Eμπορική: Το... ξελόγιασμα των ντόπιων μνηστήρων!

Οι πιθανότητες εξαγοράς ή συγχώνευσης ανάμεσα στις 5 μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί σημαντικά μετά τo deal της Finansbank με την Εθνική. Οι υπόλοιπες νιώθουν πλέον μεγαλύτερη πίεση να ”αγοράσουν” ανάπτυξη στις πολλά υποσχόμενες αγορές της ΝΑ. Ευρώπης και της Μ. Ανατολής, ”φλερτάροντας” ενδεχομένως λιγότερο με την Εμπορική.

Eμπορική: Το... ξελόγιασμα των ντόπιων μνηστήρων!
Η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της τουρκικής Finansbank και η αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των χορηγήσεων, σε συνδυασμό με την πιθανή συμπίεση των επιτοκιακών περιθωρίων στη λιανική τραπεζική τα επόμενα χρόνια, δεν μπορούν να αφήσουν τις υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές τράπεζες αδιάφορες.

Ειδικά δε όσον αφορά στο deal της Εθνικής, τους το υπενθυμίζει η θετική υποδοχή του από τους ξένους θεσμικούς μετόχους της τράπεζας.

Με δεδομένο το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς και τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης της λιανικής τραπεζικής (η οποία τροφοδότησε την κερδοφορία τους τα τελευταία χρόνια), η υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής στάσης απέναντι στις ευκαιρίες για επέκταση σε σχετικά παρθένες ξένες αγορές αποτελεί μονόδρομο, έστω κι αν εμπεριέχει περισσότερο ρίσκο.

Ωστόσο, το κεφάλαιο, ανθρώπινο και μη, που μπορούν να διαθέσουν οι άλλες μεγάλες τράπεζες, δηλαδή η Alpha Bank, η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, για εξαγορές και συγχωνεύσεις εντός και εκτός Ελλάδος είναι περιορισμένο.

Γνωρίζουν επομένως ότι θα πρέπει να το διαχειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να επιτύχουν τις δυνατόν υψηλότερες αποδόσεις για τους μετόχους τους μεσομακροπρόθεσμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ευκαιριακό κόστος της εξαγοράς ενός σημαντικού ποσοστού σε μια μεγάλη ελληνική τράπεζα όπως η Εμπορική, που είναι καθαρά ελληνικό play και η οποία θα πρέπει σε επόμενη φάση να αναδιοργανωθεί και να απορροφηθεί, είναι πολύ μεγάλο.

Γίνεται μάλιστα ακόμη μεγαλύτερο αν ρίξει κανείς μια ματιά στη συγκριτική αποτίμηση της Εμπορικής με τις άλλες ελληνικές τράπεζες και αν αναλογιστεί πόσο καιρό πήρε στην Alpha Bank να απορροφήσει την Ιονική, η οποία ήταν μικρότερη από την Εμπορική, πριν από μερικά χρόνια.

Επομένως, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι οι τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα το σκεφθούν διπλά πριν υποβάλουν προσφορά για την εξαγορά του ποσοστού της Εμπορικής, το οποίο αναμένεται να προσφέρει προς πώληση το Ελληνικό Δημόσιο, και πιθανόν κάποιοι άλλοι μέτοχοι, οι οποίοι ελέγχονται από το πρώτο.

Είτε λοιπόν δεν θα εμφανιστούν καθόλου όταν έλθει η ώρα είτε θα υποβάλουν λιγότερο ελκυστικές προσφορές για την Εμπορική απ’ ό,τι πιθανόν ήταν διατεθειμένες να κάνουν πριν από λίγο καιρό.

Αυτά όμως έχουν οι αγορές και οι καιροί. Το Δημόσιο δεν θα πρέπει να παραπονιέται.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v