Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι «μαφίες» κερδίζουν, οι μεταρρυθμίσεις χάνουν!

Η απόφαση της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΝ να μεταθέσει στους περιφερειάρχες την ευθύνη για την υλοποίηση των αλλαγών στις λαϊκές αγορές δείχνει τη σημασία που δίνει στο πολιτικό κόστος και στις συντεχνίες.

Ο εκσυγχρονισμός, ο υγιής ανταγωνισμός και η εξάλειψη των φαινομένων «μαύρου χρήματος» στις λαϊκές αγορές ήταν ο σκοπός της μεταρρύθμισης που προώθησε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΝ.

Την ευθύνη την είχε ο υφυπουργός κ. Σκορδάς, ο οποίος καρατομήθηκε στον ανασχηματισμό όπως άλλωστε ο κ. Χατζηδάκης, και πλέον την ευθύνη την έχει ο νέος υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος.

Η μεταρρύθμιση υπέστη σημαντικές μεταβολές για να περάσει τον σκόπελο του κοινοβουλίου, και πιο συγκεκριμένα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπό την πίεση των «λαϊκατζίδων».

Όμως, μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς παρέμεινε:

Η διάκριση των παραγωγών αγροτικών προϊόντων από τους επαγγελματίες πωλητές.

Η διάκριση είναι σημαντική για έναν χώρο στον οποίο επαγγελματίες πωλητές φέρονταν να απειλούν παραγωγούς ότι θα τους σπάσουν τους πάγκους αν πουλούσαν φθηνότερα.

Επιπλέον, το στεγασμένο εμπόριο διαμαρτυρόταν γιατί αυτό πουλούσε στις ίδιες περίπου τιμές με τους πωλητές στις λαϊκές αγορές που δεν έχουν τα ίδια κόστη.

Έρχεται λοιπόν η υπουργική απόφαση από το ΥΠΑΝ και αντί να καθορίσει τον χωροταξικό διαχωρισμό των μεν από τους δε και τη χρονική ανακατανομή των θέσεων πετάει την μπάλα στην εξέδρα, ή καλύτερα στους περιφερειάρχες, με γενικόλογα.

Να υπενθυμίσουμε ότι αρμόδιος για τις λαϊκές αγορές είναι ο υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος. Ο τελευταίος εκλέγεται στη Β' Αθήνας στην οποία οι «λαϊκατζίδες» φέρονται να έχουν επιρροή.

Είναι προφανές ότι η γενικόλογη υπουργική απόφαση έχει υπαγορευθεί από τη λογική της ελαχιστοποίησης του πολιτικού κόστους.

Αν το παρελθόν της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι οδηγός, το πιθανότερο είναι ότι η μεταρρύθμιση θα μείνει σε μεγάλο βαθμό στα χαρτιά και το σημερινό σύστημα στις λαϊκές αγορές δεν θα θιγεί ιδιαίτερα, και μακάρι να κάνουμε λάθος.

Υπό αυτήν την έννοια, οι επονομαζόμενες «μαφίες» των λαϊκών αγορών φαίνεται πως έχουν πετύχει σημαντική νίκη.

Εκ των υστέρων κρίνοντας θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος ότι η πρόταση της τρόικα ίσως ήταν καλύτερη.

Η τρόικα πρότεινε ξεχωριστές λαϊκές αγορές για παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές ώστε να μπορέσουν να πάρουν ευκολότερα άδειες άνεργοι και να βρουν αντικείμενο εργασίας.

Να θυμίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της τρόικας επικαλούμενη τον διπλασιασμό των λαϊκών αγορών και τα τυχόν προβλήματα που θα δημιουργούσε.

Ακόμη μία φορά λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά σε μια δυσάρεστη πραγματικότητα αφού το πολιτικό σύστημα προτάσσει τα συμφέροντα των οργανωμένων ολίγων έναντι των πολλών.

Δεν είναι η πρώτη φορά και πιθανόν δεν θα είναι η τελευταία που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v