Ο ”γάμος” OTΕ – Cosmote ίσως καθυστερήσει

H χθεσινή θετική αντίδραση της αγοράς στην απόκτηση του 2,35% της CosmOTE από τον ΟΤΕ δείχνει επιδοκιμασία του ενδεχομένου συγχώνευσης των δύο εταιριών. Όμως, οι περισσότεροι στην αγορά θα πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδέα ότι η υλοποίηση του εγχειρήματος ίσως πάρει περισσότερο χρόνο απ’ όσο οι ίδιοι περιμένουν.

Ο ”γάμος” OTΕ – Cosmote ίσως καθυστερήσει
Η επενδυτική κοινότητα επιδοκιμάζει τη συγχώνευση του ΟΤΕ με την CosmOTE γιατί πιστεύει ότι θα ενδυναμωθεί ο ΟΤΕ και θα ενισχυθούν οι κεφαλαιακές ροές του. Τα χθεσινά σημαντικά κέρδη των μετοχών των δύο εταιριών αποτυπώνουν αυτή την εκτίμηση.

Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης έχει διατελέσει investment banker για αρκετές δεκαετίες, ώστε να γνωρίζει ότι μια συγχώνευση έχει νόημα αν προσθέτει αξία στους μετόχους.

Μια συγχώνευση των δύο εταιρειών θα μπορούσε να προσθέσει αξία αν προηγουμένως είχαν εξασφαλιστεί ορισμένες μίνιμουμ προϋποθέσεις για την επιτυχία της.

Η σημαντικότερη απ’ αυτές, όπως ο Βουρλούμης έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, είναι η εναρμόνιση του κανονισμού του προσωπικού του ΟΤΕ με τον αντίστοιχο της CosmOTE.

Σημειωτέον ότι η εναρμόνιση δεν περιλαμβάνει μόνο θέματα αμοιβών αλλά και σοβαρότερα ζητήματα, όπως το σύστημα κρίσεως των υπαλλήλων, τις απολύσεις κ.τ.λ. Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο ο κ. Βουρλούμης προσκάλεσε πριν από λίγο καιρό τους συνδικαλιστές σε σχετικό διάλογο.

Όμως ένας τέτοιος διάλογος ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει πριν από τον Μάιο, αφού τότε θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα διοίκηση της ομοσπονδίας των εργαζομένων.

Επιπλέον, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν οι συνδικαλιστές αποδεχθούν την εναρμόνιση του κανονισμού προσωπικού του ΟΤΕ με τον αντίστοιχο της CosmOTE στα καυτά ζητήματα.

Το πιθανότερο είναι ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα πάρουν χρόνο, ενώ θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι στο τέλος θα προκύψει ένας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός, με δεδομένη την κομματικοποίηση και τον αναβρασμό που επικρατεί στους συνδικαλιστικούς κύκλους.

Εκτός όμως από τον κανονισμό προσωπικού δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή ότι το ποσό που απαιτείται για να αποκτήσει ο ΟΤΕ το 100% της CosmOTE είναι αρκετά μεγάλο για να μην επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική του ικανότητα.

Από την άλλη πλευρά, μια συγχώνευση διά ανταλλαγής μετοχών θα έριχνε το ποσοστό του Δημοσίου κάτω από το 33,3% και αυτό σίγουρα η κυβέρνηση δεν το επιθυμεί σ’ αυτή την φάση. Επομένως, αν δεν αλλάξει το ποσοστό ελέγχου των εισηγμένων εταιρειων σε χαμηλότερα επιπεδα με νόμο, ο ΟΤΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε μια συνδυασμένη προσφορά ρευστού και μετοχών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διοίκηση του ΟΤΕ θα ήθελε να ολοκληρώσει τη συγχώνευση των δύο εταιριών με τέτοιο τρόπο που θα πρόσθετε αξία στους μετόχους.

Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να ξεχάσει ότι ο ΟΤΕ πλήρωσε 157 εκατ. ευρώ χθες για να αποκτήσει το 2,35% της CosmOTE, όταν θα μπορούσε να το αγοράσει σχεδόν μισοτιμής πριν από λίγα χρόνια που πουλούσε η νορβηγική Telenor.

Ήταν ένα λάθος που πληρώθηκε πανάκριβα από τον ΟΤΕ και είναι σίγουρο ότι δεν θα ήθελε να επαναλάβει το σφάλμα των προκατόχων της. Επομένως, δεν πρόκειται να ρισκάρει μια συγχώνευση αν δεν έχουν δημιουργηθεί προηγουμένως οι κατάλληλοι όροι και προϋποθέσεις.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται πιθανό να γίνει το επόμενο δίμηνο - τρίμηνο όπως περιμένουν πολλοί στην αγορά.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v