Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To X.A. και η... εκδίκηση των τραπεζών!

Η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών το τελευταίο διάστημα δεν είναι ικανοποιητική. Όσο κι αν η πολιτική αβεβαιότητα δεν αρέσει στις αγορές, ο βασικός λόγος της πτώσης φαίνεται ότι είναι άλλος.

To X.A. και η... εκδίκηση των τραπεζών!

Η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανική το τελευταίο διάστημα.

Είναι λοιπόν επόμενο να αναζητά κανείς τους λόγους της πτώσης γιατί μπορεί να τον βοηθήσουν να εκτιμήσει καλύτερα τις μελλοντικές κινήσεις του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επικείμενες εκλογές για δήμους και περιφέρειες στις 18 Μαΐου και οι επαναληπτικές μαζί με τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου έχουν παίξει κάποιο ρόλο.

Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η μεγάλη πλειονότητα των ξένων θεσμικών επενδυτών αποφεύγει να πάρει σημαντικές θέσεις σε μετοχές γιατί δεν ξέρει τι μπορεί να ξημερώσει, που λέει ο λαός.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί από τους εγχώριους επενδυτές που ασχολούνται με το ελληνικό χρηματιστήριο σε καθημερινή βάση εμφανίζονται συνήθως πιο νευρικοί όταν το αποτέλεσμα της κάλπης δεν είναι ξεκάθαρο.

Με λίγα λόγια, είναι κυρίως πωλητές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πωλητές υπερτερούν των αγοραστών, ευνοώντας την υποχώρηση των βασικών δεικτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, ο βασικός λόγος της πτώσης φαίνεται να είναι άλλος.

Για την ακρίβεια συνδέεται τόσο με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των μεγάλων τραπεζών όσο και με τις επερχόμενες ανακατατάξεις στους χρηματιστηριακούς δείκτες της MSCI, σύμφωνα με τους ειδήμονες.

Οι αυξήσεις των τραπεζών έχουν ενισχύσει το ποσοστό των μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση (free float).

Στην περίπτωση της Eurobank, το ποσοστό ανέρχεται σε 65% μετά την αύξηση.

Όμως, το free float θα περιορισθεί πιθανόν στο 55% από τη στιγμή που η Fairfax και ο W. Ross έχουν δεσμευθεί να μην πουλήσουν τις μετοχές τους το επόμενο εξάμηνο.

Να σημειώσουμε ότι οι υπόλοιποι θεσμικοί επενδυτές, π.χ. Capital, Fidelity, δεν μπορούν να αναλάβουν παρόμοια δέσμευση γιατί οι μεριδιούχοι τους μπορούν να ρευστοποιήσουν τα μερίδιά τους στα Αμοιβαία ανά πάσα στιγμή.

Ακολουθούν, με βάση το μέγεθος του free float, η Εθνική, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, που έχει το μικρότερο.

Η MSCI θα ανακοινώσει αύριο τις προσθαφαιρέσεις μετοχών στον δείκτη MSCI Greece και είναι ήδη γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι θα προστεθεί η Eurobank.

Οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ από τις 2 Ιουνίου.

Είναι λοιπόν αναμενόμενο μετά την αύξηση του free float να αυξηθούν τα ειδικά βάρη των τραπεζικών μετοχών στον δείκτη MSCI Greece με ταυτόχρονη είσοδο της Eurobank.

Η Credit Suisse εκτιμά ότι η εισαγωγή της τελευταίας στον δείκτη θα δημιουργήσει ζήτηση για 283 εκατ. μετοχές από διεθνή παθητικά θεσμικά χαρτοφυλάκια που στοχεύουν τις ίδιες αποδόσεις με τον δείκτη αναφοράς (benchmark index).

Όμως, η αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Greece συνεπάγεται επίσης τη μείωση του ειδικού βάρους άλλων μη τραπεζικών μετοχών όπως πιθανόν ο ΟΤΕ.

Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο και την προσφορά των 5 εκατ. μετοχών και πλέον που δόθηκαν σε πάνω από 400 στελέχη του στο πλαίσιο του προγράμματος stock option, μάλλον εξηγεί τη μεγάλη υποχώρηση της μετοχής του τελευταία.

Είναι γνωστό ότι αρκετά θεσμικά χαρτοφυλάκια ενεργούς διαχείρισης δεν περιμένουν να έλθει η μέρα της κρίσης για να δράσουν.

Αντίθετα, προτιμούν να «φορτώνονται» ή να «ξεφορτώνονται» τις μετοχές νωρίτερα, περιμένοντας τα funds παθητικής διαχείρισης κοντά στην ημερομηνία όπου οι μεταβολές τίθενται σε ισχύ.

Είναι λοιπόν πιθανό η πτώση του Χ.Α. τις τελευταίες μέρες να συνδέεται με τέτοιες κινήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Ο πολιτικός παράγοντας δεν μπορεί ασφαλώς να αγνοηθεί.

Ούτε βεβαίως και η πορεία των διεθνών αγορών και η φυσιολογική κόπωση που επέφεραν στους επενδυτές οι μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Επομένως, η αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών θα είναι σύντροφος του Χ.Α. μέχρι τουλάχιστον τις αρχές Ιουνίου, με τις τραπεζικές μετοχές να παίρνουν την εκδίκησή τους.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v