Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς αριθμούς, δουλειά δεν γίνεται!

Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη συμπάθεια στους αριθμούς και να προτιμά τα κείμενα, όμως ρευστό δεν πρόκειται να εισρεύσει στα άδεια κρατικά ταμεία χωρίς αξιολόγηση των προτεινόμενων μέτρων.

Ο κ. Βαρουφάκης έχει κατορθώσει στο διάστημα που είναι υπουργός κάτι που σε πολλούς μοιάζει ακατόρθωτο.

Πρώτον, να προκαλέσει τη μήνη των εταίρων-δανειστών σε λίγες εβδομάδες με τις κατά καιρούς δηλώσεις του, κάποιες από τις οποίες είτε αναιρούνται αργότερα από τον ίδιο, είτε διορθώνονται από άλλα κυβερνητικά στελέχη όπως λένε οι πρώτοι.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που ζητάνε την παραίτησή του.

Φυσικά, αυτό μπορεί να κάνει καλό στον ίδιο γιατί κερδίζει πόντους στο εσωτερικό αντιμνημονιακό μέτωπο.

Δεύτερον, να προκαλέσει τη μήνη πολλών στελεχών της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδιαίτερα καυστική αναφορά του στον κ. Λαπαβίτσα, π.χ., ότι έχει κάνει καριέρα με τη δραχμή, δεν άρεσε καθόλου.

Όμως, αντιδράσεις προκαλούν επίσης σε άλλες πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ οι συνεχείς δηλώσεις του και κάποιοι ατυχείς χαρακτηρισμοί.

Ο χαρακτηρισμός ανάγωγος προς δημοσιογράφο επειδή διαμαρτυρήθηκε όταν ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι θα δεχόταν ερωτήσεις μόνο από υπαλλήλους του υπουργείου σε συνέντευξη Τύπου προκάλεσε σχόλιο στην Αυγή.

Τρίτον, να προκαλέσει όλους σχεδόν τους υπόλοιπους: τους συναδέλφους του στο Eurogroup με βάση τα ρεπορτάζ των ξένων ΜΜΕ, τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα κ.ά.

Όμως, εκείνο για το οποίο θα κριθεί ο ίδιος είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Το αποτέλεσμα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη της κυβέρνησης και την επόμενη μέρα της χώρας.

Είναι λοιπόν απορίας άξιον που ο κ. Βαρουφάκης δεν ακολούθησε τη διαδικασία υποβολής των προτάσεων της κυβέρνησης προς το Eurogroup.

Η διαδικασία προβλέπει την τεχνική αξιολόγηση των προτάσεων από την τρόικα ή τους θεσμούς, τα προαπαιτούμενα και κατόπιν το EuroWorking Group και το Eurogroup για έγκριση και εκταμίευση των ποσών.

Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν γνώριζε τη διαδικασία, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι.

Κι αυτό γιατί αφενός κάποιοι θα έπρεπε να τον είχαν ενημερώσει καιρό πριν και αφετέρου γιατί είχε προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη με τους κ. Κοστέλο, Μαζούχ και Γκογιάν, δηλαδή την τρόικα, πριν από λίγες μέρες επί των διαδικαστικών.

Αντίθετα, θεωρούμε πιο λογικό να επιχείρησε την παράκαμψη των προαναφερθέντων με απευθείας γράμμα στον κ. Ντάισελμπλουμ στο πνεύμα της πολιτικής λύσης που η κυβέρνηση επιθυμεί.

Όμως, το Eurogroup δεν πρόκειται να παρακάμψει τις διαδικασίες όπως ο κ. Βαρουφάκης θα διαπιστώσει κατά πάσα βεβαιότητα σήμερα.

Είναι λοιπόν αναπόφευκτο να υπάρξει εμπλοκή των τεχνικών κλιμακίων τόσο της τρόικας όσο και της ελληνικής πλευράς για την αξιολόγηση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.

Αν είναι να γίνει αυτό τότε θα σημαίνει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για να εισρεύσουν μερικά δισ. ευρώ σε μια περίοδο όπου τα κρατικά ταμεία είναι στο ναδίρ και η πιστωτική ασφυξία απειλεί κλάδους της οικονομίας.

Αν ο κ. Βαρουφάκης αρνηθεί τη συνήθη διαδικασία με κάποιες τροποποιήσεις, π.χ. συναντήσεις στις Βρυξέλλες, τότε τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή.

Σ' ένα τέτοιο, απευκταίο κατά την ταπεινή μας άποψη, ενδεχόμενο δεν αποκλείεται η χώρα να πάει είτε σε δημοψήφισμα, είτε σε εκλογές, όπως ισχυρίζονται μερικοί.

Όμως, η υπογραφή της παράτασης της δανειακής σύμβασης για 4 μήνες και οι όροι που τη συνοδεύουν, κάτι που θα μπορούσε να περιγραφεί ως μνημόνιο με ευελιξία, πριν από λίγες εβδομάδες, συνηγορούν υπέρ της συνήθους διαδικασίας, π.χ. αξιολόγηση από την τρόικα κ.τ.λ.

Πάντως, χωρίς αριθμούς και αξιολόγηση λεφτά δεν παίρνουμε.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v