Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι αγορές και η κάλπη της επόμενης Κυριακής!

Ο καθένας μπορεί να αποτιμήσει το αποτέλεσμα του α' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών από τη σκοπιά του. Όμως, η συμπεριφορά των αγορών τις επόμενες μέρες θα δείξει τι θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη Κυριακή.

Oι αγορές και η κάλπη της επόμενης Κυριακής!

Εκ πρώτης όψεως το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών από το οποίο οι ειδήμονες ισχυρίζονται ότι μπορούν να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα ευνοεί τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Αν μάλιστα η κ. Δούρου δεν κέρδιζε την περιφέρεια Αττικής θα μπορούσαν να μιλήσουν για θρίαμβο.

Αν φυσικά δεχθούμε ότι οι περιφερειακές εκλογές είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικές. Αν όχι, το συμπέρασμα δεν στέκει.

Με βάση τα αποτελέσματα του ΥΠΕΣ αργά χθες το βράδυ, οι μεν υποψήφιοι της Ν.Δ. θα διεκδικούσαν τις 11 από τις 12 περιφέρειες της χώρας (υπήρξε εκλογή στην Ηπειρο), οι υποστηριζόμενοι από την Ελιά τους 7 και μόλις 3 από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν οι θετικές εντυπώσεις μπορούν να βοηθήσουν τα κόμματα της συμπολίτευσης να επιτύχουν καλύτερες επιδόσεις στις ευρωεκλογές την επόμενη Κυριακή, όπως ήταν η προφανής επιδίωξη των κυβερνητικών σχεδιαστών, θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε.

Στο μεταξύ, οι αγορές ως προεξοφλητικός μηχανισμός μελλοντικών εξελίξεων, θα δείξουν τον δρόμο.

Ήδη, έχουν δώσει κάποια δείγματα γραφής.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε απώλειες μεγαλύτερες του 8% την προηγούμενη εβδομάδα, παρότι ήταν καλή για πολλά ξένα χρηματιστήρια και βρίσκεται πλέον στο κόκκινο από την αρχή της χρονιάς.

Μια ματιά στην πορεία της αγοράς ομολόγων δείχνει κάτι αντίστοιχο.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρισκόταν στο 6,12% και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 465 μονάδες βάσης στις 10 Μαΐου, ημέρα Παρασκευή.

Η απόδοση ανέβηκε στο 6,26% την περασμένη Δευτέρα με το spread στις 479 μονάδες και την επόμενη μέρα η απόδοση σκαρφάλωσε στο 6,45% και το επιτοκιακό περιθώριο στις 502 μονάδες.

Μετά από μια πρόσκαιρη υποχώρηση την περασμένη Τετάρτη, η απόδοση εκτοξεύτηκε στο 6,83% την επομένη και το spread διευρύνθηκε στις 553 μονάδες, γεγονός που σε σημαντικό βαθμό αποδίδεται στην εγκύκλιο για τη φορολόγηση υπεραξιών από ομόλογα.

Όμως, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για ανάκληση της εγκυκλίου δεν οδήγησε σε πτώση της απόδοσης όπως θα περίμενε κανείς.

Αντίθετα, η απόδοση του ομολόγου λήξεως 2022 ανέβηκε στο 6,86%, γεγονός που ερμηνεύθηκε από πολλούς, εντός κι εκτός συνόρων, ως απόρροια των ανησυχιών της αγοράς για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Προφανώς, συνδέονται με ώθηση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και στους υποψηφίους του στην Αττική που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι γνωστό ότι δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, έδειξε για πρώτη φορά ότι η κ. Δούρου πέρασε μπροστά στην περιφέρεια Αττικής. Για τους έχοντες πρόσβαση στα κυλιόμενα γκάλοπ των εταιρειών, η πορεία των ομολόγων μοιάζει να συνδέεται με την πορεία των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων.

Η διαφορά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων άνοιξε τις τελευταίες μέρες σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν όπου τα δύο κόμματα φέρονταν να είναι σχετικά κοντά.

Θα περιμέναμε λοιπόν συσχέτιση της συμπεριφοράς των αγορών με τα κυλιόμενα γκάλοπ που δεν είναι προσβάσιμα στον πολύ κόσμο μέχρι τις εκλογές της επόμενης Κυριακής για το ευρωκοινοβούλιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η αντίδραση των αγορών σήμερα γιατί θα δείξει πώς αποτιμούν το αποτέλεσμα των χθεσινών αυτοδιοικητικών εκλογών.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, μια διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερη των 4 μονάδων στις ευρωεκλογές θα προκαλέσει προβλήματα στον κυβερνητικό σχηματισμό και οι αγορές θα σπεύσουν να το προεξοφλήσουν τις επόμενες μέρες.

Το αντίθετο θα συμβεί αν η διαφορά είναι μικρή ή η Ν.Δ. προηγηθεί.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η πορεία των αγορών αποτελεί καλό πρόδρομο του εκλογικού αποτελέσματος της επόμενης Κυριακής, εκτός και αν συμβούν συνταρακτικά γεγονότα στην Ελλάδα ή διεθνώς.

Dr. Money

ΥΓ.: Οι καταγγελίες του υποψήφιου δημάρχου Πειραιά κ. Μιχαλολιάκου για απειλές εναντίον της ζωής του και άλλων υποψηφίων του συνδυασμού του, φουσκωτούς κ.ά., είναι πρωτοφανείς για τη μεταπολίτευση και θα πρέπει να διερευνηθούν πάραυτα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v