Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιοχάλκο: H ξενιτιά δεν λύνει τα προβλήματα

H απόφαση της Βιοχάλκο να μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο συνιστά πλήγμα στην εικόνα της χώρας και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις. Όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αποτελεί λύση για τα προβλήματα του ομίλου.

Βιοχάλκο: H ξενιτιά δεν λύνει τα προβλήματα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανακοίνωση της Βιοχάλκο περί απορρόφησης της εταιρείας από τη βελγική θυγατρική της και με είσοδο της τελευταίας στο χρηματιστήριο Euronext ταρακούνησε τα νερά. 

Όταν ένας μεγάλος βιομηχανικός όμιλος αλλάζει έδρα σε μια δύσκολη περίοδο, όπου γίνονται συστηματικές προσπάθειες για την προσέλκυση επενδύσεων από μεγάλες εταιρείες και επιφανείς επιχειρηματίες του εξωτερικού, αυτό δεν είναι καλό νέο για τη χώρα.

Προφανώς, η Βιοχάλκο προχώρησε σε αυτήν την κίνηση κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης των σχετικών παραμέτρων.

Η στήλη δεν έχει την ίδια δυνατότητα και πιθανόν κάτι να της διαφεύγει.

Όμως, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες είναι κάπως διαφορετικό. Κοινώς, δεν βλέπει να υπάρχουν τίποτε σημαντικά οφέλη για τον όμιλο από αυτήν την κίνηση.

Ξεκινάμε λοιπόν από τα περιφερειακά θέματα του κόστους ενέργειας και της φορολογίας, πριν πάμε στο κύριο της χρηματοδότησης.

Πρώτον, η εταιρεία μπορεί να έχει δίκιο στο θέμα του υψηλού κόστους της ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή η ίδια απορροφάται από τη βελγική θυγατρική της. Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις των θυγατρικών της παραμένουν στη χώρα μας.

Θα μπορούσε πιθανόν, αν το επιθυμούσε, να πουλήσει κάποιες από αυτές, αλλά το τίμημα που θα εισέπραττε, αν βρισκόταν επενδυτής, δεν θα ήταν λογικά ικανοποιητικό αυτήν την περίοδο.

Δεύτερον, ο φορολογικός συντελεστής για επιχειρηματικά κέρδη στο Βέλγιο ανέρχεται σε 33,99%, σύμφωνα με την ΚPMG. Είναι δηλαδή πολύ υψηλότερος από αυτόν της Ελλάδας, που μειώθηκε στο 20% από φέτος.

Επομένως, η εταιρεία θα βρεθεί σε πιο δυσχερή θέση σε σχέση με αυτήν που θα είχε αν η έδρα της παρέμενε στην Ελλάδα. Επιπλέον, δεν πρόκειται να αποφύγει άλλους φόρους και τέλη από τη στιγμή που τα εργοστάσια είναι εδώ.

Κοντολογίς, η κίνηση της Βιοχάλκο δεν δικαιολογείται με βάση τα δευτερεύοντα επιχειρήματα πέρι κόστους ενέργειας και φορολογίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ας πάμε τώρα στο επιχείρημα πέρι χρηματοδότησης που προέβαλε η εταιρεία και στην εισαγωγή της βελγικής θυγατρικής στο Euronext, που θα προηγηθεί όπως διευκρινίστηκε.

Το μεγάλο ζήτημα με τον όμιλο Βιοχάλο ήταν πάντοτε η πολυπλοκότητά του με συμμετοχές της μιας θυγατρικής στο μετοχικό κεφάλαιο της άλλης, που δεν αρέσουν σε ξένους αναλυτές και επενδυτές. Αν αυτά δεν αλλάξουν, η βελγική εταιρεία που θα εισαχθεί στο Euronext θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο από τους ξένους επενδυτές και αναλυτές.

Επιπλέον, η χαμηλή διασπορά των μετοχών (free float) ήταν ένα ακόμη χρηματιστηριακό χαρακτηριστικό του ομίλου και ούτε αυτό αρέσει στους ξένους.

Όμως, η χαμηλή διασπορά βοηθούσε ενίοτε τη μετοχή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, κάτι που δεν θα συμβεί στο Euronext.

Ακόμη, η βελγική εταιρεία θα φαντάζει ακόμη πιο μικρή σε σχέση με τις άλλες εισηγμένες του κλάδου στο Euronext και σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα ζητήματα θα είναι πιο δύσκολο να μπει στα ραντάρ των ξένων αναλυτών και επενδυτών.

Ακόμη και αν οι βασικοί μέτοχοι προικίσουν τη βελγική holding με κάποια άλλα καλά περιουσιακά στοιχεία, π.χ. άλλη εταιρεία ή εταιρείες.

Eπομένως, η άντληση φρέσκων κεφαλαίων της βελγικής από το Euronext δεν θα είναι ούτε εύκολη, ούτε και φθηνή υπόθεση για τους βασικούς μετόχους της Βιοχάλκο.

Όμως, οι τελευταίοι μπορούν να ευελπιστούν ότι οι μετοχές της βελγικής εταιρείας θα γίνονται ευκολότερα δεκτές από τις τράπεζες ως εγγύηση για την παροχή μετοχοδανείων, σύμφωνα με τραπεζίτη. Μήπως λοιπόν αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος που οδήγησε στην απόφαση για τη μεταφορά της έδρας στο Βέλγιο;

Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι συνέβη με την Τρία Εψιλον.

Ακόμη, η έκδοση ομολόγων από τη βελγική εταιρεία δεν σημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές θα την αποσυνδέσουν από το ελληνικό ρίσκο.

Από τη στιγμή που οι παραγωγικές εγκαταστάσεις του ομίλου θα βρίσκονται στην Ελλάδα και σημαντικό μέρος των πωλήσεων θα προέρχεται από εδώ, το ελληνικό ρίσκο θα παίζει σημαντικό ρόλο.

Συμπερασματικά, τα οφέλη από την κίνηση της Βιοχάλκο δεν είναι τόσο ευδιάκριτα, κατά την άποψη της στήλης.

Εκτός φυσικά κι αν οι άνθρωποι της εταιρείας έχουν τελείως αρνητική άποψη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι βασικοί μέτοχοι σκοπεύουν να προικίσουν γενναία τη βελγική επιχείρηση για να μειώσουν την επιρροή των ελληνικών εταιρειών του ομίλου στα οικονομικά της.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v