Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο άγνωστος «Χ» του προϋπολογισμού!

Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο 5μηνο είναι πολύ ενθαρρυντική. Όμως, από την εξίσωση απουσιάζει ένας πολύ σημαντικός άγνωστος «Χ» τον οποίο άλλοι αγνοούν ηθελημένα και άλλοι αθέλητα.

Ο άγνωστος «Χ» του προϋπολογισμού!

Δεν πάει καιρός από τότε που ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας απαντούσε ενοχλημένος σε μια επικριτική ερώτηση που του κάναμε για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, τονίζοντας ότι είχαμε πέσει έξω στις εκτιμήσεις μας για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Δεν είχαμε λόγο να το αρνηθούμε αφού το πλεόνασμα αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που περιμέναμε το 2013.

Απλά, προσθέσαμε οι δεν γνωρίζουμε κανένα, εντός ή εκτός Ελλάδας, που να έπεσε κοντά, υπερασπιζόμενοι εαυτόν.

Αναφέρουμε τα παραπάνω γιατί στο κείμενο που ακολουθεί θίγουμε ένα θέμα το οποίο κανένας στη κυβέρνηση δεν θέλει να αγγίξει αν και σχετίζεται με τον φετινό μνημονιακό δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 1,5% του ΑΕΠ.

Πάνε πλέον πάνω από πέντε μήνες από τον Ιανουάριο που έγινε γνωστή αφενός η απόφαση του μισθοδικίου για εξαίρεση των δικαστών από τις περικοπές του μνημονίου και αφετέρου η απόφαση του ΣτΕ για τις αποδοχές των στρατιωτικών και των απόστρατων.

Με βάση διαρροές δικαστικών κύκλων-άλλο ελληνικό φρούτο κι αυτό-, υψηλόβαθμα στελέχη ανέβαζαν τις επιστροφές χρημάτων σε δικαστικούς και στρατιωτικούς στα 750 εκ. ευρώ με 1 δισ. για την διετία 2012-2013.

Επιπλέον, μιλούσαν για μόνιμη επιβάρυνση των κρατικών δαπανών κατά 500 εκ. ευρώ τον χρόνο, ξεκινώντας από το 2014.

Ο κ. Στουρνάρας και ο κ.Σταϊκούρας ισχυρίζονταν εκείνη την περίοδο ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τις αποφάσεις καθαρογραμμένες πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Από τότε έχουν περάσει πέντε μήνες αλλά ακόμη ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

Φανταζόμαστε ότι οι πέντε μήνες για καθαρογράψιμο θα πρέπει να είναι χρόνος ρεκόρ, ακόμη και για ελληνικά στάνταρ.

Το ΔΝΤ αναφέρθηκε στο θέμα στη τελευταία έκθεσή του, επισείοντας τους πιθανούς κινδύνους στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Χθες, ο κ. Σταϊκούρας έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου-Μαίου που είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 711 εκ. ευρώ έναντι ελλείμματος ύψους 970 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2013 και στόχου για πλεόνασμα 208 εκ. ευρώ.

Η υπεραπόδοση από τον στόχο στο 5μηνο ανέρχεται σε 503 εκ. ευρώ.

Το ποσό δηλαδή που υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου οικονομικών πιθανολογούσαν ότι θα είναι η ετήσια επιβάρυνση των δαπανών του προϋπολογισμού από τις δυο προαναφερθείσες δικαστικές αποφάσεις.

Με άλλα λόγια, τυχόν επιβεβαίωση του ποσού θέτει σε αμφιβολία την επίτευξη του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος και των επόμενων ετών.

Πολύ περισσότερα αν οι επιστροφές για την περίοδος 2012-2013 ξεκινήσουν σταδιακά από το 2015 και μετά.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό γιατί θα μπορούσε να διευρύνει το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016 και να επιφέρει νέα μέτρα λιτότητας.

Είναι λοιπόν προς το συμφέρον όλων να μάθουμε τον δημοσιονομικό λογαριασμό των δικαστικών αποφάσεων το ταχύτερο.

Επιπλέον, με τι τρόπο και σε τι βάθος χρόνου θα πληρωθεί το άγνωστο ποσό Χ από τους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Μόνο τότε θα μπορούμε να αξιολογηθεί η δυνατότητα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και οι δυνατότητες ή μη ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών στο μέλλον.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v