Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα funds των αναδυόμενων αγορών θέλουν μέλι!

Η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την MSCI θεωρείται από τους περισσότερους ευλογία καθώς αναμένουν σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων. Όμως, ορισμένοι προειδοποιούν ότι οι εισροές εξαρτώνται από τις αποδόσεις κι όχι το αντίθετο.

ΧΑ: Τα funds των αναδυόμενων αγορών θέλουν μέλι!

Στο άρθρο της 29ης Μαΐου που έφερε τον τίτλο «Η υποβάθμιση και η ... άνοιξη στο Χ.Α.» είχαμε υποστηρίξει την άποψη ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ποιο σενάριο είναι καλύτερο για την ελληνική κεφαλαιαγορά σε περίπτωση υποβάθμισής της σε αναδυόμενη από την MSCI.

Nα είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών ένα μεγάλο ψάρι στη μικρή λίμνη των θεσμικών κεφαλαίων που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές ή ένα μικρό ψάρι στη μεγάλη λίμνη των ανεπτυγμένων αγορών;

Σε εκείνο το κείμενο είχαμε αναφερθεί στις ειδοποιούς διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών που συγκαταλέγονται στις αναδυόμενες, όπως η ύφεση έναντι των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, το υψηλό δημόσιο χρέος έναντι του χαμηλού των άλλων, το χρέος των επιχειρήσεων κ.τ.λ.

Περίπου τα ίδια επιχειρήματα παρατέθηκαν σε δημοσιεύματα ξένων μέσων, π.χ. F.T. και WSJ, με αφορμή την υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά από την MSCI για να υποστηρίξουν την άποψη ότι αρκετά ξένα funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές δεν θα σπεύσουν να κάνουν το ίδιο στην ελληνική.

Φυσικά, όλα αυτά είναι εικασίες. Η αυτοψία θα δείξει ποιος έχει δίκιο.

Όμως, πίσω από όλη αυτήν τη συζήτηση κρύβεται μια εδραιωμένη αντίληψη που πιθανόν να μην είναι σωστή.

Η αντίληψη θέλει οι αυξημένες εισροές κεφαλαίων να δίνουν ώθηση στην αγορά, προσφέροντας υψηλές αποδόσεις, και οι μεγάλες εκροές να τη βυθίζουν.

Όμως, η διαπιστωμένη συσχέτιση μεταξύ κεφαλαιακών ροών και αποδόσεων στις αναδυόμενες αγορές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι ροές φέρνουν υπεραξίες ή υποαξίες.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Nomura για τις αναδυόμενες αγορές, προκύπτει ότι οι αποδόσεις προσελκύουν ή διώχνουν κεφάλαια, και όχι το αντίστροφο.

Κοινώς, οι υψηλές αποδόσεις ωθούν τους επενδυτές να βάλουν λεφτά σε μια αγορά, ενώ οι αρνητικές αποδόσεις τους ωθούν να ρευστοποιήσουν και να φύγουν.

Επομένως, θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί ότι εκείνο που προέχει στην περίπτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για θετικές αποδόσεις.

Κι αυτό γιατί θα ενισχυθούν ή θα επιταχυνθούν οι όποιες εισροές υπάρξουν από το εξωτερικό όταν οι παθητικοί θεσμικοί επενδυτές (index trackers) αρχίσουν να τοποθετούνται στην ελληνική αγορά λόγω της υψηλής στάθμισης που θα έχει στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών της MSCI.

Αναμφισβήτητα, η αύξηση των πραγματικών επιτοκίων του δολαρίου στον απόηχο των δηλώσεων ή τοποθετήσεων από υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για το μέλλον των ανορθόδοξων παρεμβάσεων (QE) δεν συνιστά καλό νέο για τις αναδυόμενες αγορές.

O συγκεκριμένος εξωγενής παράγοντας θεωρείται ο κυριότερος λόγος για το ξεπούλημα των ομολόγων των συγκεκριμένων χωρών και έχει αντίκτυπο στις χρηματιστηριακές αγορές.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα χαρακτηριστικά κάθε χώρας.

Χθες γίναμε μάρτυρες της ανάκαμψης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τις απογευματινές αγορές όταν έγινε γνωστό ότι η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να συγκεντρώσει το 10% και πλέον του ποσού της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες, σε συνδυασμό με σημάδια υποχώρησης της πολιτικής αβεβαιότητας μετά τα γεγονότα στην ΕΡΤ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι νέα στοιχεία που θα έδειχναν περαιτέρω συρρίκνωση του μεγέθους των δίδυμων ελλειμμάτων και το κυριότερο αισθητή αποκλιμάκωση της ύφεσης θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για άνοδο του Χ.Α. και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Ίσως λοιπόν το ζητούμενο να μην είναι τόσο το πόσα λεφτά θα φέρει η υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά από την MSCI, αλλά το τι θα πρέπει να γίνει στην Ελλάδα για να προκύψουν υπεραξίες που θα λειτουργήσουν σαν μέλι για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια των αναδυόμενων οικονομιών.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v