Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To unfair της κυβέρνησης στη Βιοχάλκο!

Η προσπάθεια των αρχών να μπλοκάρουν τα σχέδια της Βιοχάλκο για απορρόφηση από τη βελγική θυγατρική της αποδεικνύει ότι οι κυβερνώντες δεν διδάσκονται από τα σφάλματα του παρελθόντος. Οι λόγοι που καθιστούν την προωθούμενη τροπολογία προβληματική.

To unfair της κυβέρνησης στη Βιοχάλκο!
Πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού και του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής ζητούσε από επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες να κάνουν το πατριωτικό καθήκον τους συμμετέχοντας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και κυρίως της Εθνικής.

Ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν ήταν ο κ. Στασινόπουλος της Βιοχάλκο και εταιρείες του ομίλου, σύμφωνα με έγκυρη πηγή.

Λίγους μήνες αργότερα, η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία στη Βουλή με την οποία βάζει σοβαρά, σχεδόν ανυπέρβλητα, εμπόδια στα σχέδια της Βιοχάλκο για εταιρικό μετασχηματισμό και απορρόφηση από τη θυγατρική του Βελγίου.

Αναμφισβήτητα, το τάιμινγκ της ανακοίνωσης της Βιοχάλκο δεν ήταν το καλύτερο.

Σε μια περίοδο όπου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα, συνεπικουρούμενος από άλλα κυβερνητικά στελέχη με προεξάρχοντα τον κ. Μηταράκη, ένας μεγάλος ελληνικός όμιλος ανακοινώνει τη μεταφορά της έδρας του στο εξωτερικό.

Πριν από μερικές μέρες αμφισβητήσαμε την ορθότητα της επιλογής της εταιρείας σε άρθρο με τίτλο «Βιοχάλκο: Η ξενιτιά δεν δίνει λύση στα προβλήματα», προσθέτοντας πάντως ότι ίσως υπάρχουν λόγοι που εμείς δεν γνωρίζουμε.

Δεν ξέραμε π.χ. την κατανόηση που φέρεται να υπάρχει με δυτικοευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό όμιλο για την παροχή trade finance, όπως μαθαίνουμε.

Όμως, μια ιδιωτική εταιρεία, όπως η Βιοχάλκο, μπορεί να αποφασίζει η ίδια για το μέλλον της στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, ακόμη κι αν δυσαρεστεί την κυβέρνηση.

Επομένως, η προσπάθεια της δεύτερης να μπλοκάρει την έξοδο της Βιοχάλκο με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο στη Βουλή, ανεβάζοντας τον πήχη για όσους μετόχους συμφωνούν στο 95% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου, είναι ατυχής.

Ακόμη χειρότερα, μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για τις επενδύσεις στην Ελλάδα για τους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Κατ' αρχάς, η τροπολογία για το 95% συνιστά καταστρατήγηση και αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού αναδρομικά.

Υπενθυμίζεται ότι η ανυπαρξία σταθερών κανόνων θεωρείται ένας από τους βασικούς λόγους που ξένοι και Έλληνες ενδιαφερόμενοι αποφεύγουν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η κρατική γραφειοκρατία, η έλλειψη χρηματοδότησης τοπικά κ.τ.λ. συμπληρώνουν το καρέ.

Δεύτερον, η τροπολογία επιτρέπει σε ένα ή σε περισσότερα funds να αποκτούν το 5% και μία ψήφο στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας και να μπλοκάρουν επιχειρηματικά ντιλ εισηγμένων.

Καλή και άγια είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας, όμως υπάρχουν επίσης τα δικαιώματα της πλειοψηφίας.

Τρίτον, η τροπολογία κινδυνεύει να βάλει πάγο στις όποιες προσπάθειες επρόκειτο να γίνουν για συγχωνεύσεις μεταξύ εισηγμένων εταιρειών.

Επομένως, δεν ευνοεί τη δημιουργία μεγαλύτερων εταιρικών σχημάτων και την αναγκαία συγκέντρωση σε ορισμένους κλάδους.

Τέταρτον, η Ελλάδα θα πρέπει να διευκολύνει τόσο την είσοδο όσο και την έξοδο των επενδυτών αν θέλει να προσελκύσει επενδύσεις.

Κανείς επενδυτής δεν πάει να βάλλει τα λεφτά του σε μια χώρα για να εγκλωβιστεί την εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Η Ιστορία διδάσκει ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να συγκεντρωθεί το 95% των δικαιωμάτων ψήφου σε εισηγμένη εταιρεία αφού πάντοτε υπάρχουν μετοχές που έχουν χαθεί, έχουν ξεχασθεί κ.τ.λ.

Επομένως, ο κίνδυνος εγκλωβισμού θα είναι υψηλός για τους εν δυνάμει επενδυτές αν η τροπολογία περάσει.

Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πώς τουλάχιστον ο κ. Μηταράκης, ο οποίος έχει περάσει από τη Fidelity, δεν έχει εξηγήσει τις συνέπειες της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης σε συναδέλφους του και αλλού.

Όμως, ποτέ δεν είναι αργά.

Άλλωστε, η δυνητική ζημία στο επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας από μια τέτοια κυβερνητική κίνηση θα είναι σημαντική και δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη από τον διεθνή Τύπο.

Πολύ περισσότερο αν οι βασικοί μέτοχοι της Βιοχάλκο προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά του δημοσίου, οπότε θα δικαιωθούν σύμφωνα με γνώστη των νομικών.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v