε των υποδόσεων από την Ε.Ε. είτε εντόκων.

Πάντως, οι έξω είναι ενήμεροι για τις ισορροπίες που θα πρέπει να κρατήσει η ηγετική ομάδα μεταξύ της εσωτερικής αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ και τις δεσμεύσεις της χώρας προς τους δανειστές.

Οι πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό σε συνδυασμό με την απειρία προκαλούν συχνά σύγχυση και κινήσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν εύκολα, υποστηρίζουν μερικοί από τους έξω.

Φυσικά, υπάρχουν άλλοι που θεωρούν ότι πρόκειται για κινήσεις τακτικής και άλλοι που διαβλέπουν ένα μεγάλο πολιτικό σχέδιο πίσω απ΄ όλα αυτά.

Όλες αυτές οι αντιλήψεις θα δοκιμασθούν το προσεχές διάστημα στις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και των δανειστών.

Αυτή τη φορά θα πρέπει να μιλήσουν με λεπτομέρειες και αριθμούς για την ουσία.

Το δημοσιονομικό κενό, το χρηματοδοτικό κενό, το ασφαλιστικό κι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μερικά από τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων με αριθμούς.

Εν συνεχεία η κυβέρνηση θα κληθεί να νομοθετήσει τα συμφωνηθέντα μέτρα, μεταρρυθμίσεις για να λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ ή μέρος αυτής.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η διαδικασία θα σκαλώσει σε κάποιο σημείο στο δρόμο.

Όμως, άλλοι εκπρόσωποι των δανειστών προβλέπουν μεν πολύ δράμα, αλλά happy end.

Όλοι δεν μπορούν να έχουν δίκιο.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v