Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To μήνυμα από ΕΑΣ, πλειστηριασμούς!

Μετά από πολλές διακυμάνσεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, η ελάχιστη συμφωνία για την απελευθέρωση της δόσης του 1 δισ. ευρώ επιτεύχθηκε. Τι δείχνει η στάση των δανειστών απέναντι στη σκλήρυνση της στάσης της ελληνικής πλευράς.

To μήνυμα από ΕΑΣ, πλειστηριασμούς!
Η ικανοποίηση των τεσσάρων προαπαιτούμενων δράσεων οδήγησε το Eurogroup στην απόφαση για αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε συμβεί από τον Σεπτέμβριο αλλά η στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της ΕΑΣ καθυστέρησε την όλη διαδικασία για να μην υπάρξουν απολύσεις και να παραμείνουν περισσότερα άτομα στη θέση τους.

Κάλιο αργά παρά ποτέ θα έλεγε κάποιος.

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές δεν θα είχαν μείνει τόσο απαθείς το προηγούμενο διάστημα αν δεν υπήρχε η αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης λόγω πρωτογενούς πλεονάσματος και υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

Από τις 868 μονάδες βάσης που χώριζαν το 10ετές ελληνικό ομόλογο σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό στα μέσα Σεπτεμβρίου φθάσαμε χθες στις 702 μονάδες έχοντας ακουμπήσει το χαμηλό των 656 μονάδων την 1η Νοεμβρίου.

Αντίθετα, η κυβέρνηση και οι δανειστές δεν τα βρήκαν στο θέμα της προστασίας της Α! κατοικίας από πλειστηριασμούς και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε.

Προφανώς, οι δανειστές έχουν λάβει το μήνυμα και δεν επιθυμούν να πιέσουν παραπάνω, αποδεχόμενοι κάποιες αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο.

Από την άλλη πλευρά δεν αποκλείεται να «δεσμεύσουν» πιθανώς κεφάλαια του ΤΧΣ που υπο άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το κενό της περιόδου 2014-2016 για αντιστάθμισμα.

Είναι το θέμα που θίξαμε προ ημερών.

Όμως, άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 καθώς κι εκείνου του 2015-2015 εκκρεμούν. ¨όπως επίσης το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση.

Όμως, οι δυο πλευρές δεν μπορούν να πετάνε για πάντα την μπάλα στην εξέδρα, γνωρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα αναχρηματοδότησης των δανειακών αναγκών.

Η δόση του 1 δισ. ευρώ και τα έντοκα γραμμάτια αρκούν για την αναχρηματοδότηση των λήξεων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Όμως, δεν μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν με τον ίδιο τρόπο τις λήξεις που έρχονται.

Επομένως, οι δυο πλευρές χρειάζονται κάποια συμφωνία στα κύρια ζητήματα μέσα στο επόμενο δίμηνο που θα απελευθερώσει την δόση των 4,9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου για να πληρωθεί η επόμενη μεγάλη δόση.

Αν όμως απομονώσει κάποιος το θέμα των εντάσεων ένθεν και εκείθεν κατά την διάρκεια των συνομιλιών, διαπραγματεύσεων θα διαπιστώσει δυο πράγματα.

Η μεν ελληνική πλευρά έχει σκληρύνει την στάση της στο μέτρο του δυνατού, η δε τρόικα δείχνει να μην θέλει να τραβήξει το σχοινί στα άκρα, κατανοώντας ότι δεν συμφέρει κανέναν να τα σπάσουν.

Οι θεσμικοί δανειστές διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους και θα υπόκειντο σε μεγάλες ζημιές αν η Ελλάδα αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Το τελευταίο θα συμβεί αν οι ΕΕ και το ΔΝΤ δεν δανείσουν την χώρα για να τους τα επιστρέψει.

Αν λοιπόν οι διαπραγματεύσεις για την ΕΑΣ και τους πλειστηριασμούς οδηγούν σ' ένα συμπέρασμα, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το αυταπόδεικτο.

Οι δυο πλευρές μπορεί να διαφωνούν αλλά στο τέλος τα βρίσκουν.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v