Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το ξένο fund «τσάκισε» τα ελληνικά ομόλογα

Η νέα, σημαντική άνοδος των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, μία μέρα μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά, οφείλεται κυρίως σ' ένα μεγάλο ξένο fund. Όμως, ο λόγος πίσω από τις επιθετικές πωλήσεις έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για απεμπλοκή από την τρόικα, το μνημόνιο και το ΔΝΤ βασίζεται στη δυνατότητα της χώρας να χρηματοδοτεί τις δανειακές ανάγκες της με λογικά επιτόκια από τις αγορές.

Πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι προειδοποίησε την Ελλάδα κι άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας ότι οι αγορές δεν θα είναι πάντοτε πρόθυμες να τις δανείσουν με χαμηλά επιτόκια.

Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες και η πορεία των ελληνικών ομολόγων ανάγκασε αρκετούς να ξαναθυμηθούν τα λεγόμενα του κ. Ντράγκι.

Χθες, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σκαρφάλωσε στο 6,23% απο 5,58% που ήταν στις 5 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου που βγήκε τον περασμένο Απρίλιο ανέβηκε στο 4,668% από 3,8% στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνεται μεταξύ του 3,76% και του 5,32% από τότε που εκδόθηκε.

Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται σε ανοδική τροχιά από τις 5 Σεπτεμβρίου.

Όμως, το διάγραμμα δείχνει ότι η άνοδος έγινε πιο απότομη από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά, ενώ η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος καταγράφηκε χθες, δηλαδή μία μόλις μέρα μετά τη συνάντηση της Α. Μέρκελ με τον Α. Σαμαρά.

Οι ειδήμονες αποδίδουν γενικά την αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα στην αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου (portfolio rebalancing) στην οποία προέβησαν διάφορα ξένα funds εν όψει της αναμενόμενης έκδοσης του 7ετούς ελληνικού ομολόγου.

Είναι μια λογική εξήγηση που συνάδει με τη γνωστή πρακτική των θεσμικών επενδυτών να πουλάνε ένα αξιόγραφο ή χρεόγραφο πριν βγει ένα καινούργιο.

Μ' αυτόν τον τρόπο κάνουν αφενός χώρο στο χαρτοφυλάκιό τους για ελληνικές κινητές αξίες, διατηρώντας την ίδια έκθεση στη χώρα, και αφετέρου βρίσκουν λεφτά για να συμμετάσχουν στην αναμενόμενη νέα έκδοση του 7ετούς ομολόγου.

Όμως, οι ειδήμονες επισημαίνουν ακόμα ότι η χθεσινή, μεγάλη αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα οφείλεται κυρίως στις επιθετικές, μεγάλες πωλήσεις μεγάλου ξένου fund.

Το συγκεκριμένο fund, το οποίο διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας δισ. δολαρίων, εκτιμάται ότι προέβη σε επιθετικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων αξίας 200 εκατ. ευρώ χθες.

Δεν είναι γνωστό αν η μεγάλη εντολή πώλησης ολοκληρώθηκε ή υπάρχει ακόμη ουρά.

Όμως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ο λόγος -ή οι λόγοι- που έκανε το ξένο fund να πουλήσει.

Ο λόγος θα έπρεπε να είναι ένας από τους κάτωθι τρεις:

Πρώτον, υποτιμητική κερδοσκοπία.

Το ξένο fund πούλησε επιθετικά ελληνικά ομόλογα σε μια ρηχή αγορά, εν γνώσει του, για να τα αγοράσει σε χαμηλότερα επίπεδα και να βγάλει λεφτά.

Δεύτερον, η συγκέντρωση χρημάτων από τις πωλήσεις υφιστάμενων ομολόγων έγινε για να μπει στην έκδοση για το 7ετές.

Τρίτον, το ξένο fund επέλεξε να πουλήσει επιθετικά ελληνικά ομόλογα και να φύγει μια και καλή από την Ελλάδα.

Ο λόγος είναι ότι το fund δεν πείθεται για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Aπο τους τρεις ανωτέρω λόγους, ο τρίτος είναι ο πιο ανησυχητικός και ακολουθεί η υποτιμητική κερδοσκοπία.

Οι έχοντες εμπειρία ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες για να κατακάτσει ο κουρνιαχτός και να δούμε πού θα ισορροπήσει η τιμή των ομολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή επιθετική συμπεριφορά του ξένου fund σε μια ρηχή αγορά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v