Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατόπιν εορτής βλέπουν τον Σόιμπλε!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος πρόκειται να δει σήμερα τον κ. Σόιμπλε. Kι όμως η πορεία της χώρας και της συγκυβέρνησης θα μπορούσε να είναι διαφορετική αν η συνάντηση γινόταν τον Οκτώβριο που ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Βερολίνο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είναι άτομο που μιλά ήρεμα και γλυκά και εμφανίζεται πάντα έτοιμο να βοηθήσει, ισχυρίζονται οι ειδήμονες.

«Τι μπορώ να κάνω για εσάς;» είναι ένα από τα ρεφρέν του σύμφωνα με τους τελευταίους.

Όμως, πίσω απ' αυτήν την ευγένεια κρύβεται ένας σκληρός χαρακτήρας που η αναπηρία έχει χαλυβδώσει ακόμη περισσότερο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κ. Σόιμπλε έχει μεγαλύτερη δύναμη στη γερμανική Βουλή από την καγκελάριο Α. Μέρκελ παρότι ανήκουν στο ίδιο κόμμα.

Από εκεί δηλαδή όπου περνάνε όλα τα νομοσχέδια για την επέκταση του προγράμματος, την παροχή δανείων ή προληπτικής πιστωτικής γραμμής προς την Ελλάδα.

Κατά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο για να δει την κ. Μέρκελ τον περασμένο Οκτώβριο, η καγκελάριος δήλωσε ότι η ίδια δεν είχε αντίρρηση στο ελληνικό σχέδιο για πρόωρη έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό ενθάρρυνε τον κ. Σαμαρά να ανακοινώσει το σχέδιο για πρόωρη έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα παρά τω πλευρώ της κ. Μέρκελ.

Όμως, ο πρωθυπουργός όπως κι άλλοι ξέχασαν στην επιστροφή τους με το αεροπλάνο στην Αθήνα, όντας μέσα στην τρελή χαρά, κάτι πολύ σημαντικό που τους είχε πει η κ. Μέρκελ.

Η ίδια δεν είχε αντίρρηση, αλλά ο Σόιμπλε δεν επιθυμούσε την πρόωρη έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Σαν τους αρχαίους Αθηναίους που ξέχασαν να αλλάξουν τα μαύρα πανιά στο πλοίο που τους έφερνε από τη Μινωική Κρήτη μετά τον θρίαμβο του Θησέα επί του Μινώταυρου, προκαλώντας τον θάνατο του Αιγέα.

Ο κ. Σόιμπλε ίσως αισθάνθηκε παραγκωνισμένος και πικράθηκε από τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας σ' εκείνη την επίσκεψη.

Φυσικά, η κυβέρνηση έστειλε τον κ. Χαρδούβελη να τον συναντήσει αργότερα στο Βερολίνο, αλλά ήταν πλέον αργά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Σόιμπλε, θερμός υποστηρικτής της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα άλλαζε άποψη.

Όμως, θα μπορούσε να είναι πιο διαλλακτικός στο θέμα της παρουσίας του Ταμείου με άλλο τρόπο αντί να σπεύσει να επιβάλει την παρουσία του.

Άλλωστε αυτό φάνηκε από τις πρόσφατες θετικές δηλώσεις που έκανε για την Ελλάδα στο Εurogroup μετά την τηλεφωνική επαφή που φέρεται να είχε με τον κ. Σαμαρά την προηγούμενη εβδομάδα.

Γι' αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι η σημερινή επίσκεψη του Βενιζέλου στον κ. Σόιμπλε γίνεται με καθυστέρηση.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v