Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O «εχθρός» είναι εντός των τειχών!

Η συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Ντράγκι είναι σημαντική. Όμως, πιο σημαντικό είναι κάτι άλλο: αυτό που θα συμβεί μετά τη συνάντηση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα πάρει το βάπτισμα του πυρός σήμερα στο έκτακτο Εurogroup που συνέρχεται στις Βρυξέλλες με θέμα την Ελλάδα.

Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί είτε μόνος είτε με πολύ λίγους συμμάχους αφού άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα είναι απέναντι.

Η Κύπρος ίσως είναι μια δυνητική σύμμαχος, ενώ καμιά καλή κουβέντα ίσως πουν η Αυστρία, η Ιταλία και η Γαλλία, χωρίς όμως να διακινδυνεύσουν να πάνε κόντρα στη Γερμανία.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Βαρουφάκης θα μπορεί να ποντάρει στη νοερή συμπαράσταση ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού, αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις.

Όμως, πιο σημαντική απ΄ όλα αυτά θα είναι η έμπρακτη συμπαράσταση ή μη του λαού από αύριο και τις επόμενες μέρες που θα ακολουθήσουν.

Κανείς δεν θα παραξενευθεί αν το σημερινό Εurogroup δεν καταλήξει σε συμφωνία.

Το αντίθετο θα ήταν ευχάριστη έκπληξη.

Όμως, άλλο πράγμα η μη επίτευξη συμφωνίας, κι άλλο η δημιουργία της εντύπωσης στο ευρύ κοινό ότι το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να γεφυρωθεί.

Κι αυτό γιατί τυχόν δημιουργία ανησυχίας για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Ε.Ε. μετά το σημερινό Εurogroup μπορεί να αποτυπωθεί στα γκισέ και στα ΑΤΜ των τραπεζών.

Τυχόν σημαντικές εκροές καταθέσεων θα μπορούσαν να δοκιμάσουν το ανώτερο όριο άντλησης ρευστότητας των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Εικάζεται, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται επισήμως, ότι οι εκροές ανέρχονται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ ημερησίως κατά μέσο όρο τις τελευταίες μέρες. Οι συνολικές εκροές καταθέσεων το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου εκτιμώνται σε 14 με 15 δισ. ευρώ και τραπεζίτες τονίζουν ότι είναι ελεγχόμενες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει θέσει το ανώτατο όριο άντλησης ρευστότητας από τον ELA της ΤτΕ στα 59,5 δισ. ευρώ από σήμερα. Από αυτά τα 50 δισ. θα μεταφερθούν από την ΕΚΤ.

Επομένως, ο «αέρας» ήταν 9,5 δισ. ευρώ. Όμως, θα πρέπει να έχει περιορισθεί το τελευταίο διάστημα.

Είναι λοιπόν υψίστης σημασίας να μην δημιουργηθεί ανησυχία στο ευρύ κοινό για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων μετά το σημερινό Εurogroup αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Φυσικά, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το ανώτατο όριο του ELA.

Όμως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν είναι πιθανό η ΕΚΤ να κάνει κάτι τέτοιο όσο δεν διαφαίνεται συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. για την επόμενη μέρα.

Επομένως, η σημερινή συνάντηση του Εurogroup αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού ο μεγαλύτερος «εχθρός» ίσως είναι εντός των τειχών.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v