Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aφήστε το «κοινωνικό» μέρισμα, πληρώστε τα φέσια

Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 είναι άγνωστο, όμως η πρόθεση της κυβέρνησης να διανείμει το 70% αυτού είναι γνωστή. Μόνο που αντί να σκέφτεται το «κοινωνικό μέρισμα» θα ήταν προτιμότερο να αποπληρώσει τα φέσια.

Aφήστε το «κοινωνικό» μέρισμα, πληρώστε τα φέσια

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τα τέλη Δεκέμβρη 2013 και τον Γενάρη που βγήκε η απόφαση του Μισθοδικείου για εξαίρεση ουσιαστικά των δικαστικών από τις περικοπές του μνημονίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για επιστροφές ποσών στους ένστολους, στους απόστρατους και σε καθηγητές ΑΕΙ για κάποια επιδόματα.

Θα περίμενε κανείς ότι οι αποφάσεις θα είχαν καθαρογραφεί και θα είχαν κοστολογηθεί μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ώστε να συνυπολογισθούν στις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2014 και των υπόλοιπων χρόνων εν όψει τρόικας.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, π.χ. ηλεκτρολόγους, χωρίς να διευκρινίζει το ακριβές κόστος.

Και κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τον Τύπο.

Το σκηνικό δεν εκπλήσσει αφού όπως έλεγε κάποιος γνωστός «είναι λογικό, τι περιμένεις να γίνει όταν δημόσιοι υπάλληλοι κερνάνε και δημόσιοι υπάλληλοι πίνουν;».

Να υπενθυμίσουμε ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών ανέβαζαν παλαιότερα το κόστος των επιστροφών σε δικαστικούς και ένστολους, απόστρατους για τη διετία 2012-2013 σε 700 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, υπολόγιζαν την αύξηση των δαπανών για μισθοδοσία, συντάξεις των συγκεκριμένων κατηγοριών σε κάπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως σε μόνιμη βάση από το 2014 και μετά.

Αυτά είναι μεγάλα ποσά, αν επιβεβαιωθούν, και δεν μπορούν να αγνοηθούν στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2014 και τη διαχείριση του προς διάθεση πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013.

Η κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει ότι προτίθεται να διανείμει το 70% του όποιου πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους-απόστρατους.

Η ίδια αναφέρεται σ' αυτό ως διανομή «κοινωνικού μερίσματος», παρότι πρόκειται για αναδιανομή χρημάτων από τους πολλούς, δηλαδή τα εκατομμύρια Ελλήνων φορολογουμένων, σε πολύ λιγότερους, έστω κι αν πρόκειται για πολυπληθείς ομάδες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Όμως, τυχόν επιβεβαίωση των αρχικών εκτιμήσεων των ιθυνόντων του ΥΠΟΙΚ για το δημοσιονομικό κόστος των δικαστικών αποφάσεων αλλάζει τα δεδομένα.

Αν το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 δεν διατεθεί για την επιστροφή των 700 εκατ. ευρώ σε δικαστικούς και ένστολους, το αποτέλεσμα θα είναι να επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι υπόλοιποι το 2014 και πιθανόν το 2015 και το 2016.

Στα 500 εκατ. ευρώ που είναι η μόνιμη έξτρα δαπάνη από φέτος θα πρέπει να προστεθεί ολόκληρο ή μέρος από το κόστος των 700 εκατ. ευρώ των δύο προηγούμενων χρόνων.

Θεωρούμε ότι είναι άδικο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διανομή «κοινωνικού μερίσματος» από το πρωτογενές πλεόνασμα και να σηκώσουν οι φορολογούμενοι τα νέα βάρη των δικαστικών αποφάσεων από φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Ασφαλώς, όλοι αντιλαμβάνονται ότι θα είναι δύσκολο έως αδύνατον πολιτικά να αλλάξει η κυβέρνηση τη θέση της για το «κοινωνικό μέρισμα».

Όμως, θα ήταν καλύτερα να το κάνει τώρα, παρά να δεχθεί ομαδικά πυρά από περισσότερους σε λίγους μήνες από σήμερα όταν θα φθάσει ο λογαριασμός στους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Ας αφήσει λοιπόν το «κοινωνικό μέρισμα» κι ας πληρώσει τα φέσια των δικαστικών αποφάσεων του 2012-2013.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v