Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ταγκό χορεύεται με δύο!

Ο κ. Τσίπρας μίλησε χθες για εγγύηση των καταθέσεων από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την ΕΚΤ και την ΕΕ. Πρόκειται για μια έμμεση παραδοχή ότι εγγυήσεις χωρίς την σύμφωνη γνώμη των ευρωπαίων εταίρων είναι αμφίβολης αξίας.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα παίξουν το χαρτί του φόβου για να αποτρέψουν μια επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποντάρει πολύ στο χαρτί της αγανάκτησης του κόσμου για τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που θίγουν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Το χαρτί του φόβου παίχτηκε στις εκλογές του 2012 με επιτυχία. Όμως, η ιστορία διδάσκει ότι δεν είναι το ίδιο ισχυρό όταν παίζεται για δεύτερη φορά.

Θα πρέπει να υπάρχει επίσης μια θετική πρόταση. Ένα καλό αφήγημα για το μέλλον.

Από την πλευρά της, ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στο χαρτί της οργής του κόσμου για τις ακολουθούμενες πολιτικές, υποσχόμενες ριζική αλλαγή πλεύσης. Άλλωστε, αυτός είναι ένας από τους λόγους, εκτιμούμε, που επεδίωξε τις πρόωρες εκλογές. Αν η οικονομία αναπτύσσονταν με ρυθμό 2,9% το 2015 και ακόμη ισχυρότερο το 2016, όπως προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το χαρτί της οργής θα αποδυναμωνόταν.

Όμως, είναι το χαρτί που θα μπορούσε να του δώσει την νίκη στις 25 Ιανουαρίου.

Φυσικά, θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο μετεκλογικά καθώς τυχόν αλλαγή οικονομικής πολιτικής θα τον έφερνε σε σύγκρουση με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές, προκαλώντας πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας.

Οι καταθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα σε μια εκστρατεία φόβου.

Άλλωστε οι καταθέσεις υπερβαίνουν τα 160 δισ. ευρώ και δεν είναι μικρό πράγμα αν αναλογισθεί κανείς ότι η οικονομία παρήγαγε αγαθά και υπηρεσίες ύψους 182 δισ. το 2013 ενώ συρρικνωνόταν επί 6 χρόνια. Πολύ περισσότερο όταν τα ποσά των καταθέσεων υπολείπονται, ως επί το πλείστον, των 100 χιλ. ευρώ μετά την δυσάρεστη εμπειρία της Κύπρου.

Ως εκ τούτου, η χθεσινή δήλωση του κ. Τσίπρα θα πρέπει να ερμηνευθεί υπό το πρίσμα της καθησύχασης των πολιτών: «...Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα εγγυηθεί χωρίς καμιά υποσημείωση και κανένα αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου».

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας συνδέει και σωστά τις εγγυήσεις των καταθέσεων με την συνεργασία της ελληνικής πλευράς με την ΕΚΤ και την ΕΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό κράτος θα είχε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς τα δάνεια ύψους 190 δισ. ευρώ και άνω από την ΕΕ.

Η εμπιστοσύνη των ελλήνων καταθετών ενισχύεται από την ομαλή πορεία της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου και την χρηματοοικονομική υγεία των τραπεζών.

Όμως, είναι ακόμη πιο σημαντικό να γνωρίζουν ότι από πίσω βρίσκεται η ΕΚΤ και η ΕΕ.

Η ΕΚΤ έχει στηρίξει τις τράπεζες παρέχοντας φθηνή ρευστότητα που επιτρέπει την γεφύρωση του χάσματος καταθέσεων και δανείων.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε αυτή την πραγματικότητα στη χθεσινή ομιλία του. Όμως, η ΕΚΤ και η ΕΕ δεν είναι πιθανόν να δώσουν τέτοιες εγγυήσεις χωρίς συμφωνία σε άλλα θέματα που εκκρεμούν, όπως η αξιολόγηση.

Το ταγκό χρειάζεται όντως δυο. Όμως, θα πρέπει να χορεύουν στον ίδιο ρυθμό.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v