Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μία συμφωνία για ΕΑΣ με δύο μηνύματα

Οι αγορές δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα χωρίς να έχουν κάτι χειροπιαστό. Η διαφαινόμενη συμφωνία με την τρόικα για ΕΛΒΟ, ΕΑΣ ανοίγει τον δρόμο για τα προαπαιτούμενα και είναι ένδειξη καλής θέλησης από τους δανειστές με ένα επιπλέον πολιτικό μήνυμα.

Μία συμφωνία για ΕΑΣ με δύο μηνύματα
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και η τρόικα ήρθαν πολύ κοντά σε συμφωνία χθες για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, που ικανοποιεί τη βασική επιθυμία της ελληνικής πλευράς.

Να μην μπει λουκέτο στην ΕΑΣ, αλλά να αναδιαρθρωθεί η επιχείρηση και παράλληλα να της δοθεί αρκετός χρόνος, δηλαδή 18 μήνες, για να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς να είναι βάρος στους φορολογούμενους, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Να θυμίσουμε ότι η ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ κόστισαν πάνω από 120 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια στον προϋπολογισμό.

Αν δεν τα καταφέρει να είναι κερδοφόρα και μόνο τότε θα χάσει το στάτους κβο της, μετά το 18μηνο.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, αν σφραγισθεί, για δύο λόγους:

Πρώτον, η συμφωνία ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για να κλείσει ο φάκελος των προαπαιτούμενων όπως θα έπρεπε να είχε γίνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Είναι μια χειρονομία καλής θέλησης από την πλευρά των δανειστών στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών, όπου είχαν καταγραφεί σημαντικές διαφωνίες απόψεων, καθότι τώρα προσέγγισαν τις ελληνικές θέσεις.

Η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων θα σηματοδοτήσει την πρώτη συμφωνία μεταξύ της τρόικας και της Αθήνας εδώ και καιρό.

Με αυτόν τον τρόπο θα καθησυχασθούν οι αγορές, που είχαν αρχίσει να είναι ανυπόμονες, και επιβεβαιώνονται οι θετικές προσδοκίες για συμβιβασμό στα ανοικτά, κρίσιμα ζητήματα όπως το περιβόητο δημοσιονομικό κενό, αποτρέποντας το ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων και πιθανόν, δευτερευόντως, μετοχών.

Είναι η ελάχιστη συμφωνία που απαιτείτο για να κρατηθούν οι αγορές «ζεστές» εν όψει της συνέχειας και της κατάθεσης του ελληνικού προϋπολογισμού στη Βουλή χωρίς τις ευλογίες των δανειστών.

Δεύτερον, αν οι πληροφορίες είναι σωστές, ο χρόνος των 18 μηνών που δίνεται βοηθά τη συγκυβέρνηση και στέλνει, κατά μία εκδοχή, πολιτικό μήνυμα στήριξης.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση αποφεύγει τη λήψη δυσάρεστων αποφάσεων για τη στρατιωτική βιομηχανία σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση δεν αποδώσει κατά το πολιτικά «ευαίσθητο» διάστημα μέχρι το καλοκαίρι του 2015.

Κι αυτό γιατί ενδιάμεσα έχουμε τις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο και τις εθνικές εκλογές τον επόμενο Μάιο και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015.

Είναι ένα διάστημα όπου μπορεί να γίνουν εθνικές εκλογές ανά πάσα στιγμή και προφανώς η κυβέρνηση δεν θα θέλει να ανοίξει το θέμα της στρατιωτικής βιομηχανίας σε εκείνη τη φάση.

Κοντολογίς, η διαφαινόμενη συμφωνία για την ΕΛΒΟ και την ΕΑΣ δείχνει ότι υπάρχει κάποια σύγκλιση σε σημαντικά ζητήματα μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης.

Ο χρόνος θα δείξει τι ακριβώς θα γίνει.

Προς το παρόν, φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο ξεπουλήματος των ελληνικών ομολόγων.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v