Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Στουρνάρας, το «ξύλο» και ο ΦΠΑ στην εστίαση

Δεν χρειάζεται να κάνεις κάποιο μεγάλο λάθος για να μαυρίσει η εικόνα σου. Αν όμως επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη αρκετές φορές και προσθέτεις κι ένα μικρότερο, π.χ. ρουσφέτι, δεν σε σώζει ούτε η νηνεμία που πρέπει να επικρατεί πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Ο Στουρνάρας, το «ξύλο» και ο ΦΠΑ στην εστίαση

O υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας είχε διαμηνύσει σε ανύποπτο χρόνο ότι θα ήταν ικανοποιημένος αν η χώρα λάμβανε 10 δισ. ευρώ από τους δανειστές.

Το νούμερο δεν είναι τυχαίο.

Ο κ. Στουρνάρας ευελπιστούσε πραγματικά ότι θα μπορούσε να λάβει το συγκεκριμένο ποσό που θα κάλυπτε τις ανάγκες της χώρας για τη φετινή χρονιά, αν δεν κάνουμε λάθος.

Όμως, το νούμερο για το οποίο συζητούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν η δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Χρειάσθηκε η χυλόπιτα του eurogroup και η επικοινωνιακή ήττα για να πληροφορήσει η κυβέρνηση το ευρύ κοινό ότι η δόση που θα έπρεπε να λάβει η χώρα με βάση το χρηματοδοτικό πλάνο ήταν 6,8 δισ. ευρώ.

Αυτή δηλαδή που μας δόθηκε κομματιαστά.

Γιατί ο κ. Στουρνάρας ήλπιζε ότι θα μπορούσε να λάβει 10 δισ. ή τουλάχιστον 8,1 δισ. αν και γνώριζε ότι η Ελλάδα δεν είχε ικανοποιήσει αρκετές προαπαιτούμενες δράσεις αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο είναι απλό, λένε φιλικές γλώσσες.

Πόνταρε κι αυτός αρκετά στο γεγονός ότι οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί, που είναι επίσης «σκληροί», δεν θα ήθελαν αναταράξεις λόγω των επερχόμενων εκλογών και θα αποδέχονταν την εκταμίευση για να κυλήσουν όλα ομαλά.

Προφανώς, έκανε λάθος, όπως διαπίστωσε κι ο ίδιος όταν έκλεισαν οι πόρτες για τη συνεδρίαση του τελευταίου eurogroup.

Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε ασυνήθιστα σκληρή επίθεση από συναδέλφους του για την απροθυμία-ανικανότητα της ελληνικής πλευράς να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, παρότι είχε δεσμευθεί και είχε πολύ καιρό στη διάθεσή της να προετοιμασθεί.

H έκφραση «...μας ξέσκισαν» αποδίδει την πραγματική κατάσταση εντός των τειχών.

Επιβεβαιώνουμε λοιπόν το σχετικό ρεπορτάζ γερμανικού μέσου, νομίζουμε ήταν η Deutsche Welle, την επόμενη μέρα του eurogroup.

Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν πρόκειται πιθανόν να είναι η τελευταία που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οι κοινοτικοί επιμένουν ότι οι Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες υπουργείων διέρχονται πολλές προφάσεις και μερικές φορές ψεύδονται για να μην ικανοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η διαφορά με την Πορτογαλία, τονίζουν.

Οι Πορτογάλοι ίσως είναι δυσκίνητοι, αλλά υλοποιούν αυτά για τα οποία δεσμεύονται.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που οι τελευταίοι θεωρούνται πιο αξιόπιστοι στα μάτια της Ε.Ε. σε σχέση με μας, απολαμβάνοντας καλύτερη μεταχείριση.

Όμως, ζημιά στην εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να έχει κάνει ένα ακόμη θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

«Θα έπρεπε να δεις την ειρωνεία στα μάτια τους (τρόικα) κάθε φορά που θέτουμε το θέμα», μας ανέφερε πρόσφατα ένας από εκείνους που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Ίσως γιατί η προσέγγισή του από τους τροϊκανούς είναι τελείως διαφορετική.

«Είναι σαν να σου λένε. Θέλεις να ξοδέψεις 100-200 εκατ. ευρώ (η εκτιμώμενη απώλεια εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση) σ' αυτήν τη συγκυρία και αντί να τα δώσεις για κοινωνικό σκοπό, π.χ. στους χαμηλοσυνταξιούχους, ή να ενισχύσεις την πραγματική οικονομία τα δίνεις για την ενίσχυση μιας επαγγελματικής ομάδας» συμπλήρωσε.

Ως γνωστόν, η ελληνική πλευρά προτάσσει τη μείωση των τιμών και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, βάζοντας φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε αυτοκίνητα, σκάφη κ.τ.λ. για να καλύψει εν μέρει τη μείωση των εσόδων.

Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει τη διαφορά αντίληψης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών πέρα από αυτά που έχουν βγει προς τα έξω.

Και φυσικά, ένας ακόμη λόγος που παίρνουμε τις δόσεις σταγόνα-σταγόνα.

Dr. Money

Σημ.: Η στήλη θα απουσιάζει το επόμενο διάστημα λόγω διακοπών. Εύχεται σε όλους καλό καλοκαίρι!

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v