Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ειδικά μισθολόγια να είναι καλά...

Τα ανώτατα δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις υπέρ των ειδικών μισθολογίων στο δημόσιο χωρίς κριτήρια ενώ το κοντέρ γράφει μεγαλύτερα ποσά χωρίς να είναι γνωστό πού θα σταματήσει. Όμως είναι γνωστό ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό. Οι επιπτώσεις.

Τα ειδικά μισθολόγια να είναι καλά...

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε λίγο μετά το τελευταίο Ecofin ότι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πλέον ότι δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα.

Αρκετοί σχολιαστές και άλλοι στην Αθήνα έσπευσαν να τον κακολογήσουν.

Άλλοι από αντιπολιτευτική διάθεση, άλλοι γιατί το αμφισβητούν και άλλοι γιατί δεν αντιλαμβάνονται τη νέα πραγματικότητα.

Όμως, η αλήθεια είναι πικρή.

Η χώρα δεν μπορεί να κόψει χρήμα για να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ούτε μπορεί να ποντάρει πλέον στο ότι θα δανείζεται από τις αγορές φθηνά, όπως έκανε μετά την είσοδό της στο ευρώ.

Επομένως, η όποια νέα δημοσιονομική επιβάρυνση είτε είναι αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων, είτε όχι, θα πληρωθεί από τους υπόλοιπους με περισσότερους φόρους και περικοπές.

Άλλωστε, η χώρα θα πρέπει να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος ως προς το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Οι υπόλοιποι θα πληρώσουν τα αναδρομικά και την επαναφορά των μισθών και των συντάξεων των 5.500 περίπου εν ενεργεία δικαστικών και συνταξιούχων που αποφάσισε το Μισθοδικείο τον Δεκέμβριο του 2012, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με την εξίσωση της δικής τους φορολογίας με εκείνη των βουλευτών που επίσης ζητούν.

Να σημειωθεί ότι οι δικαστικοί έχουν πλέον πρόσβαση στα στρατιωτικά πρατήρια, που πουλάνε προϊόντα σε φθηνές τιμές στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να εισπράττουν τμηματικά το υπόλοιπο από το 1 δισ. ευρώ που τους επιδίκασε δικαστήριο για την περίοδο 2000-2006. Η απόφαση στηρίχθηκε στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων βρέθηκε να παίρνει μεγαλύτερο μισθό από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Κάπου 120 εκατ. ευρώ εισέπραξαν από τον προϋπολογισμό πέρυσι σε αυτό το πλαίσιο.

Όμως, ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις από τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που βγήκαν για τους ένστολους, κάπου 165.000 μαζί με τους απόστρατους, κι από εκείνες που έρχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο αυτήν την εβδομάδα για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.

Ενώ αναμένεται επίσης η απόφαση για τις μειώσεις και το πλαφόν στο εφάπαξ του δημοσίου.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια το τελικό νούμερο στο οποίο θα ανέλθει ο λογαριασμός πριν καθαρογραφούν οι αποφάσεις.

Το σίγουρο είναι ότι θα ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να πληρωθούν.

Στην ουσία, πρόκειται για μια μεγάλη μεταφορά πόρων από τους υπόλοιπους φορολογούμενους και κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου, χωρίς κριτήρια απόδοσης και οικογενειακής περιουσιακής κατάστασης.

Στην καλύτερη περίπτωση, περιορίζει δραματικά τα περιθώρια της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας και στη χειρότερη οδηγεί στη λήψη νέων ισοδύναμων δημοσιονομικά μέτρων, δηλαδή σε επιπλέον φόρους και περικοπές.

Επίσης, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν θα δημιουργήσουν αίσθηση πικρίας και αδικίας στους υπολοίπους και τι μορφή θα πάρει, αν πάρει.

Πάντως, εκτίμηση για την επίπτωση που θα έχουν οι δικαστικές αποφάσεις στην οικονομική δραστηριότητα είναι ακόμη πιο δύσκολο να γίνει αυτήν τη στιγμή.

Δυστυχώς, δωρεάν γεύμα δεν υπάρχει...

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v