Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουαί υμίν εθνοπατέρες υποκριτές!

Η κυβέρνηση και η τρόικα φέρονται να συνέκλιναν περισσότερο στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθιστώντας πιο πιθανή την έγκριση του νέου νομοσχεδίου από τη Βουλή. Όμως, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να απαλείψει την υποκρισία των εθνοπατέρων.

Ουαί υμίν εθνοπατέρες υποκριτές!
Αν υπήρχε βραβείο για υποκρισία, πολλοί βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου θα έθεταν ισχυρή υποψηφιότητα για να το πάρουν με βάση τις θέσεις που έχουν εκφράσει στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Δεν είναι μυστικό ότι βουλευτές των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης έχουν διαμηνύσει στα αρμόδια υπουργεία και πιο ψηλά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νομοσχέδιο που θα άρει τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Η στάση τους θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα, είτε ψηφοθηρίας, είτε αυξημένης κοινωνικής ευαισθησίας, είτε και τα δύο.

Φυσικά, οι ίδιοι πετάνε την μπάλα στην εξέδρα όταν πρόκειται να προτείνουν τρόπους για να πληρωθεί ο όποιος λογαριασμός προκύψει από τη νομοθετική ρύθμιση.

Όμως, οι ίδιοι άνθρωποι που κόπτονται τόσο πολύ για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν τις τοκοχρεολυτικές δόσεις δεν φαίνεται να νοιάζονται ιδιαίτερα για μια άλλη, πολύ πιο πολυμελή ομάδα του πληθυσμού.

Τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμο χρέος προς το δημόσιο.

Όταν μάλιστα ένα μεγάλο μέρος των οφειλών είναι πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ο αριθμός των συγκεκριμένων ανθρώπων αυξήθηκε κατά 100.000 από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο, φθάνοντας τα 2,7 εκατομμύρια άτομα.

Το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους αυξήθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα για να ανέλθει στα 23 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου.

Με το ένα μάτι στην τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι εισέπραξε πολύ περισσότερα έσοδα από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο 10μηνο φέτος σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Με δεδομένες τις δυσάρεστες συνέπειες για τους οφειλέτες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ποσοστό των «στρατηγικών κακοπληρωτών» εδώ θα πρέπει να είναι πολύ μικρότερο εν συγκρίσει με εκείνο των δανειοληπτών.

Με άλλα λόγια, ο οφειλέτης του δημοσίου είναι πολύ πιο πιθανό να βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία σε σχέση με τον δανειολήπτη, αν και υπάρχουν άτομα που χρωστάνε τόσο στο κράτος όσο και στις τράπεζες.

Όμως, οι βουλευτές που προειδοποιούν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μοιάζουν να αδιαφορούν τελείως για την οικονομική κατάσταση των 2,7 εκατ. ανθρώπων που χρωστάνε στο κράτος.

Μάλιστα, δεν έδειξαν να συγκινούνται ούτε από τις ανακοινώσεις της γραμματείας εσόδων ότι βγαίνουν στο σφυρί κάπου 56 ακίνητα καθημερινά για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Προφανώς, θεωρούν ότι είναι ηθικό και νόμιμο να πουλά σπίτια, ακόμη και πρώτης κατοικίας, το κράτος, αλλά είναι παράνομο, ανήθικο και καταχρηστικό να κάνουν το ίδιο οι τράπεζες για χρήματα που δάνεισαν.

Πολλοί θα παρατηρούσαν ότι η στάση των βουλευτών χαρακτηρίζεται από δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Άλλοι ίσως διαφωνήσουν.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, η στάση που κρατάνε πολλοί βουλευτές δεν τους τιμά.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v