Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεπικοινωνιακές δαπάνες και δημόσιο!

Το έργο Σύζευξις στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του δημοσίου και στη μείωση του κόστους τους. Όμως, αυτό δεν έχει εμποδίσει αρκετούς φορείς του δημοσίου να κάνουν τα δικά τους σε διασυνδεδεμένα κτίρια στο Σύζευξις.

Τηλεπικοινωνιακές δαπάνες και δημόσιο!
Για όσους δεν το γνωρίζουν το Σύζευξις είναι ένα έργο του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιών του δημόσιου τομέα και στη μείωση των τηλεπικοινωνιακών δαπανών σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Εκτιμήσεις ανεβάζουν την εξοικονόμηση πόρων από την πλήρη εφαρμογή των Σύζευξης-Ι και Σύζευξις-ΙΙ στα 150 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά οι ειδικοί εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι το νούμερο είναι φουσκωμένο.

Το δίκτυο Σύζευξις-Ι προσφέρει δικτυακές υπηρεσίες σε 4.500 κτίρια φορέων του δημόσιου τομέα μέσω δικτύου οπτικών ινών εδώ και χρόνια. Ο ΟΤΕ και η Forthnet είχαν αναλάβει τα δύο μεγάλα κομμάτια του έργου στο παρελθόν.

Όμως, το μεγάλο στοίχημα για το δίκτυο του δημόσιου τομέα είναι το Σύζευξις-ΙΙ, που στοχεύει στη σύνδεση κάπου 34.000 κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον βαθμό ευρυζωνικότητας του Σύζευξις-Ι.

Η υλοποίηση του Σύζευξις-ΙΙ επείγει γιατί, εκτός των άλλων, υπάρχει κίνδυνος αν δεν έχουν συμβασιοποιηθεί οι διάφορες νησίδες (περιοχές) της χώρας μέχρι τα τέλη της χρονιάς να χαθούν λεφτά του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007-2013.

Μιλάμε για εκατοντάδες εκατ. ευρώ σε μια περίοδο όπου αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά τόσο στο προϋπολογισμό όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Αυτήν την περίοδο, το έργο περνάει από την κρησάρα της Ε.Ε. και αν δοθεί το πράσινο φώς από τις Βρυξέλλες οι πρώτες προκηρύξεις θα μπορούσαν να βγουν μέσα στον Ιούλιο, σύμφωνα με τους επαΐοντες.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες με το Σύζευξις-Ι, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και χρόνια.

Κατ' αρχάς, το δημόσιο οφείλει ακόμη κάποια λεφτά σε εταιρείες που είχαν εγκαταστήσει το δίκτυο οπτικών ινών από παλιά.

Όμως, εκείνο που εντυπωσιάζει είναι κάτι άλλο.

Ακόμη και σήμερα φορείς του δημοσίου των οποίων τα κτίρια είναι συνδεδεμένα στο Σύζευξις-Ι συνέχιζαν να πληρώνουν για άλλες τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις που είχαν συνάψει με εναλλακτικούς παρόχους.

Για τους μη μυημένους στον «μαγικό κόσμο» του ελληνικού δημοσίου, αρκετοί πρόεδροι, διοικητές κ.ά. είχαν μεσολαβήσει για να υπογράψουν οι οργανισμοί, επιχειρήσεις των οποίων προΐσταντο σε συμβάσεις παροχής τηλεπικοινωνιακών με εναλλακτικούς, ισχυρίζονται οι γνωρίζοντες.

Οι πιο καχύποπτοι μιλάνε για αλισβερίσι, ενώ άλλοι για απλές συμβάσεις, που όμως συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τη σύνδεση των κτιρίων των φορέων τους στο Σύζευξις-Ι.

Τελικά, το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης αποφάσισε να επιληφθεί του θέματος, στέλνοντας επιστολή τον Μάιο με την οποία τους ζητά να προχωρήσουν στη διακοπή τέτοιων τηλεπικοινωνιακών συμβάσεων από τον Ιούνιο, όπως πληροφορηθήκαμε.

Προφανώς, το δημόσιο θα βγεί κερδισμένο από αυτήν την κίνηση, όμως οι εναλλακτικοί που παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες θα χάσουν έσοδα.

Μαζί τους θα χάσουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι χρησιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες συνδέσεις για να κάνουν κλήσεις σε γνωστούς και φίλους εντός κι εκτός συνόρων είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά το πέρας της εργασίας τους, μας αναφέρουν.

Οι επαΐοντες ισχυρίζονται ότι προβλέπονται περιορισμοί και έλεγχοι με το δίκτυο Σύζευξις.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v