Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To αναδυόμενο Χ.Α. στον κυκλώνα της Fed!

H υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε αναδυόμενη αγορά θεωρήθηκε από πολλούς στη χώρα μας καλό νέο. Όμως, το τάιμινγκ δεν είναι το καλύτερο καθώς οι θέσεις του κ. Μπερνάνκι και της Fed επαναφέρουν μνήμες του 1994 στις αναδυόμενες αγορές.

To αναδυόμενο Χ.Α. στον κυκλώνα της Fed!
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν είναι στα καλύτερά του το τελευταίο διάστημα.

Και πώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε.

Από τη μια πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπο με την πολιτική αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει τα τερτίπια των πολιτικών αρχηγών με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Από την άλλη υπάρχει η δύσκολη πραγματικότητα της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης που αποτυπώνεται στη μείωση των πωλήσεων, στην κατακόρυφη πτώση της κερδοφορίας ή στις ζημίες των επιχειρήσεων και στην έλλειψη ρευστότητας.

Φυσικά, κάποιες εισηγμένες εταιρείες με εξωστρεφή χαρακτήρα ξεχωρίζουν αλλά δεν είναι παρά η εξαίρεση στον κανόνα.

Τελευταία προστέθηκε η διεύρυνση των spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, που δεν θεωρείται καλός οιωνός για τις μετοχές.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανερχόταν στο 10,69% χθες το βράδυ, με το spread έναντι του γερμανικού να διαμορφώνεται στις 903 μονάδες βάσης.

Μερικοί πίστευαν ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τριών συστημικών τραπεζών που κάλυψαν πάνω από το 10% με ιδιωτική συμμετοχή θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα προς το καλύτερο.

Όμως, αυτό δεν συμβαίνει.

Ο βασικός λόγος είναι άλλος.

Οι δηλώσεις του Mπεν Μπερνάνκι, προέδρου της Fed, πρόσφατα αλλά και εκείνες της 22ας Μαΐου σηματοδοτούν την αρχή του τέλους της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Oι δηλώσεις έχουν ήδη οδηγήσει τα επιτόκια και τις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων χωρών σε υψηλότερα επίπεδα και  έχουν προκαλέσει αντιστροφή των εισροών από τις ανεπτυγμένες χώρες προς τα ομόλογα και τις μετοχές των αναδυόμενων.

Υπολογίζεται ότι οι εισροές κεφαλαίων από την ευρωζώνη προς τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών ανήλθαν σε 90 δισ. ευρώ το τελευταίο 6μηνο μέχρι τον Μάιο.

Όμως, οι εισροές μετατράπηκαν σε εκροές ύψους 10 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα κι όλα δείχνουν ότι συνεχίζονται τον Ιούνιο.

Επομένως, το ξεπούλημα ομολόγων και μετοχών των αναδυόμενων αγορών δεν είναι καθόλου τυχαίο, θυμίζοντας σε μερικούς το μακρινό 1994.

Το ξεπούλημα των ομολόγων των αναδυόμενων οικονομιών το 1994 συνδέθηκε με τη σφιχτότερη νομισματική πολιτική της Fed και θεωρήθηκε πρόδρομος των μεγάλων χρηματιστηριακών κρίσεων που έλαβαν χώρα στη νοτιοανατολική Ασία μερικά χρόνια αργότερα.

Αναμφίβολα, οι οικονομίες των χωρών που ανήκουν στο κλαμπ των αναδυόμενων βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα σήμερα.

Έχουν μικρότερα δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα, ενώ τα πραγματικά επιτόκια δανεισμού τους είναι πολύ χαμηλότερα από τότε.

Όμως, οι αναδυόμενες αγορές παραμένουν ευάλωτες στις απότομες μετακινήσεις κεφαλαίων από τις ανεπτυγμένες προς αυτές και τούμπαλιν, και αυτό πληρώνουν το τελευταίο διάστημα.

Αναμφίβολα, το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ένα «περίεργο ζώο» στο πάρκο των αναδυόμενων από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης.

Υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να ελπίζει σε σημαντικές εισροές λόγω της υποβάθμισής του σε αναδυόμενη αγορά ακόμη κι αν παρέβλεπε κανείς άλλα αρνητικά όπως το υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας και η αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ.

Όμως, το τάιμινγκ της υποβάθμισης του Χ.Α. από την MSCI αποδεικνύεται ατυχές γιατί συμπίπτει με τις ανακοινώσεις της Fed περί προοδευτικής μείωσης των αγορών χρεογράφων (QE) μέσα στο 2013.

Απομένει να δούμε αν η τορπίλη της Fed θα προκαλέσει τόση ζημία στις αναδυόμενες όση η πολιτική της το 1994 και το κυριότερο αν θα είναι πρόδρομος μεγαλύτερων κρίσεων στο μέλλον.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v