Μην... πυροβολείτε placements και μετοχοποιήσεις!

Η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων όταν διαψεύδονται οι προσδοκίες και η αγορά υποχωρεί είναι ανθρώπινο φαινόμενο. Οι σημερινοί αποδιοπομπαίοι τράγοι φαίνεται ότι είναι η αναμενόμενη μετοχοποίηση του Τ.Τ., το placement της ΑΤΕ και η αύξηση της Εθνικής. Κι όμως, το παρελθόν διδάσκει ότι η άνοδος της Σοφοκλέους οφείλει πολλά στα... δαιμόνια του είδους.

Μην... πυροβολείτε placements και μετοχοποιήσεις!
Οι ρευστοποιήσεις μετοχών για την άντληση ρευστότητας με σκοπό τη συμμετοχή των επενδυτών σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, δημόσιες εγγραφές και άλλες παρόμοιες κινήσεις αποτελούν γνωστή πρακτική.

Οι πωλήσεις μπορούν να πιέσουν τις μετοχές βραχυπρόθεσμα, όχι όμως και μεσοπρόθεσμα, αν πρόκειται για υγιείς εταιρίες, με καλό μάνατζμεντ και ξεκάθαρη στρατηγική.

Τουναντίον, η υποχώρηση των μετοχών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευκαιρία για τοποθετήσεις από επενδυτές με μακρύτερο χρονικό ορίζοντα.

Όλα αυτά είναι γνωστά και υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που το αποδεικνύουν. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα πετυχημένα placements των μετοχών που κατείχε η ΔΕΚΑ στην Εθνική Τράπεζα ή τις ιδιωτικές τοποθετήσεις ιδίων μετοχών από την Alpha Bank, την EFG Eurobank, την Πειραιώς και άλλες εταιρίες ή τον συνδυασμό δημόσιας εγγραφής και ιδιωτικής τοποθέτησης πακέτου μετοχών του ΟΠΑΠ από το Δημόσιο;

Ακόμη και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕBank αποδείχθηκε μποναμάς για όσους τολμηρούς θέλησαν να συμμετάσχουν πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα.

Αναμφίβολα, οι ανοδικές τάσεις που επικρατούν στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές τα τελευταία χρόνια βοήθησαν. Ποιος όμως μπορεί να ισχυριστεί ότι οι μετοχές τους θα είχαν την ίδια πορεία αν οι ίδιες δεν φρόντιζαν να ανακοινώνουν σημαντική αύξηση κερδών, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους παλαιούς και νέους μετόχους τους;

Ποιος επίσης μπορεί να ισχυριστεί ότι η ικανότητά τους να παράγουν κέρδη μεγαλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς θα είχε αναγνωριστεί σε τέτοιο βαθμό, αν δεν είχαν προηγηθεί τα placements και οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων μέσω των οποίων τις γνώρισαν αρκετοί νέοι επενδυτές, βασικά ξένα funds;

Η απάντηση είναι: ουδείς.

Πράγματι, η ιδιωτική τοποθέτηση του πακέτου των μετοχών της ATEBank που θέλει να διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο, η πώληση του 25% με 30% του Τ.Τ. και η μεγάλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ρευστοποιήσεις είτε των μετοχών τους είτε των μετοχών άλλων εταιρειών το επόμενο διάστημα.

Όμως, το πιθανότερο είναι ότι οι πιέσεις θα αποδειχθούν προσωρινές αν το διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον δεν επιδεινωθεί.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα μεσομακροπρόθεσμα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα για όλους τους εμπλεκόμενους, με πρώτους και καλύτερους τους μετόχους τους.

Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορέσει να διαθέσει τις προσόδους για να μειώσει το δημόσιο χρέος, οι εταιρίες θα αναγκαστούν να γίνουν πιο διαφανείς και υπόλογες στους μετόχους τους για τις πράξεις τους, ενώ η Εθνική θα γίνει μία υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη.

”Ουδέν κακόν αμιγές καλού” έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Ας το θυμηθούμε την άλλη φορά που θα σπεύσουμε να αναζητήσουμε και να ”πυροβολήσουμε” τους αποδιοπομπαίους τράγους των placements, των μετοχοποιήσεων και των λοιπών.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v