Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγάλη ανισοκατανομή του εισοδήματος!

Η παρατεταμένη ύφεση μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα και ενισχύει την άνιση κατανομή του εισοδήματος. Όμως, στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα λόγω των επιλεκτικών παρεμβάσεων υπέρ συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.

Η μεγάλη ανισοκατανομή του εισοδήματος!

Η παρατεταμένη και μεγάλη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την κοινωνία.

Κυρίως πλήττει ορισμένους κλάδους και γεωγραφικές περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην άνιση κατανομή της οικονομικής πίτας.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι εύλογο να υπάρχουν κυβερνητικές και άλλες παρεμβάσεις για την άμβλυνση των ανισοτήτων.

Παρότι υπάρχουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, π.χ. η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε άπορες οικογένειες και σε άτομα ή άλλους που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, άλλες ενέργειες οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Κι αυτό γιατί καταλήγουν να ευνοούν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Τελευταία έχουμε κι άλλες παρεμβάσεις που μπορεί να έχουν μεγάλο κόστος για τους υπολοίπους στο όνομα της αποκατάστασης αδικιών για ορισμένες ομάδες που απαρτίζουν το βαθύ κράτος.

Ας ξεκινήσουμε με τις τελευταίες γιατί είναι πιο πρόσφατες.

Σύμφωνα με τη χθεσινή Καθημερινή, το εφάπαξ ποσό που θα πρέπει να πληρώσει η υπόλοιπη κοινωνία στους ένστολους, απόστρατους και δικαστικούς για την περίοδο 2012-2013 εκτιμάται σε 700 εκατ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό, τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν τους ένστολους, τα 100 εκατ. ευρώ τους απόστρατους και τα 200 εκατ. ευρώ τους δικαστικούς.

Επιπλέον, η μόνιμη αύξηση δαπανών που προκύπτει γι' αυτές τις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων σε ετήσια βάση, ξεκινώντας από το 2014, ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ περίπου, αυξάνοντας ανάλογα το δημοσιονομικό κενό, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Και ασφαλώς, όπως αναφέραμε χθες, αν αυτά τα νούμερα επιβεβαιωθούν μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, θα πρέπει να αναμένουμε νέα μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή φόρους και περικοπές από αλλού, για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 1,5% του ΑΕΠ.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι δικαστικοί, κάπου 3.000 άτομα, έχουν λαμβάνειν επίσης ένα ποσό από τα αναδρομικά του 1 δισ. ευρώ που συμφώνησαν το 2007(;) με το υπουργείο Οικονομικών.

Πέρυσι, έλαβαν πάνω από 120 εκατ. ευρώ γι' αυτόν τον λόγο, με βάση το υπουργείο. Αυτά τα λεφτά δεν συνυπολογίζονται στους μισθούς τους.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτές οι επαγγελματικές ομάδες.

Η κυβέρνηση προχώρησε πέρυσι τον Αύγουστο στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23%.

H πλειονότητα των εστιατόρων κ.ά. δεν ακολούθησε, μειώνοντας ανάλογα τις τιμές. Αντίθετα, επωφελήθηκε, αυξάνοντας το περιθώριο κέρδους της.

Φυσικά, όλοι σχεδόν oι τελευταίοι επικαλέσθηκαν την απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% πιο παλιά.

Όμως, είναι δύσκολο να πιστοποιήσει κάποιος αν κάτι τέτοιο ισχύει.

Το σίγουρο είναι ότι το πάπλωμα των χαμένων φορολογικών εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ θα το πληρώσουν οι υπόλοιποι.

Και να φαντασθεί κανείς ότι διάφορες επαγγελματικές ενώσεις δημοσιοποιούσαν «εκθέσεις» προπαγάνδας, όπως αποδείχθηκε, που μιλούσαν για αύξηση των εσόδων λόγω του μέτρου πριν η τρόικα ενδώσει στις κυβερνητικές πιέσεις.

Μικρότερη δημοσιότητα έχει δοθεί σε μια άλλη επαγγελματική ομάδα που έχει τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης από την κυβέρνηση.

Ίσως γιατί ο κλάδος στον οποίο απασχολείται έχει υποστεί δραματικές απώλειες από την αρχή της οικονομικής κρίσης.

Αναφερόμαστε στους μηχανικούς και αρχιτέκτονες.

Η τακτοποίηση και νομιμοποίηση ακινήτων έχει αποφέρει δισ. ευρώ στον δημόσιο κορβανά.

Όμως, έχει επίσης αποφέρει πολλά λεφτά, ίσως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, στους μηχανικούς που ασχολούνται με τις τακτοποιήσεις, σε μια περίοδο όπου η οικοδομή παραπαίει.

Υποτίθεται ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει απελευθερωθεί.

Όμως οι άνθρωποι ακολουθούσαν τις προτροπές του τεχνικού επιμελητηρίου (ΤΕΕ) για χρέωση ενός ελάχιστου ποσού, πολλαπλάσιου των 500 ευρώ που ίσχυε προηγουμένως, για την προετοιμασία και δημιουργία πληρέστερων φακέλων ανα ακίνητο και πελάτη με βάση τον νέο νόμο.

Η κήρυξη του νέου νόμου ως αντισυνταγματικού απέφερε και αποφέρει επιπλέον χρήματα στο ΤΕΕ και στους μηχανικούς-μέλη του αφού η κυβέρνηση αποφάσισε όλα τα ακίνητα που είχαν νομιμοποιηθεί να μεταφερθούν στον καινούργιο νόμο.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ξαναβάλουν το χέρι στη τσέπη.

Όμως, η κυβέρνηση προχώρησε παραπέρα.

Με τον θεσμό των ενεργειακών επιθεωρητών κτιρίων πρόσφερε δουλειές και εισόδημα σε άλλους μηχανικούς, ενώ πρόσφατα δημιούργησε και τον θεσμό των ελεγκτών δόμησης.

Είναι προφανές ότι κι εδώ έχουμε μεταφορά εισοδήματος από τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε μια συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα και στον κρατικό κορβανά, από τον οποίο χρηματοδοτείται ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

Και φυσικά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να «διευκολύνει» τους αγρότες που έχουν λάβει δάνεια από την ΑΤΕ, επιβαρύνοντας τους υπόλοιπους, εν όψει κινητοποιήσεων των τελευταίων που δεν θέλουν να κρατούν βιβλία.

Υπενθυμίζεται ότι το 97% και πλέον των αγροτών δηλώνει εισοδήματα κάτω από το προηγούμενο αφορολόγητο όριο, αναδεικνύοντας μια μεγάλη πιθανή δεξαμενή φοροδιαφυγής.

Όπως έχουνε ξαναπεί, σε μια οικονομία που συρρικνώνεται, η ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων επαγγελματικών ομάδων με διοικητικές παρεμβάσεις, κυβερνητικές ή μη, καταλήγει να γίνεται εις βάρος των υπολοίπων, ενισχύοντας την ανισοκατανομή του εισοδήματος.

Πολύ περισσότερο όταν κάποιες από αυτές τις ομάδες απολαμβάνουν επίσης το προνόμιο της εξασφαλισμένης απασχόλησης σε μια υπερχρεωμένη χώρα, που έχει ανεργία 27%.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v