Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To... παίγνιο του κοτόπουλου και ο συμβιβασμός

Η τρόικα «πείστηκε» και καταφθάνει στην Αθήνα για συνομιλίες με την κυβέρνηση με σκοπό να κλείσουν ορισμένα από τα εκκρεμή ανοικτά θέματα. Όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο παίγνιο, πιθανόν του κοτόπουλου, οπότε αναζητείται ο «δειλός».

To... παίγνιο του κοτόπουλου και ο συμβιβασμός
Έστω και χωρίς τον Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση πριν από λίγο καιρό, η τρόικα αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα για συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Θα ήταν έκπληξη αν ερχόταν εδώ χωρίς να έχουν πρακτικά κλείσει τα ζητήματα που στέκονταν εμπόδιο στην καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ, δηλαδή η διαθεσιμότητα στο δημόσιο και κυρίως η κατάληξη της πολεμικής βιομηχανίας, δηλαδή ΕΑΣ, ΕΛΒΟ.

Θα ήταν επίσης έκπληξη αν οι επικεφαλής εκπρόσωποι των δανειστών δεν είχαν λάβει κάποιες διαβεβαιώσεις ότι η ελληνική πλευρά θα βάλει νερό στο κρασί της στο θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Κοινώς, να αποδεχθεί μέτρα που έχουν δημοσιονομική επίπτωση μεγαλύτερη από 500 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι μυστικό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι οι δανειστές είχαν δυσαρεστηθεί από τους υψηλούς τόνους που υιοθέτησε αρχικά η κυβέρνηση για τα εκκρεμή θέματα.

Η σύντομη συνομιλία του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο κατά την πρόσφατη συνάντησή τους δεν ήταν τυχαίο γεγονός, αλλά ένδειξη της δυσαρέσκειας της τελευταίας, ισχυρίζονται οι γνωρίζοντες.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν θα πρέπει να διαταραχθεί το θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές για τη χώρα, ερχόμενη σε ευθεία αντιπαράθεση με τους δανειστές.

Ας μην ξεχνάμε ότι το 10ετές επιτοκιακό spread έναντι της Γερμανίας έχει υποχωρήσει στις 660 μονάδες βάσης από 1.600 και πλέον έναν χρόνο πριν.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε πιο δυσχερή πολιτική θέση αν πιεστεί να λάβει μεγαλύτερης δημοσιονομικής απόδοσης μέτρα από 500 εκατ. ευρώ χωρίς το καρότο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για τη Χρυσή Αυγή, αλλά οι Γερμανοί έχουν επίσης τον δικό τους μπελά, που δεν είναι άλλος από το κόμμα εναντίον του ευρώ (ΑfD).

Η τρομοκρατική ενέργεια της προηγούμενης Παρασκευής δυσκολεύει την κατάσταση για τη δικομματική κυβέρνηση στην Αθήνα.

Όμως, τα ανωτέρω επιχειρήματα δεν φαίνεται να μπορούν να αλλάξουν την άποψη των δανειστών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και γενικά να είναι «καλό παιδί» αν θέλει να ανταμειφθεί αργότερα με τα μέτρα ανακούφισης για το χρέος.

Τι θα συμβεί;

Η λογική υπαγορεύει συμβιβασμό, που θα στηριχθεί σε δύο πυλώνες:

Πρώτον, στη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα ώστε να καταβληθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, στη συμφωνία για μέτρα απόδοσης μέχρι 800 εκατ. ευρώ το πολύ, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014, με πρόνοια να επανεξεταστεί το ζήτημα μέσα στο 2014 ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν πιθανόν τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, ενώ θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στην εξαίρεση των ενστόλων.

Όμως, ο συμβιβασμός δεν θα επέλθει πιθανόν γρήγορα, παρά την προεργασία που έχει γίνει από τις τεχνικές ομάδες.

Η Ιστορία διδάσκει ότι ίσως έχουμε λίγο δράμα και γίνουμε θεατές στο παίγνιο του κοτόπουλου ή του δειλού, αν προτιμάτε.

Στο συγκεκριμένο παίγνιο, οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι το χειρότερο αποτέλεσμα θα προέλθει από την κατά μέτωπο σύγκρουσή τους.

Αν η μία από τις δύο πλευρές υποχωρήσει, η σύγκρουση θα αποφευχθεί, αλλά η ίδια θα χαρακτηριστεί κοτόπουλο, ή αν προτιμάτε δειλή.

Αναμφισβήτητα, η κατάσταση δεν είναι απλή. Όμως, το κόστος μιας μετωπικής σύγκρουσης θα είναι μεγάλο και οι δύο πλευρές το ξέρουν.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v